Αναλύσεις

Οι σκοπιμότητες και οι γελοιότητες του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Προκλητική η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο: Αντί να δουν το δάσος που καίγεται, δείχνουν το δέντρο

Όταν ένα ολόκληρο Υπουργείο Εξωτερικών μιας υπερδύναμης, όπως είναι αυτό των ΗΠΑ, επιμένει να βλέπει την Κύπρο με διόπτρες σκοπιμοτήτων και, με ύφος χιλίων Καρδιναλίων, κουνούν το δάκτυλο για κακώς έχοντα στην Κύπρο, εγείρονται αμέσως σοβαρά ερωτήματα για τις στοχεύσεις τους. Όταν παραγνωρίζουν το μείζον και ασχολούνται με τα επουσιώδη και τα ήσσονος σημασίας ζητήματα, είναι να διερωτάται κανείς, τι σόι φιλική είναι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κύπρο. Πώς είναι δυνατόν τα πολιτικά κόμματα τηςΚύπρου αλλά και η κυβέρνηση να ανέχονται αυτήν την ανάλγητη και προκλητική στάση. Αλλά και τα κυπριακά ΜΜΕ πώς μπορούν να προσπερνούν σιωπηρά τέτοιες προκλητικές περιγραφές, οι οποίες περιέχονται στην Έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο για το 2022.

Τέτοιες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο μόνο δολιοφθορείς και υπονομευτές θα τις έγραφαν, όχι σύμμαχοι και φίλοι όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες σίγουρα θεωρούν την Κύπρο προτεκτοράτο τους. Ως σύγχρονοι Πραιτοριανοί υποδεικνύουν και επιβάλλουν ποια θεωρούν ως ανθρώπινα δικαιώματα και ποια διαγράφονται από τη λίστα τους. Η εν λόγω έκθεση βρίθει σκοπιμοτήτων και γελοιοτήτων.

Για 49 και πλέον χρόνια το 37% των κυπριακών εδαφών είναι στρατοκρατούμενα από την Τουρκία-σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Πάνω από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη, εμποδίζοντας του νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και στους τόπους όπου γεννήθηκαν. Πάνω από 100.000 έποικοι από την Τουρκία μαγαρίζουν τις περιουσίες των Ε/κ και σφετερίζονται εδάφη και περιουσίες, που, σύμφωνα με επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας, ανήκουν σε Ε/κ εκτοπισμένους από το 1974.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ, όμως, δεν τα βλέπει. Στέκεται επικριτικά δίνοντας υπόσταση και εγκυρότητα στις αναφορές και καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για δήθεν άσκηση βίας σε αιτητές ασύλου. Ή στην περίπτωση διαμονής λαθραίων μεταναστών που διαβιούσαν παράνομα σε πολυκατοικία της Χλώρακας.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν είδε και δεν άκουσε πως εμποδίστηκαν Ελληνοκύπριοι γεωργοί να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη. Ούτε και πως οι Τούρκοι με τις πλάτες των συμμάχων τους Βρετανών ροκανίζουν σταδιακά και σταθερά τη νεκρή ζώνη και προωθούνται παράνομα, παρά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για σκληρές συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο, ουσιαστική παρέμβαση στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των μη κυβερνητικών οργανώσεων, επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο, καθώς και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν μέλη εθνικών ή εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών αιτούντων άσυλο»(!!!)

Δηλαδή το αμερικανικό ΥΠΕΞ ήθελε να παρανομήσουν οι Αρχές;

Σχετικά με «τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση», η έκθεση για την Κύπρο αναφέρει ότι «η Αστυνομία και οι τοπικές Αρχές στη Χλώρακα στόχευσαν και κακομεταχειρίστηκαν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που ο αξιωματούχος της επαρχίας Πάφου (εννοεί τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος) κήρυξε ακατάλληλο για κατοικία, επειδή η παροχή πόσιμου νερού ήταν ακατάλληλη για κατανάλωση». Μια ΜΚΟ ανέφερε ότι η Αστυνομία μπήκε σε μερικά από τα διαμερίσματα χωρίς δικαστικά εντάλματα και εκφόβισε τους ενοίκους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Προς τι, δηλαδή, αυτή η συγκεκριμένη αναφορά; Τι εννοούν οι συγγραφείς της έκθεσης; Μήπως όσοι κάνουν κατάληψη εγκαταλειμμένων κτηρίων πρέπει να προστατεύονται για να μην παραβιασθούν τα ανθρώπινά τους δικαιώματα; Δεν είχαν μήπως δικαίωμα οι τοπικές Αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο;

Βέβαια οι «φιλάνθρωπες» ΗΠΑ έστησαν πανύψηλους σιδηροφράχτες χιλιομέτρων για να εμποδίζουν την είσοδο στη χώρα μεταναστών από το Μεξικό και άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής, ενώ χιλιάδες στρατιώτες φρουρούν τις εισόδους και χτυπούν στο ψαχνό όποιον κακόμοιρο καταφέρει να περάσει.

Για τις ΗΠΑ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Είναι, λένε, δικαίωμά τους να προστατεύουν τα σύνορα της χώρας από τους εξαθλιωμένους. Αλλά η Κύπρος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών όταν παρανομούν.

Στην έκθεση γίνεται επίσης εκτεταμένη αναφορά στους «πρόσφυγες» και στο κέντρο υποδοχής στο Πουρνάρα, τον υπερπληθυσμό του, ενώ αποφεύγει να αναφέρει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει τις παράνομες ροές και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων μεταναστών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Κάνει αναφορά μόνο σε καταγγελίες ΜΚΟ και ΜΜΕ κατηγορώντας το προσωπικό στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα, και την Αστυνομία ότι «υπέβαλαν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε σωματική και λεκτική κακοποίηση».

Περί διαφθοράς

Σχετικά με τη διαφθορά, η έκθεση σημειώνει ότι υπήρξαν πολλές αναφορές κρατικής διαφθοράς κατά τη διάρκεια του έτους, υπονοώντας τις καταγγελίες για εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε πολιτογραφήσεις. Υπενθυμίζει ότι, στις 14 Ιουλίου, η κυβέρνηση απήγγειλε κατηγορίες σχετικά με διαφθορά εναντίον του πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, του πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Χριστάκη Τζιοβάνη και δύο άλλων ατόμων που εμφανίστηκαν στο ρεπορτάζ του Al-Jazeera τον Οκτώβρη του 2020.

Είναι εμφανείς οι σκοπιμότητες των συγγραφέων της έκθεσης για ένα θέμα που προέκυψε πολύ πιο πριν και το ανακυκλώνει μετά από δύο χρόνια. Την ίδια ώρα μάλιστα που η υπόθεση αυτή βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα η οποιαδήποτε ετυμηγορία για την ενοχή ή αθωότητα των υπό αναφορά κατηγορουμένων. Ούτε και το γεγονός ότι το ρεπορτάζ του περιβόητου Al Jazeera ενδέχεται να τιναχθεί στον αέρα και το προβεβλημένο βίντεο να αποδειχθεί μονταρισμένο προκειμένου να θυματοποιηθούν μόνο 3-4 άτομα και να σπιλωθούν συνειδήσεις.

Ανακύπτει ακόμα ένα ερώτημα. Ποια η σκοπιμότητα να αναφερθούν ονομαστικά μόνο δύο άτομα, ενώ σε ολόκληρη την έκθεση δεν υπάρχει καμιά άλλη ονομαστική αναφορά σε οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο ή πρόσωπο;

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κατά έμμεσο αλλά δεικτικό τρόπο στην έκθεση επιχειρείται να δοθεί μόνο έμφαση στο τρίτο βίντεο του Al Jazzera και όχι στο τέταρτο που αφορά τις βρετανικές ομάδες. Συγκεκριμένα, γράφει ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας δεν βρήκε διασύνδεση αναφορικά με τις ομάδες στο τέταρτο βίντεο του καταρινού δικτύου». Εδώ κάποιος λογικός άνθρωπος θα διερωτηθεί: εάν το τέταρτο βίντεο του Al Jazeera είναι ψεύτικο, γιατί να μην είναι και το τρίτο που αφορά τα υπό κατηγορία άτομα;

Τι γνωρίζουν περισσότερο οι Αμερικανοί που δεν γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος;

Η έκθεση διαχέεται από υπόνοιες, αιχμές, ενώ γίνονται συνειρμοί που συνδέουν την έκδοση διαβατηρίων με ξέπλυμα χρήματος, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Κύπρο για ξέπλυμα.

Είναι βεβαίως τοις πάσι γνωστό, πως οι επιτελείς των ΗΠΑ στην Κύπρο, που μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι σε όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες, με το πρόσχημα του ξεπλύματος, τα τελευταία χρόνια έκαναν φύλλο και φτερό όλες τις τράπεζες προκειμένου να εκδιωχθούν όλα τα ρωσικά κεφάλαια και οι επενδύσειςαπό την Κύπρο.

Απορίας άξιον είναι και το πώς συνδέεται το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων με το ξέπλυμα όπως παρουσιάζεται στην έκθεση. Ένας που θα ήθελε να κάνει ξέπλυμα δεν θα κατέφευγε στις πολιτογραφήσεις, αλλά θα έβρισκε άλλους τρόπους.

Η έκθεση αναφέρεται εκτεταμένα σε υποθέσεις βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης και σε διακρίσεις των δύο φύλων, αλλά ούτε λέξη για τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από το στρατοκρατούμενο καθεστώςστα κατεχόμενα. Ούτε για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τη συνέχιση του εποικισμού.

Δίνει ιδιαίτερη έκταση και έμφαση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου αλλά καμιά αναφορά στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και τις χιλιάδες των παράνομων που φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της γραμμής αντιπαράθεσης.

Και ενώ σημειώνεται ότι «για το κατεχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τμήμα της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την ‘τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου’, ούτε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Τουρκία», δεν γίνεται καμιά αναφορά στην παρεμπόδιση των ελευθεριών των Ε/Κ από το κατοχικό καθεστώς.

Κάνει μόνο αναφορά στη σύλληψη του Ελληνοκύπριου Ανδρέα Σουτζή, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός για φερόμενη φωτογράφηση μιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης.

Αναφέρεταισε διακρίσεις σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών που ζουν στην περιοχή που διοικείται από Τουρκοκύπριους και καμιά αναφορά στο πλιάτσικο και στον σφετερισμό χιλιάδων περιουσιών Ε/κ από Τούρκους εκ Τουρκίας, φίλων και ημετέρων του καθεστώτος της Άγκυρας.