Ειδήσεις

Κροτίδες: Ξέφυγε η κατάσταση - 400°C στα χέρια των παιδιών

Από περίπου 150 χιλιάδες που κατάσχονταν τις προηγούμενες χρονιές, φέτος και μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 400 χιλιάδες κροτίδες

Τον «εξωπραγματικό» για τα κυπριακά δεδομένα αριθμό των 407.000 κροτίδων έφτασαν μέχρι στιγμής οι κατασχέσεις από τις αρμόδιες αρχές σε σχετικούς ελέγχους που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα.

Για να γίνει κατανοητό το πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση, αρκεί να σημειωθεί πως τις προηγούμενες χρονιές οι κατασχέσεις παράνομων κροτίδων κυμαίνονταν από 120 έως 150 χιλιάδες.

Το γεγονός ότι σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των κατασχέσεων οφείλεται αφενός στους διευρυμένους ελέγχους της αστυνομίας, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον οι ποσότητες που υπάρχουν στην παράνομη αγορά είναι υπερδιπλάσιες από άλλες χρονιές.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Οδυσσέας Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως οι κροτίδες που έχουν κατασχεθεί από τις Αρχές αποτελούν άκρως επικίνδυνα αντικείμενα των οποίων η επικινδυνότητα δεν γίνεται δυστυχώς αντιληπτή από τους νεαρούς που τις κάνουν χρήση. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και το γεγονός ότι οι κροτίδες αυτές είναι «εργοστασιακές» και άρα, έχουν κάποιες προδιαγραφές ασφάλειας.

400°C στα χέρια των παιδιών

Αντιθέτως όμως. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, οι κροτίδες αυτές κατά την έκρηξή τους, αναπτύσσουν 400 βαθμούς Κελσίου και λόγω της κατασκευής τους ενεργοποιούνται και πολλές φορές εκρήγνυνται στα χέρια αυτών που τις χρησιμοποιούν, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι παιδιά. Γι’ αυτό πολλές φορές σημείωσε, έχουμε ατυχήματα ακρωτηριασμών.

Οι «αυτοσχέδιες»

Πέραν από τις «εργοστασιακές κροτίδες» έχουν κατασχεθεί και κάποιες «αυτοσχέδιες» οι οποίες θεωρούνται γεωμετρικά ποιο επικίνδυνες. «Αυτοσχέδιο σημαίνει ότι μικρά παιδιά αυτοσχεδιάζουν με άκρως επικίνδυνα υλικά και μπορεί να βάζουν μέσα στις κροτίδες που φτιάχνουν ότι σκεφτούν».

Πού κατασκευάζονται οι εργοστασιακές

Οι εργοστασιακές κροτίδες όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, κατασκευάζονται σε διάφορες χώρες εντός ή εκτός ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως για να μπουν και να διακινηθούν στον ευρωπαϊκό χώρο, περνούν όντως από κάποιου τύπου πιστοποίηση η όμως οποία δεν μετρά το αν είναι επικίνδυνες ή όχι αλλά πόσο.

Στην Κύπρο έχει απαγορευτεί σχεδόν το σύνολο τους. Μάλιστα τα ελάχιστα απ’ αυτά τα προϊόντα που επιτρέπονται – όπως κάποια «αστεράκια»- κανονικά υπάρχουν όρια και κανονισμοί αναφορικά με το σε ποιους πωλούνται και σε ποιους όχι.

Η επικινδυνότητα των «μπαγιάτικων» κροτίδων

Εντωμεταξύ, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, πολλές φορές κάποιοι αγοράζουν τεράστιες ποσότητες κροτίδων και προκειμένου να τις πωλήσουν, αλλά δεν το καταφέρνουν με αποτέλεσμα να τις βάζουν σε αποθήκες χωρίς καμία προδιαγραφή και ασφάλεια, και να τις βγάζουν στην αγορά την επόμενη χρονιά. Όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σε περίπτωση που κάποια είδη κροτίδων έχουν κάποιες έστω προδιαγραφές, αυτές να αδρανοποιούνται και ο βαθμός επικινδυνότητας να αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Όσον αφορά τις κροτίδες που κατάσχονται από την αστυνομία, καταστρέφονται κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών μέσα σε περίπου 15 μέρες.