Πολιτισμός

Η εφαρμογή που «ζωντανεύει» τον Πολιτισμό και την κουλτούρα της Κύπρου

Η εφαρμογή Sight Hopping δημιουργήθηκε από μαθητές και σε ταξιδεύει από αξιοθέατο σε αξιοθέατο και από τοπίο σε τοπίο

Ομάδα μαθητών του Λανίτειου Λυκείου προσπαθούν με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο να προβάλουν τον κυπριακό Πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Οι Sight Hopping είναι μια ομάδα αποτελούμενη από εργατικούς μαθητές/μαθήτριες του Λανιτείου Λυκείου, οι οποίοι, στο πλαίσιο ενός μαθητικού διαγωνισμού επιχείρησης της Junior Achievement, δημιούργησαν μια εφαρμογή που σκοπό έχει την προώθηση της κυπριακής κουλτούρας.

Η εφαρμογή στοχεύει τόσο σε επισκέπτες όσο και σε ντόπιους της Κύπρου, που θα την χρησιμοποιούν ως ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Η «Σημερινή» μίλησε με τους μικρούς δημιουργούς της εφαρμογής, ώστε να ενημερωθούμε περαιτέρω για τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και τον λόγο που επέλεξαν τη συγκεκριμένη θεματική για την εφαρμογή τους.

Η εφαρμογή μέσα από τα μάτια των δημιουργών της

«Είμαστε μια ομάδα 10 μαθητών του Λανιτείου Λυκείου, οι οποίοι, στο πλαίσιο ενός μαθητικού διαγωνισμού επιχείρησης της Junior Achievement, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή με απώτερο σκοπό τη συντήρηση, προώθηση και αναζωπύρωση της κυπριακής μας κουλτούρας, που αφάνταστα εκτιμούμε και τιμούμε, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, σε ντόπιους και τουρίστες.

»Το πρόβλημα που μας απασχόλησε ήταν η πολιτισμική παγκοσμιοποίηση. Η πολιτισμική παγκοσμιοποίηση συνεπάγεται την ενοποίηση διαφόρων πολιτιστικών ταυτοτήτων, που τείνει προς την επίτευξη ομοιογένειας και αποτελεί το κύριο υποκείμενο περιεχόμενό της, την ίδια την πολιτιστική ταυτότητα.

»Αυτή η εσωτερίκευση περιλαμβάνει τη σύνδεση μεταξύ εδαφών, εθνών και ηπείρων και συγχωνεύει τα στοιχεία του παρελθόντος και του παρόντος. Από αυτό, οι αξίες του καθολικού πολιτισμού κοινωνικοποιούνται μέσω της εισαγωγής του παγκόσμιου σε τοπικό. Αποτέλεσμά της οι χώρες να συνδέονται όλο και περισσότερο, από τις οικονομικές, τις τεχνολογικές και τις πολιτισμικές αλλαγές με αποτέλεσμα να μοιάζουν η μια με την άλλη όλο και περισσότερο. Λόγω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι χώρες συνδέονται όλο και περισσότερο, από τις οικονομικές, τις τεχνολογικές και τις πολιτισμικές αλλαγές με αποτέλεσμα να μοιάζουν η μια με την άλλη όλο και περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, το χάσμα που διαφοροποιεί τους πολιτισμούς, που είναι εγγενείς σε κάθε κοινωνία, γίνεται όλο και πιο στενό. Ως εκ τούτου, η πολιτιστική ποικιλομορφία γίνεται μικρότερη ως αποτέλεσμα της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης.

»Το παιχνίδι έχει ως αφετηρία την ειδοποίηση που θα λαμβάνει ο χρήστης στην ηλεκτρονική του συσκευή για να εκτελέσει διαφόρων ειδών ‘‘tasks’’ / δραστηριότητες, τα οποία όχι μόνο συνδέονται με πολιτισμικά δρώμενα αλλά και με περιβαλλοντικές δράσεις και θεάματα του νησιού. Όπως να επισκεφθεί ένα αρχαιολογικό μνημείο ή να κάνει κάτι καλό για το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα να μαζέψει σκουπίδια και να καθαρίσει τις θάλασσές μας. Επιπλέον, δεδομένου ότι στόχος μας είναι όχι μόνο να προωθήσουμε την υλιστική μας κουλτούρα, αλλά και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και αρκετούς ταλαντούχους ντόπιους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, σκοπεύουμε να αναθέσουμε στους χρήστες μας επισκέψεις σε εκθέσεις τέχνης ή παρακολούθηση θεατρικών έργων. Μόλις ο χρήστης ολοκληρώσει το ‘‘task’’ που του έχει ανατεθεί, θα επιστρέψει στην εφαρμογή και θα ανεβάσει μια φωτογραφία που τράβηξε κατά την εκτέλεση της εργασίας του, καθώς και θα απαντήσει σε μια εκπαιδευτική ερώτηση σχετικά με αυτήν. Ο παράγοντας παιχνιδιού που αναφέρθηκε παραπάνω εμφανίζεται εφόσον ο χρήστης, που για παράδειγμα έχει εκτελέσει τα περισσότερα ‘‘tasks’’, έχει βγάλει την καλύτερη φωτογραφία ή έχει μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια, έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα δωρεάν γεύμα σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο και άλλα πολλά δώρα που σχετίζονται πάντα με τον κυπριακό πολιτισμό».

30.4 app3.jpg

30.4 app2.jpg

Σκοπός της εφαρμογής

Η εφαρμογή έχει ως απώτερο σκοπό τη συντήρηση, προώθηση και αναζωπύρωση της κυπριακής κουλτούρας. Όλα ξεκίνησαν όταν κλήθηκαν ως ομάδα να φτιάξουν μια επιχείρηση, η οποία θα πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα. Οι ίδιοι διάλεξαν το πρόβλημα της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και γι’ αυτόν τον λόγο δημιούργησαν την εφαρμογή, η οποία, όπως λένε, απευθύνεται και σε νέους και σε πιο μεγάλους ανθρώπους, αφού είναι σαν παιχνίδι.

Στόχος τους είναι, μέσω της εφαρμογής, να δυναμώσουν και να προβάλουν τα μικρά και μυστικά τοπία της Κύπρου, αλλά την ίδια ώρα και τις πολιτιστικές δράσεις, όπως παραστάσεις θεάτρου και εκθέσεις τέχνης.

Αντιπρόσωποι της ομάδας μίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και στην εκπομπή του «ΣΙΓΜΑ» «Μεσημέρι και Κάτι», αναφέροντας ότι, μέσω της μοναδικής εμπειρίας που έζησαν, έμαθαν τη σημασία της εργασίας ως ομάδας.

Επισήμαναν ότι πολλά από τα μέλη της ομάδας άλλαξαν άποψη για τον τομέα του επιχειρήσεων και κέρδισαν αξιοσημείωτες ικανότητες, καθώς βρίσκονταν συνεχώς σε τριβή με τον τομέα.

Η όλη διαδικασία τούς βοήθησε στο να κατασταλάξουν όσον αφορά το τι θα ήθελαν να σπουδάσουν, αφού, όπως ανέφεραν, η όλη εμπειρία τούς έδωσε ένα μάθημα για το μέλλον.