Ειδήσεις

Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες - Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας

Με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις η Πολιτική Άμυνα προβαίνει σε μια σειρά από συστάσεις προς τους πολίτες.

Με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις η Πολιτική Άμυνα προβαίνει σε μια σειρά από συστάσεις προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Άμυνας, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, συστήνει στους πολίτες όπως «σε περίπτωση που ενημέρωσης για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και να αποφύγουν την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους».

Ειδικότερα ζητά από τους πολίτες να βεβαιώνονται ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους δεν είναι φραγμένα, ότι οι υδρορροές στο υποστατικό τους λειτουργούν κανονικά, εάν διαθέτουν υπόγειο σε περιοχή που υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει, να προχωρήσουν σε ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκαταστήσουν αυτόματη αντλία νερού και να απομακρύνουν από το υπόγειο πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Συστύνεται επίσης όσοι κατοικούν σε οικόπεδο με αυλή, να αφήσουν -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη, να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να επιδιορθώσουν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης και να ετοιμάσουν σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό τους, αν βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Αν κατά τη διάρκεια πλημμύρας βρίσκονται μέσα σε κτήριο καλούνται να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν κατά τη διάρκεια πλημμύρας βρίσκονται σε ανοικτό χώρο οι πολίτες προτρέπονται να μην διασχίζουν πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο, ποδήλατο ή μοτοσυκλέτα, αλλά να σταματήσουν και αλλάξουν κατεύθυνση. Παράλληλα, αν βρεθουν σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει, να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει, να μείνουν μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην πλησιάζουν περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Περαιτέρω μετά την πλημμύρα συστήνει προς όσους βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι, η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών. Ενδέχεται επίσης να εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση ενώ τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Καλούνται οι πολίτες να μην εμποδίζουν τα συνεργεία διάσωσης και να μην χρησιμοποιούν χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Επίσης η Πολιτική Άμυνας συστήνει, στους πολίτες πριν αρχίσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης να θυμούνται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων, να βεβαιωθούν από τις αρμόδιες Αρχές ότι η περιοχή είναι ασφαλής και μπορούν να επιστρέψουν για τις εργασίες αποκατάστασης, να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορούν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ