Ελλάδα

Τεντώνει το σκοινί η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών – «Χαστούκι» από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κλιμακώνεται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Συνεχίζεται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε νέες καυστικές δηλώσεις, ενώ ο Υπουργός Άμυνας της χώρας συμμετείχε σε έκτακτη συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των όπλων εν μέσω κρίσης με την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις και τονίζει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών δεν αμφισβητείται.

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία

Εκτός ορίων κινείται πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Οι χθεσινές αναφορές του Τούρκου Προέδρου στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν για μία ακόμη φορά ακραίες, καθώς θέλησε να εμφανίσει την Τουρκία ως τον «καλό γείτονα» και την Ελλάδα ως τη χώρα που δημιουργεί προβλήματα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» (χαρακτηρίζονται) προκλήσεις.

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία ενώ εκτόξευσε νέες απειλές.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ακάρ – Αρχηγών τουρκικών όπλων

Έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης είχε χθες το βράδυ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των όπλων εν μέσω κρίσης με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ και τους διοικητές δυνάμεων, τους αναπληρωτές Υπουργούς και τους διοικητές μονάδων.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ η Αθήνα έδινε σκληρή απάντηση στον Ερντογάν, οι ΗΠΑ έδωσαν νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα, τραβώντας το… αυτί της για το κρεσέντο των προκλήσεων.

«Η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν είναι αμφισβητήσιμη, και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών θα πρέπει να γίνεται σεβαστή», ξεκαθάρισε πριν από λίγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας στο διπλό τουρκικό διάβημα διαμαρτυρίας «για ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στη Λέσβο και τη Χίο».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο και ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο το τουρκικό διάβημα. Τόνισε ακόμη, ότι ο πρέσβης μας στην Άγκυρα υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά πως οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα που απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της, ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Σημειώνεται ότι μόνο τη Δευτέρα (26/9) καταγράφηκαν 96 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

Η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Τουρκικές απειλές – Κλήθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, Τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικότητα» μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε».

Χθες κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ο Έλληνας Πρέσβης, από τον οποίο (σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu) ζητήθηκε όπως η Ελλάδα βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και σε συνέχεια φωτογραφιών που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ από τη Λέσβο και τη Σάμο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά.

Η απάντηση από την Αθήνα, πάντως, δεν άργησε να έρθει με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Χαρδαλιάς: Θέματα εθνικής κυριαρχίας παραμένουν αδιαπραγμάτευτα!

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο (27 και 28 Σεπτεμβρίου) σειρά επισκέψεων στις έδρες συγκροτημάτων, μονάδων, υπηρεσιών και επιτηρητικών φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σήμερα θα μεταβεί διαδοχικά σε Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Νίσυρο και Τήλο. Αύριο, θα βρεθεί διαδοχικά σε Χάλκη, Κάσο και Αστυπάλαια.

Επίσης, θα επισκεφθεί την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» στο πλαίσιο συμμετοχής της στην επιχείρηση «Επιτήρηση Νήσων Ανατολικού Αιγαίου» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Τρουπάκης», το οποίο συμμετέχει στην άσκηση «Αναγνώριση Ακτών 2022».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύεται από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη και τους ανώτερους διοικητές των κατά τόπους σχηματισμών.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα διαχρονικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, επιζητεί τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η χώρα μας ήταν και παραμένει δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέματα αμυντικής θωράκισης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ισχύος, όπως και θέματα εθνικής κυριαρχίας παραμένουν αδιαπραγμάτευτα!» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ News, in.gr, SigmaLive