Διεθνή

Η Τουρκία καθυστερεί την απόφαση για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου άνοιξε την Πέμπτη τη συζήτηση για την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά ανέβαλε τη διαδικασία για μεταγενέστερη ημερομηνία χωρίς να καταλήξει σε απόφαση.

Δεν έγινε αμέσως γνωστό πότε η επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της για το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας ή πότε θα φτάσει στη γενική συνέλευση του Κοινοβουλίου για το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Η συνάντηση διακόπηκε αφού νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν υπέβαλαν πρόταση αναβολής με την αιτιολογία ότι ορισμένα ζητήματα χρειάζονται διευκρίνιση και ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία δεν είχαν «ωριμάσει» αρκετά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι ο Σουηδός πρέσβης μπορεί να προσκληθεί στην επόμενη συνεδρίαση για να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα βήματα που έχει λάβει η χώρα του για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

Η Τουρκία έχει σταματήσει να επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη χώρα ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί ως απειλές για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών οργανώσεων μελών του PKK και του FETÖ που η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Η Τουρκία εξοργίστηκε επίσης από μια σειρά διαδηλώσεων από υποστηρικτές του παράνομου PKK στη Σουηδία καθώς και από διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου που αναστάτωσαν τις μουσουλμανικές χώρες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρε την ένστασή του για την υποψηφιότητα της Σουηδίας κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και έστειλε το πρωτόκολλο ένταξης στο Κοινοβούλιο για επικύρωση τον περασμένο μήνα. Η ανατροπή της θέσης της Τουρκίας ήρθε αφότου η Στοκχόλμη δεσμεύτηκε για βαθύτερη συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για να υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Τουρκίας να αναβιώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν ειδικό συντονιστή για την αντιτρομοκρατία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Numan Kurtulmus, είπε στον Σουηδό ομόλογό του Andreas Norlen σε μια τηλεδιάσκεψη ότι ελπίζει ότι η νομοθετική διαδικασία στην Τουρκία θα οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το Anadolu.

Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές τους θέσεις στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης για να αναζητήσουν προστασία κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Φινλανδία εντάχθηκε στη συμμαχία τον Απρίλιο και έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, αφού το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας.

Η συμφωνία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας έχει επίσης συνδεθεί με τις προσπάθειες της Άγκυρας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών της. Ωστόσο, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επιμείνει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία δεν θα συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: hurriyetdailynews.com