Επιχειρείν

Επιχειρείν και φορολογικές συμβουλές

Ένα αρμόζον φορολογικό πλάνο μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές και στους φορολογούμενους ένα σαφές πλεονέκτημα

Στον κόσμο του επιχειρείν, πρωταρχικός στόχος ανάμεσα στους επενδυτές είναι η επαρκής απόδοση έναντι των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν και η βέλτιστη κερδοφορία, αυξάνοντας έτσι μακροπρόθεσμα τον πραγματικό τους πλούτο.

Από τα αρχικά στάδια ενός επενδυτικού πλάνου, οι διοικητικοί σύμβουλοι έχουν ως επί το πλείστον στόχο να εφαρμόζουν αρμόζουσες πρακτικές, τόσο διοικητικές αλλά και λειτουργικές, με σκοπό οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της επένδυσης να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά, να διατηρούν τη μέγιστη απόδοση στην παραγωγικότητα, να επιβαρύνονται με το ελάχιστο λειτουργικό κόστος και εν τέλει να διατηρούν διαχρονικά υψηλή κερδοφορία.

Καθώς ο καιρός περνά και το επενδυτικό πλάνο υλοποιείται επιτυγχάνοντας την απόδοση υψηλών αποδόσεων και κερδών προς τους επενδυτές του, φθάνει η στιγμή που χρειάζεται η επιχείρηση αναπόφευκτα να συμμορφωθεί με τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Είναι σύνηθες φαινόμενο να τίθεται τότε και το ερώτημα «Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την απώλεια εταιρικού ή άλλου φόρου στην επένδυσή μας;Είναι αργά ή υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιδράσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση;».

Κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων φορολογικών μέτρων όπως αυτά εφαρμόζονται μέσα από τις πρόνοιες της κυπριακής φορολογικής νομοθεσίας, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ή να ελαχιστοποιηθεί όσον το δυνατόν η φορολογική έκθεση μιας επένδυσης ή μιας επιχείρησης.

Ωστόσο, ο όρος ‘‘κάλλιο αργά παρά ποτέ’’ συχνά μετουσιώνεται σε σημαντικό κόστος για την επένδυση ή την επιχείρηση, προκειμένου να την κατευθύνει και να την τοποθετήσει σε μια πορεία ελάχιστης φορολογικής απώλειας. Συχνά το κόστος αυτό αντικατοπτρίζεται με το φορολογικό κόστος με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η επένδυση κατά την περίοδο που έχει ανατρέξει από την εφαρμογή του επενδυτικού πλάνου μέχρι σήμερα, καθώς δύσκολα πραγματοποιούνται διορθωτικές κινήσεις που να μπορούν να έχουν αναδρομικό φορολογικό όφελος.

Είναι σημαντικό ν’ αντιληφθούμε ότι, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ενός φορολογικού πλάνου, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αρχικά η μελέτη των λειτουργικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, των εισοδημάτων που θα αναγνωρίζονται, των κεφαλαίων που θα επενδυθούν, τα μηχανήματα και οι γραμμές παραγωγής, το επιχειρηματικό πλάνο της διοίκησης στο άμεσο μέλλον όσον αφορά νέα προϊόντα, νέες γραμμές παραγωγής, νέες αγορές για τα προϊόντα και πολλά άλλα.

Η κυπριακή φορολογική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως, με το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ και όλες τις φορολογικές οδηγίες της ΕΕ. Είναι επίσης σε πλήρη συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για τη φορολογία επιχειρήσεων και κατά του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού και έχει αξιολογηθεί ως «σε μεγάλο βαθμό συμμορφούμενο» από το Παγκόσμιο Φόρουμ που φιλοξενεί ο ΟΟΣΑ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.

Συνεπώς οι φορολογούμενοι διαθέτουν σημαντικά φορολογικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μια προσπάθεια βελτιστοποίησης της φορολογικής επίπτωσης που επιβάλλεται στην επένδυσή τους.

Τέτοιες φορολογικές διατάξεις περιλαμβάνουν τη λογιζόμενη έκπτωση τόκου, την τροποποιημένη προσέγγιση συνοχής σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τους κανόνες και τη νομοθεσία για τις τιμές ελεγχόμενων συναλλαγών, τη διαθεσιμότητα πίστωσης φόρου και τον φόρο μηδενικών κεφαλαιουχικών κερδών σε τίτλους.

Είναι το ιδανικότερο σενάριο όταν οι επενδυτές ή οι φορολογούμενοι συνεργάζονται μαζί με τους αρμόδιους συμβούλους για να εκπονήσουν ένα στρατηγικό πλάνο, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν οι διατάξεις του σχετικού πλαισίου με τέτοιο τρόπο, που όταν συνδυάζονται να βελτιστοποιούν τη φορολογική απόδοση της επένδυσής τους.

Είναι εξίσου σημαντικό να επισημανθεί ότι το κάθε επιχειρηματικό πλάνο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου πρέπει να τύχει και μοναδικού φορολογικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που μπορεί να συντρέχουν.

Καταληκτικά, ένα αρμόζον φορολογικό πλάνο που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από την αρχή ενός επενδυτικού ή επιχειρηματικού πλάνου μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές και στους φορολογούμενους ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, έτσι ώστε τελικά να βρίσκουν το δικό τους ‘‘Ιερό Δισκοπότηρο’’.

*Principal, Φορολογικές Υπηρεσίες, KPMG Ltd