Ειδήσεις

Ακυρώθηκε ξαφνικά η συνάντηση Αναστασιάδη – Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη

Μέχρι τώρα Λευκωσία και Μόσχα δεν έκαναν γνωστούς τους λόγους της ακύρωσης της συνάντησης αλλά ούτε και ποια πλευρά ζήτησε την ακύρωση

Δεν παραγοντοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Νέα Υόρκη, όπως ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σίγμα στην Νέα Υόρκη Δημήτρη Φιλιππίδη, αρχικά ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης. Ωστόσο ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση τρεις ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση, όπου ενημέρωνε τους δημοσιογράφους -ανταποκριτές πως τελικά η συνάντηση δεν θα γίνει.

Μέχρι στιγμής ούτε από τη ρωσική, ούτε από την κυπριακή πλευρά υπάρχει ενημέρωση για το ποιος ακύρωσε τη συνάντηση αλλά ούτε και για ποιο λόγο.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Φιλιππίδης στο Πρωτοσέλιδο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι Ρώσοι είναι ενοχλημένοι από την άρση της πώλησης εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Κάτι που εκλαμβάνεται από την Μόσχα, μεταξύ άλλων και ως επιλογή της Λευκωσίας και αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσαν οι ΗΠΑ, για τις σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία.

Στα ανοικτά ζητήματα επίσης, μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας είναι και το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου και της φημολογίας που θέλει τη Μόσχα να ξεκινά απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο διέψευσε τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων που υποστήριζαν πως στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινούσαν πτήσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα. Επιπλέον και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελετή διαπίστευσης του νέου Κύπριου Πρέσβη στη Μόσχα δήλωσε πως η Ρωσία δεν μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της στο κυπριακό και πως προκρίνει λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ωστόσο η Λευκωσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ανέμενε να επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις της ρωσικής πρεσβείας και από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας τον κ. Λαβρόφ. Κάτι που δεν θα γίνει τουλάχιστον στην παρούσα φάση μετά την ακύρωση της συνάντησης.