Με «οδηγία» Βρυξελλών ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Λαβρόφ

Την αιτία της ακύρωσης της συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Νέα Υόρκη, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Την αιτία της ακύρωσης της συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Νέα Υόρκη χθές Τετάρτη, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως η τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ, για αποφυγή διμερών επαφών από χώρες μέλη της ΕΕ με τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου είπε ο κ. Πελεκάνος, δεν μπορούσε να αγνοηθεί η οδηγία αυτή. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η ακύρωση δεν σχετίζεται με τη φημολογία για πτήσεις από τη Μόσχα απευθείας στα κατεχόμενα, ωστόσο διευκρίνησε, το θέμα αυτό σίγουρα θα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης.

Οι δύο ανακοινώσεις προς τους ανταποκριτές

Προηγουμένως, από το ρεπορτάζ από τη Νέα Υόρκη όπου είναι στραμμένα τα φώτα της διεθνούς διπλωματίας λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γινόταν γνωστό ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, δεν θα γίνει όπως ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σίγμα στην Νέα Υόρκη Δημήτρη Φιλιππίδη, αρχικά ανακοινώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης. Ωστόσο ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση τρεις ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα της συνάντησης, όπου ενημέρωνε τους δημοσιογράφους, ανταποκριτές πως τελικά η συνάντηση δεν θα γίνει.

Σημειώνεται πως την ανακοίνωση της ακύρωσης δεν συνόδευε κάποια αιτιολογία για το "ναυάγιο". Κάτι που έγινε εν τέλει γνωστό από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στο κρατικό ραδιόφωνο.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Φιλιππίδης στο Πρωτοσέλιδο, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι Ρώσοι είναι ενοχλημένοι από την άρση της πώλησης εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Κάτι που εκλαμβάνεται από την Μόσχα, μεταξύ άλλων και ως επιλογή της Λευκωσίας και αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσαν οι ΗΠΑ, για τις σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία.

Στα ανοικτά ζητήματα επίσης, μεταξύ Κύπρου Ρωσίας είναι και το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου και της φημολογίας που θέλει τη Μόσχα να ξεκινά απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο διέψευσε τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων που υποστήριζαν πως στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινούσαν πτήσεις από τη Ρωσία στα κατεχόμενα. Επιπλέον και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την τελετή διαπίστευσης του νέου Κύπριου Πρέσβη στη Μόσχα δήλωσε πως η Ρωσία δεν μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της στο κυπριακό και πως προκρίνει λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ωστόσο η Λευκωσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενέμενε να επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις της ρωσικής πρεσβείας και από τον ίδιο τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας τον κ. Λαβρόφ. Κάτι που δεν θα γίνει τουλάχιστον στην παρούσα φάση μετά την ακύρωση της συνάντησης.