Διεθνή

Aντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν – Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Aντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης,να γίνει σεβαστή από όλους.

Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής είναι η γαλλική κυβέρνηση με το πολιτικό μέλλον του Εμανουέλ Μακρόν να κρίνεται από την απόρριψή τους καθώς αυτομάτως αυτό θα μεταφρασθεί σε έγκριση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο Γάλλος πρόεδροςδιανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.

Όντας αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης που βρίσκεται σε πολιτική δίνη, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, έχει «ανάψει φωτιές» στη Γαλλία δημιουργώντας παράλληλα πολιτική κρίση.

Οι συνταγματικές ακροβασίες για την υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για πρόβλημα Δημοκρατίας, καθώς το κλίμα πλέον είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση Μακρόν και η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί των προτάσεων μομφής. Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν και καμιά 30αριά από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ