Επιχειρείν

Τι άφησε η πανδημία για το αύριο της λειτουργίας των επιχειρήσεων;

Κάποιες από τις αλλαγές που προέκυψαν στην καθημερινότητά μας αποτυπώθηκαν σε συγκεκριμένες παραμέτρους της λειτουργίας και οργάνωσης των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την οργάνωση του εργασιακού χώρου και χρόνου

Αναμφίβολα η ζωή όλων μας επηρεάστηκε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, από την εξάπλωση του Covid-19 κατά την προηγούμενη διετία. Κάποιες από τις αλλαγές που προέκυψαν στην καθημερινότητά μας αποτυπώθηκαν σε συγκεκριμένες παραμέτρους της λειτουργίας και οργάνωσης των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την οργάνωση του εργασιακού χώρου και χρόνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αναγκαστική στροφή στην πιο εντατική χρήση της τεχνολογίας οδήγησε τις εταιρίες σε μια εκ βάθρων αναδιάταξη της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Αναζητήθηκαν αγορές υπό διαφορετικούς όρους παράδοσης, μεταφοράς και αποπληρωμής, μεταβλητές οι οποίες διατηρήθηκαν και κατά την επιστροφή σε μια επιχειρηματική καθημερινότητα χωρίς περιορισμούς. Οι εταιρείες επιδίωξαν να διαμορφώσουν πιο ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες με την αύξηση του αριθμού των πελάτων, αλλά και των καναλιών διοχέτευσης των προϊόντων τους προς τους τελικούς καταναλωτές. Όλες και όλοι διαπιστώσαμε την εκρηκτική αύξηση των ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησης πάσης φύσεως προϊόντων και αυτή αποτελεί την πλέον αντιληπτή αλλαγή στον τρόπο διάθεσής τους και οργάνωσης της λειτουργίας των πωλήσεων. Κάποιες άλλες αλλαγές αφορούν στην αναζήτηση της περαιτέρω αυτοματοποίησης των λειτουργιών, καθώς και στην παρακολούθηση υπολοίπου αποθεμάτων, διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου, προγραμματισμού παραγγελιών και αποστολών. Οι παράμετροι των προϋπαρχόντων συστημάτων διαχείρισης αποθεμάτων εμπλουτίστηκαν με περισσότερες και εις βάθος δυνατότητες προκειμένου να μπορεί να καλυφθεί η αδυναμία απασχόλησης εργαζομένων κατά τις περιόδους των περιορισμών μετακίνησης. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί πως το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για τον περιορισμό της συμμετοχής του ανθρώπου και μετά την πανδημία. Τέλος, αναφέρεται πως οι εταιρείες -με προεξάρχουσες τις πολυεθνικές- διαπίστωσαν την αναγκαιότητα ελέγχου της περιβαλλοντικής επίδρασης των προμηθευτών τους, καθώς και τη δυνατότητα συνεισφοράς τους σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

Ένα ακόμη θεματικό πεδίο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκαν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις, είναι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η επικαιρότητα μάς δίνει μια πληθώρα παραδειγμάτων από πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έλαβαν αποφάσεις για τη διαμόρφωση, εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, είτε μηδενικού είτε πολύ φιλικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η επιδίωξη αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας από ρυπογόνες πηγές, η αύξηση χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών και η αύξηση του όγκου ανακύκλωσης διαφόρων υλικών αποτελούν ενέργειες στις οποίες στοχεύουν οι εταιρείες. H αναγκαιότητα των αλλαγών αυτών ενισχύεται αλλά και επιταχύνεται από την υποχρέωση σύνταξης συγκεκριμένης μορφής εκθέσεων και πορισμάτων σχετικά με τις εκπομπές προς το περιβάλλον (Greenhouse Gas Protocol) και την αναμενόμενη ενσωμάτωση σχετικών αναγκών πληροφόρησης στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των οργανισμών στο εγγύς μέλλον.

Ένας τομέας με πραγματικά αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν είναι ο καταμερισμός του εργασιακού χρόνου ανάμεσα στο σπίτι και τον χώρο εργασίας. Η εργασία από το σπίτι (work from home) ήρθε ως επιτακτική ανάγκη, αλλά πλέον μένει ως ελκυστική και συνειδητή επιλογή. Η καθημερινότητα των περιορισμών κατέδειξε πως δεν είναι αναγκαία η υποχρεωτική παρουσία των εργαζομένων στις εταιρείες και η προσκόλληση σε στερεοτυπικούς κανόνες, όπως λόγου χάρη ο ενδυματολογικός κώδικας. Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες επιχειρούν να καταδείξουν πως αποτελούν ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, δίνοντας έτσι στους εργαζομένους τους τη δυνατότητα εξισορρόπησης μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού βίου (work-life balance), παρέχοντάς τους με τον τρόπο αυτόν ένα επιπλέον εχέγγυο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε πληθώρα αγγελιών που αφορούν αναζήτηση εργαζομένων, καθώς επίσης και σε εταιρικούς κώδικες λειτουργίας ορισμένων εταιρειών, αναφέρεται πλέον ρητά ότι η λειτουργία αυτών θα ακολουθεί ένα υβριδικό μοντέλο, που προβλέπει απασχόληση από τον χώρο εργασίας σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 60%.

Αναντίρρητα η ζοφερή κατάσταση της περιόδου 2020-2022 δεν έφερε μόνο τριγμούς στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αλλά κατέδειξε και την ανάγκη για άμεσες, σημαντικές και ριζικές αλλαγές. Όπως προκύπτει από το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και από πληθώρα άλλων παραδειγμάτων που μπορεί να επικαλεστεί ο αναγνώστης, ο επιχειρηματικός κόσμος επιδίωξε να κάνει πράξη τη ρήση των στωικών φιλοσόφων “Ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Η μεγάλη χρονική διάρκεια των μέτρων κατά του Covid-19 κατέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο πως αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από διορατικότητα, προσαρμοστικότητα και ορθολογισμό, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά στις αλλαγές, με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων καθώς και της διατήρησης της ευρωστίας αυτών.

*ACCA, CPA (GR), Manager, Ελεγκτικές υπηρεσίες, KPMG Ltd