Στην σύνοδο για ασφάλεια εξωτερικών συνόρων Ε.Ε ο ΥΠΕΣ - Αυλαία με Κοινή Διακήρυξη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εξαιρετικά σημαντική σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών στην Αθήνα με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εξαιρετικά σημαντική σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών στην Αθήνα με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε την προσήλωση της ΕΕ στην αναγκαιότητα η Ευρώπη να δράσει συλλογικά και οργανωμένα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο Ευρωπαίος Αντιπρόεδρος με σαφείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις έστειλε αποφασιστικό μήνυμα ότι χωρίς ασφαλή εξωτερικά σύνορα - ενισχυμένα με όλα τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας που θα αποτρέπουν την παράνομη είσοδο στα κράτη μέλη παράτυπων μεταναστών, ο στόχος της αποτελεσματικής διαχείρισης δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μίλησε ακόμα για την αναγκαιότητα οι επιστροφές να γίνουν πράξη σε όλα τα κράτη μέλη και κατέληξε με αυστηρή προειδοποίηση προς εκείνες τις τρίτες χώρες που, είτε θα επιλέξουν να μην συνεργαστούν, είτε θα συνεχίσουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Στην δική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την ενδυνάμωση των Ευρωπαικών εξωτερικών συνόρων και της Πράσινης Γραμμής, που δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

- την Ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των ΚΜ αλλά ιδιαίτερα της Κύπρου ώστε να ενισχύσει με τα ενδεδειγμένα μέτρα την Πράσινη Γραμμή από την οποία διέρχεται το 95% των παράτυπων μεταναστών στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές

- Την εισαγωγή μηχανισμών ελέγχου των αναχωρήσεων από τρίτες χώρες και την παραδειγματική τιμωρία των διακινητών που προωθούν αυτές τις αναχωρήσεις

- τη χωρίς καθυστέρηση προώθηση συμφωνιών επιστροφής, όχι αποσπασματικά αλλά κάτω από την ομπρέλλα της ίδιας της Ευρωπαικής Επιτροπής με τρίτες χώρες αλλά και χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου της FRONTEX, της EUROPOL και της EUROJUST.

- την επιβολή κυρώσεων στις αεροπορικές εταιρείες που αποδεδειγμένα εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

- την προώθηση της εισήγησης της Κύπρου για αλλαγή στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου ώστε αυτές να υποβάλλονται εκτός Ευρωπαικής Ενωσης σε σημεία που θα προκαθοριστούν στις χώρες καταγωγής ή διακίνησης.

328075302_749026046902287_5925985218076543483_n.jpeg

Καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών με την ολοκλήρωση της θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του Υπουργούς, όσο και την ηγεσία της Ευρωπαικής Επιτροπής τόσο για την ουσιαστική συμπαράσταση και στήριξη της Κύπρου όσο και για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, επετεύχθη η συγκρότηση μιας κοινής Διακήρυξης στην οποία συμπεριλαμβάνονται κάποιες εξαιρετικά σημαντικές και για τη δική μας χώρα πρόνοιες.

Η Κοινή Διακήρυξη ξεκαθαρίζει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση όλων των κρατών μελών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής κι αυτό είναι εξαιρετικά ουσιώδες προφανώς για την Κύπρο, ώστε να αποτρέπουμε τις παράνομες διακινήσεις τόσο μέσω των εξωτερικών συνόρων όσο και μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επίσης για τον τερματισμό της εργαλειοποίησης από εκείνες τις τρίτες χώρες που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό.

Θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιστροφές και είναι ξεκάθαρη η θέση των Υπουργών Εσωτερικών, μάλιστα κάτω από την κεντρική εποπτεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει αποφασιστεί ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για την τάχιστη απόρριψη των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων ασύλου, των οικονομικών μεταναστών, με την ταυτόχρονη όμως στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.

Και τέλος, η Διάσκεψη των Υπουργών έχει επαναβεβαιώσει τη στήριξη μας στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.