Κυπριακό

Λευκωσία - Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου ΗΕ θα συμβάλει σε κινητικότητα

Την πλήρη ετοιμότητά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε τη Δευτέρα η Λευκωσία προς τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, να τονίζει πως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ «θα είναι κάτι το οποίο θα συμβάλει σε αυτή την κινητοποίηση που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε».

Την πλήρη ετοιμότητά της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε τη Δευτέρα η Λευκωσία προς τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, να τονίζει πως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ «θα είναι κάτι το οποίο θα συμβάλει σε αυτή την κινητοποίηση που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε».

Παράλληλα ο Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, υπογράμμισε εκ νέου τη θέση πως η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να είναι καταλυτική στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ενώ σημείωσε, πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη βούλησή του για συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις πως ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως «οι τελευταίες δεκαετίες μας έχουν διδάξει ότι γενικά η στάση της Τουρκίας ιδιαίτερα ως προς το θέμα του Κυπριακού δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την ηγεσία της».

«Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε μέχρι και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις - και είναι ακριβώς εδώ που εντάσσεται η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας – που θα μπορέσουν να αναδείξουν και στην Τουρκία αλλά και στους Τ/κ συμπατριώτες μας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και είναι εδώ που η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να είναι καταλυτική και πρέπει να είναι καταλυτική», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «άρα οι προσπάθειες οι δικές μας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Τουρκία κατευθύνονται και προσανατολίζονται προς ακριβώς αυτή την υλοποίηση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας που θεωρούμε και εμείς αλλά και όσοι στους οποίους είχε την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπτύξει αυτή του την πρόταση ότι τα οφέλη της είναι πολύ σημαντικά και θα συμβάλουν θετικά σε αυτή την προσπάθεια».

Στις δηλώσεις του ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως κατά τη συνάντηση ο κ. Στιούαρτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον αξιωματούχο των ΗΕ για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

«Αυτό που με ικανοποίηση χαιρετίζουμε και νομίζω και ο ίδιος ο κ. Στιούαρτ στις δηλώσεις του έχει πει είναι ότι τα ΗΕ αξιοποιούν και αξιολογούν την ΕΕ ως ένα σημαντικό εταίρο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως «είναι ακριβώς εδώ που εντάσσεται και εδράζεται η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη συμμετοχή και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου».

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει τις επαφές του, τις διπλωματικές του αυτές προσπάθειες, με ηγέτες κρατών μελών για να μπορέσει αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουμε αυτό τον χρόνο, αυτό τον πολύτιμο χρόνο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

«Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε εκ νέου στον κ. Στιούαρτ ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη, είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και καλούμε και τους Τ/κ συμπατριώτες μας και την Τουρκία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν ο κ. Στιούαρτ τοποθετήθηκε επί των εξελίξεων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως μεταφέρθηκε η ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας και πως δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, η οποία θα δυναμιτίσει το θετικό κλίμα, το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, προσπαθεί να δημιουργήσει, και καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, και είναι κάτι που και τα ΗΕ το παρακολουθούν στενά.

Κληθείς να πει αν ο κ. Στιούαρτ έχει κάποιες ιδέες για να ξεκινήσει μια πρώτη επαφή μεταξύ των δυο πλευρών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούλησή του για συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο με τον Τ/κ ηγέτη, και ο κ. Στιούαρτ είχε κάποιες άλλες απόψεις. Αυτό που μεταφέρθηκε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είναι στη διάθεσή του να γίνει αυτή η συνάντηση. Είναι πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλλιεργηθεί αυτό το θετικό κλίμα».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως αναμένουν. «Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Μόλις υπάρχει κάτι νεότερο και θετική ανταπόκριση βεβαίως από τον κ. Τατάρ θα ανακοινωθεί», σημείωσε.

Κληθείς να πει αν έδωσε κάποιο στίγμα ο κ. Στιούαρτ ως προς το με ποιόν τρόπο θα κινηθούν τα ΗΕ μετά και την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εάν ο ΓΓ θα στείλει ξανά έναν απεσταλμένο ή αν θα έχουμε διορισμό απεσταλμένου, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν αυτή την περίοδο οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία που δίνουν κάποια ορατά χρονοδιαγράμματα.

«Από πλευράς μας έχουμε μεταφέρει, που αυτό νομίζω είναι το ουσιαστικότερο, την πλήρη ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι και ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου θα είναι κάτι το οποίο θα συμβάλει σε αυτή την κινητοποίηση που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ