Κυπριακό

Πιάστηκαν στον ύπνο τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά σώθηκε η παρτίδα μετά την αποχώρηση της Ισπανίας και της Πολωνίας από την άκσηση "Φοίνικας" στην οποία συμμετέχει το ψευδοκράτος

Η Κυπριακή Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα, τα Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας πιάστηκαν στον ύπνο αφού δυο κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Ισπανία και η Πολωνία συμμετείχαν μαζί με ψευδοκράτος στην άσκηση «Φοίνικας 2023». Τελικώς, σώθηκε η παρτίδα κατόπιν εορτής, δηλαδή η Πολωνία και η Ισπανία αποχώρησαν από την άσκηση μετά από την έναρξή της στις 5 Ιουνίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι Ισπανία και Πολωνία αποχωρούν από την τουρκική άσκηση «Φοίνικάς της Ανατολίας -23» λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους. Η άσκηση διενεργείται δυο φορές το χρόνο και σε αυτή εκτός από την Τουρκία συμμετέχουν και άλλα κράτη και ειδικότερα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή κράτη που διατηρούν καλές ως άριστες σχέσεις με την Άγκυρα, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Η τρέχουσα άσκηση άρχισε στις 5 Ιουνίου και θα περατωθεί στις 16 του μήνα.

Σημειώνεται ότι με βάση το σενάριο της άσκησης, η Κύπρος χωρίζεται στο ψευδοκράτος και στην «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση». Εξαφάνισαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: Δεν γνώριζαν η Ισπανία και η Πολωνία ότι δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος και ότι επί τη βάσει του Πρωτοκόλλου 10 εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ; Διατυπώνεται, το ερώτημα αυτό διότι είχαν γίνει εδώ και καιρό οι διευθετήσεις για την πραγματοποίηση της άσκησης. Πού είχαν το μυαλό τους τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για να ενημερώσουν τους ομολόγους τους και να ενεργήσουν αποτρεπτικά; Εγείρεται, άλλο ένα συναφές ερώτημα: Αυτή είναι η ενημέρωση που γίνεται σε επίπεδο ΕΕ; Με αυτό τον τρόπο ζητούμε ενεργητικότερη εμπλοκή της στις διαδικασίες λύσης;