Αναλύσεις

Πώς αναλύουν το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία – Τα αφηγήματα των δύο αντιπάλων

«Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας και είναι αρκετός χρόνος για να ανατραπούν τα πράγματα» δήλωσε για τις τουρκικές εκλογές ο Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Iσχυρό προβάδισμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία με το σκηνικό ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι πολωμένο μετά και τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ του Παντείου Πανεπιστημίου και νομικός και ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας μίλησαν στην ΕΡΤ για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

«Οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια φάση διεύρυνσης. Οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν κατά κάποιο τρόπο τη δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Κιλιτσντάρογλου (Συμμαχία των Εξι) στην προεδρία. Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας και είναι αρκετός χρόνος να ανατραπούν τα πράγματα και αυτή τη στιγμή και οι έξι αλλά και η πλευρά της κυβέρνησης προσπαθούν να να να διευρύνουν τις συμμαχίες τους. Υπάρχουν πάρα πολλά μικρά κόμματα που μπορεί στο σύνολο το γενικό να μην παίρνουν πάρα πολλούς ψήφους, αλλά μετά επιμέρους σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, μερικά από αυτά έχουν τη σημασία τους» δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Εξηγώντας το σκηνικό δύο μήνες πριν από τις εκλογές που θέτουν σε αμφιβολία του μέλλον τουΤαγίπ Ερντογάν στην εξουσία περιέγραψε το πώς διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή και τα διάφορα αφηγήματα των δύο πλευρών. «Επιστροφή στη δημοκρατία που φαίνεται να είναι το μεγάλο σύνθημα της αντιπολίτευσης […] και από την άλλη το αφήγημα της κυβέρνησης, η νέα Τουρκία, που εδώ και μερικούς μήνες προωθεί ο Ερντογάν και η παλιά Τουρκία που εκπροσωπείται από την αντιπολίτευση, όπου υπάρχουν πολλά κόμματα που σημαίνει ακυβερνησία» ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου.

Αναλύοντας το αφήγημα Ερντογάν εξήγησε ότι αυτό ξεκίνησε πέρυσι και σχετίζεται με το γεγονός ότι φέτος η Τουρκία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

«Η μεγάλη Τουρκία που έχει και ρόλο περιφερειακό, διεθνές και και ούτω καθεξής» επισήμανε ο κ. Τριανταφύλλου τονίζοντας ότι τόσο τα προβλήματα στην οικονομία όσο και ο φονικός σεισμός με τους χιλιάδες νεκρούς έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο αφήγημα του Τούρκου προέδρου.

Στο επίπεδο του σεισμού, όπως είπε, ενώ αρχικά υπήρχε κριτική στον φιλοκυβερνητικό τύπο για την έλλειψη άμεσης αντιμετώπισης, τώρα προτάσσεται η προσπάθεια ανοικοδόμησης που ξεκινά και το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί προς το συμφέρον των πολιτών.

Σχολιάζοντας το προεκλογικό αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν για τους σεισμούς ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είπε ότι «η νομοθεσία υπήρχε. Υπήρξαν κάποιοι επίορκοι εργολάβοι και πολεοδόμοι, υπάλληλοι θα τιμωρηθούν και από κει και πέρα θα πάρετε και χρήματα αποκατάστασης και ήδη έρχονται χρήματα».

Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία της «Συμμαχίας των Έξι»

Όσον αφορά το αίτημα της τουρκικής κοινωνίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου για αλλαγή και σταθερότητα ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι ότι το τι είδους σταθερότητα θα μπορούσε να δώσει ο Ερντογάν που κυβερνά 20 χρόνια και έχει δηλαδή το βαθύ κράτος στα χέρια του. «Οι αντίπαλοί του δείχνουν να προσπαθούν να προκρίνουν το αίτημα της αλλαγής, αλλά δεν ξέρω αν περνάει στο ευρύ κοινό, παρά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά, ότι πράγματι έχουν το όραμα της σταθερότητας δεδομένου ότι επί ένα χρόνο δεν μπορούσαν να ορίσουν ποιος θα είναι ο κοινής αποδοχής υποψήφιος» σημείωσε ο κ. Σταθακόπουλος.

Μιλώντας για την ανθρωπογεωγραφία της «Συμμαχίας των Έξι» ο κ. Σταθακόπουλος τόνισε ότι «ο Κιλιτσντάρογλου είναι πνευματικό τέκνο του Ετζεβίτ -Ετσιβίτ σημαίνει Κύπρος-, του Μπαϊκάλ -και έχει περάσει και λίγο από τον Μπαχτσελί. Η Ακσενέρ ήταν υπουργός της Τσιλέρ -Τσιλέρ σημαίνει Ίμια- και συνέχεια λίγο από το Μπαχτσελί» κάνοντας λόγο για μια βαβέλ προσώπων και ιδεών.

Κάνοντας λόγο ότι ο Ερτνογάν «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει, ότι κι αν σημαίνει αυτό» εστίασε στο γεγονός πως ό,τι λέει το κάνει. «Κανένα από τα σενάρια που συζητούσαμε δεν έγινε» για την ημερομηνία των εκλογών Όπως είπε, «τον ξέρουμε και σε κάθε περίπτωση θα είναι σε μια τρίτη θητεία, […] σε πολιτική αποδρομή. Έχει ολοκληρωθεί το έργο του και θα πηγαίνει σε μια πολιτική αποδρομή που θα τον ενδιαφέρει περισσότερο η υστεροφημία του. Άρα, δε νομίζω ότι έχουμε να φοβηθούμε κάτι, ιδιαίτερα ως Ελλάδα και έχουμε κερδίσει και χρόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συμμαχιών μας. Με τις δικές του κινήσεις είναι ότι έχει δείξει το αληθινό αναθεωρητικό πρόσωπο της Τουρκίας και ουδείς πλέον εμπιστεύεται την Τουρκία. Αυτό είναι καλό για μας στη διεθνή σκηνή», ανέλυσε.

Η αντιπολίτευση έχει μια σοβαρή πλατφόρμα με θέσεις

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Δύση είπε ότι όσο παραμένει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι ακόμα καλύτερα για μας, για να μην έχουμε καμία σύγκρουση πότε. «Οι άλλοι όταν του λένε πήγαινε να πάρεις τα νησιά τα ελληνικά, τα οποία είναι υπό κατοχή και εμείς θα σε βοηθήσουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι αντί για έναν, θα έχουμε να κάνουμε με έξι πλήρως αναθεωρητικούς, οι οποίοι θα είναι και σε πολιτική ανάπτυξη. Αυτό, ωφελιμιστικά δεν είναι καλό για μας» υποστήριξε ο κ. Τριανταφύλλου.

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφύλλου υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση στην Τουρκία έχει διαμορφώσει μια αρκετά σοβαρή πλατφόρμα με θέσεις οι οποίες δείχνουν να γίνονται αποδεκτές από τον τουρκικό λαό.

«Αν κοιτάξει κανείς και θέματα που αφορούν εξωτερική πολιτική, τονίζουν ιδιαίτερα τη Δύση, την Ευρώπη, το να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ, με την Αμερική, όπως βεβαίως και η συνέχιση λίγο της εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν» είπε και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι «ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει τεράστια λάθη μας έχει ωφελήσει ως χώρα και γι’ αυτό το λόγο και η Αμερική μας στηρίζει και η Γαλλία και άλλες χώρες.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ