Ειδήσεις

Απόψε η ελληνική απάντηση στον Ερντογάν

Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα μιλήσουν σήμερα το απόγευμα στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναμένεται πως θα απαντήσουν στο "κρεσέντο" του τουρκικού αναθεωρητισμού και των τουρκικών προκλήσεων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 4:45 μ.μ. θα μιλήσει από το Βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται πως θα επικεντρωθεί στην ανοικτή πληγή του Κυπριακού προβλήματος.

Επιπλέον, με δεδομένη την τεταμένη κατάσταση που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά και με τις προκλήσεις, τις αναθεωρητικές τάσεις και την καταπάτηση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου από μέρους της Άγκυρας, αναμένεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ομιλία του στην 77η Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 7.15μμ (ώρα Κύπρου), θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο Γραφείο του στη Γενική Γραμματεία.

Ετοιμάζει απάντηση στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα μιλήσεις και αυτός απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, «σε ευθεία αντεπίθεση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού και του πρόσφατου ανθελληνικού κρεσέντο του Τούρκου προέδρου προχωρά η Αθήνα, από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ν’ αναδείξει ενώπιον της ολομέλειας της Γεν. Συνέλευσης, την Τουρκία ως κράτος-ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποδομήσει τις ψεύτικες ειδήσεις που διακινεί η Άγκυρα.

Το ίδιο έπραξε και η σημερινή συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ όπου αποδόμησε τις ψεύτικες και παράλογες τουρκικές τοποθετήσεις, ενώ ήδη από χθες επεσήμανε τις ελληνικές απαντήσεις και θέσεις.

Ο πρωθυπουργός, στη Νέα Υόρκη είχε σύντομες συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν – κάτι που δεν κατάφερε ο πρόεδρος Ερντογάν- αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τα ελληνοτουρκικά, ατζέντα, όπως και την ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές της, ενώ μέσω συνεντεύξεων στις τηλεοράσεις του CNN και του πρακτορείου Bloomberg εξήγησε πώς η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό για πολιτικούς σκοπούς επιδιδόμενη “σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας” στο πλαίσιο ενός “διαρκούς πολέμου ψευδών ειδήσεων”, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στη γείτονα ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Τον τόνο της ελληνικής αντίδρασης στις ακρότητες Ερντογάν έχει δωσει ήδη ο Νίκος Δένδιας. «Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο. Η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli. H χώρα, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο»

Στις επαφές του μεταξύ άλλων τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όσο και με τα ανώτερα στελέχη αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ενημέρωσε για την κλιμακούμενη τουρκική ρητορική, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και την επιχείρηση παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε όλες του τις συναντήσεις ενημερώνει για τον ακραίες προκλήσεις και απειλές της Άγκυρας εις βάρος της χώρας.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος έθετε ξανά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλούσε την Τουρκία για την πολιτική εξόντωσης των Ελλήνων της Πόλης.

Από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ, Ίμον Γκίλμορ Ειδικός Αντιπρόσωπος ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξεφρασε «τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε στο παρελθόν η Τουρκία, με αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η ΕΕ καλεί και πάλι την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» .

ΠΗΓΗ: Σημερινή / Εrtnews.gr