Μετά τις Προεδρικές οι εξελίξεις για τις εκποιήσεις

Αναμένεται το πράσινο φως από ΕΕ για το σχέδιο «ενοίκιο αντί δόσης», που αναμένεται να δώσεις λύσεις στο πρόβλημα

Για μετά τις προεδρικές εκλογές μετατίθενται οι όποιες εξελίξεις σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων. Η τελευταία αναστολή που ψηφίστηκε από τη Βουλή ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ωστόσο παρά το γεγονός ότι όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ακόμα ανοικτά, μια νέα αναστολή των εκποιήσεων δεν συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή πολλές πιθανότητες.

Αυτό που αναμένεται, πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, είναι η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία φαίνεται να έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εξετάσει σειρά προτάσεων σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το σχέδιο «ενοίκιο αντί δόσης», το οποίο αναμένεται να δώσει σε μεγάλο βαθμό λύση στο πρόβλημα.

14 προτάσεις στην Επ. Οικονομικών

Αναλυτικότερα, η αναστολή των εκποιήσεων που είχε ψηφίσει η Βουλή ολοκληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις από πλευράς του νομοθετικού Σώματος για οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, αλλά και το γεγονός ότι οι αναστολές των εκποιήσεων τείνουν να γίνουν από προσωρινό σε μόνιμο μέτρο, φρενάρουν, όπως φαίνεται, νέα προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο βουλευτής των Οικολόγων και εκ των εισηγητών της τελευταίας αναστολής των εκποιήσεων, Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε ότι, παρόλο που όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες μια νέα προσπάθεια για περαιτέρω αναστολή των εκποιήσεων. Όπως είπε, «αυτό που αναμένουμε είναι να επαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή και στις 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, να εξετάσουμε τις 14 συνολικά προτάσεις οι οποίες έχουν ομαδοποιηθεί όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών».

Η Επιτροπή Οικονομικών με την επανέναρξη της Βουλής θα εξετάσει 14 προτάσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, ώστε να δοθούν πιο μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα σε σχέση με τις αναστολές εκποιήσεων

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν μεταξύ άλλων προτάσεις για δημιουργία ειδικών δικαστηρίων και για θεσμοθέτηση διαιτησίας πριν από τη διαδικασία του πλειστηριασμού. «Όλα αυτά θα τα δούμε», σημείωσε, «και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πιο μόνιμη λύση από την αναστολή στο θέμα των πλειστηριασμών και γενικότερα των εκποιήσεων».

Ερωτηθείς κατά πόσον αναμένει να υπάρξουν εκποιήσεις από πλευράς τραπεζών στο μεσοδιάστημα μεταξύ της λήξης της αναστολής και της εξέτασης από τη Βουλή των σχετικών προτάσεων, ο κ. Παπαδούρης εξέφρασε την ελπίδα να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε, όπως είπε, οι τράπεζες, μετά την αναστολή, θα πρέπει να αποστείλουν νέες επιστολές για πλειστηριασμούς μετά την πάροδο 45 ημερών. Επομένως έχουμε ένα διάστημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως είπε, «για να μπορέσουμε να δώσουμε μια πιο μόνιμη λύση στο συγκεκριμένο θέμα».

«Ενοίκιο αντί δόσης»

Πέραν των πιο πάνω, υπάρχει και το σχέδιο «ενοίκιο αντί δόσης», που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο παραμένει ακόμα ανενεργό, αφού αναμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να δώσει λύσεις ιδιαίτερα για όσους περιλαμβάνονται στην επιδοματική πολιτική του κράτους, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδούρης, θα πρέπει να εξευρεθεί λύση και για τη μεσαία τάξη. Δεν θα πρέπει να βοηθήσουμε μόνον όσους λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα και να αφήσουμε όλους τους υπόλοιπους που έχουν κάποιο εισόδημα στο έλεος των εκποιήσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο «ενοίκιο αντί δόσης», το οποίο εγκρίθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, προνοεί ότι η κυριότητα της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη θα μεταβιβαστεί στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του σχεδίου.

Αναλυτικότερα, η ΚΕΔΙΠΕΣ θα μπορεί να προχωρεί σε αγορά και διαχείριση ακινήτων από ευάλωτους δανειολήπτες και θα αγοράζει από την τράπεζα και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων το 60% της αγοραίας αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης που έχουν υποβάλει για τον δανεισμό που παραχώρησαν. Η τράπεζα και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα διαγράφουν το 40% της αγοραίας αξίας της εξασφάλισης και δεν θα υπάρχει το προβληματικό δάνειο στον ισολογισμό τους και το ακίνητο θα περνά στη δικαιοδοσία της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ο δανειολήπτης θα εξακολουθεί να μένει στο σπίτι του και στα 5 χρόνια θα του δίνεται η δυνατότητα να το επαναγοράσει στην τρέχουσα τιμή της περιόδου. Το ενοίκιο θα καταβάλλεται από το κράτος και το ακίνητο θα ανήκει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δικαιούχοι θα είναι όσα φυσικά πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι 31/12/2021, με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία, η αγοραία αξία της οποίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €250 χιλ., ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο. Επίσης, δικαιούχοι θα είναι και οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες των σχεδίων «Εστία» και «Οικία». Οι κάτοικοι της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι λήπτες παροχών/επιδομάτων.

Προβληματισμοί τραπεζών

Πάντως από πλευράς τραπεζών φαίνεται να υπάρχουν αρκετές απορίες και προβληματισμοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο και κατά πόσον τελικά θα δώσει πράγματι λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν, από τη μέχρι σήμερα τραπεζική εμπειρία προκύπτει πως αν ο Κύπριος νιώσει ότι δεν θα διατηρήσει το σπίτι του, το οποίο θα περάσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ, πιθανό να μη θέλει να πάρει μέρος στο σχέδιο, όσο ευάλωτος κι αν είναι. Επίσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θα πληρώνει τα διάφορα χρέη σε τοπικές Αρχές, ΣΑΛΑ, φόρους, με τα οποία είναι φορτωμένο το ακίνητο.