Πόσα στοίχισαν οι Προεδρικές Εκλογές;

Στα €7 εκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος των προεδρικών εκλογών, βάσει των πιστώσεων που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το τρέχον έτος.

Στα €7 εκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος των προεδρικών εκλογών, βάσει των πιστώσεων που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, βάσει των δελτίων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, η μεγαλύτερη δαπάνη αφορά στην υπερωριακή απασχόληση, την προετοιμασία των εκλογών, την στελέχωση των εκλογικών κέντρων για την ψηφοφορία, τη διαλογή και την καταμέτρηση των ψήφων την πρώτη Κυριακή, για οποία έχει υπολογιστεί κονδύλι ύψους €2,3 εκατ., ενώ το κόστος της επαναληπτικής εκλογής προϋπολογίστηκε στο €1,95 εκατ.

Το κονδύλι για την Αστυνομία και δη υπερωρίες και έξοδα διακίνησης οχημάτων ανέρχεται σε €900.000, για ενοίκια αιθουσών, υλικών και διαφόρων συσκευών προϋπολογίστηκε ποσό €100.000, ενώ έχουν περιληφθεί πιστώσεις €150.000 για το Κυβερνητικό Τυπογραφείο (υλικά και υπερωρίες).

Κονδύλι €500.000 έχει περιληφθεί για δημοσιεύσεις εκλογικών γνωστοποιήσεων και διαφημίσεις στις εφημερίδες, περιλήφθηκαν πιστώσεις €280.000 προϋπολογίστηκαν για εκστρατεία ενθάρρυνσης εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο και μείωση της αποχής, ενώ για την οπτικοποίηση και παρουσίαση αποτελεσμάτων από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής προϋπολογίστηκε ποσό €250.000.

Επίσης περιλήφθηκε ποσό €50.000 για έξοδα Τμήματος Δημοσίων Έργων για διάφορες κατασκευαστικές εργασίες, €50.000 για έξοδα του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και €100.000 προϋπολογίστηκαν για γραφική ύλη, χαρτικά και άλλα αναλώσιμα υλικά.

Για το κόστος των εκλογικών κέντρων εξωτερικού προϋπολογίστηκε κονδύλι ύψους €300.000 και τέλος υπολογίστηκε ποσό €50.000 για απρόβλεπτα έξοδα.

Το κόστος των προεδρικών εκλογών του 2018 ανήλθε €5,2 εκατ. Για το 2023 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υπολογίσει στο κόστος και παράγοντες όπως, τη σημαντική αύξηση στις τιμές, την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς επίσης και τη μισθολογική αναβάθμιση πολλών δημοσίων υπαλλήλων λόγω αλλαγής κλίμακας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ