Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο των Μυστικών Υπηρεσιών το δυστύχημα στη Λιβύη

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα. Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο θάνατος των πέντε Ελλήνων, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών που εκτελούσαν χρέη μεταφραστή, στη Λιβύη, οι οποίοι είχαν φτάσει στη χώρα λίγες ώρες νωρίτερα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα. Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Και οι 5 επέβαιναν σε λεωφορείο το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο και αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα θύματα, δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν με C 27.

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. 

Σύσσωμη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε την οδύνη της για το φρικτό ατύχημα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Η αντιπολίτευση ζητεί άμεση ενημέρωση αφήνοντας παράλληλες αιχμές με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως τα αίτια θα διερευνηθούν και θα δοθούν απαντήσεις.

Οι συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τις συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος, επελέγη ο συγκεκριμένος δρόμος στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλης της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής γιατί ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες. Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αυτοκίνητο -σύμφωνα με τις πληροφορίες - είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα. 

Μια άμορφη μάζα από σίδερα, καπνούς και φωτιές. Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Στο βίντεο παρουσιάζονται οι τελευταίες φωτογραφίες της ελληνικής αποστολής πριν το δυστύχημα. 

Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και ο υπαξιωματικός που έχασε τη ζωή του, κρατούν την ελληνική σημαία μπροστά στο C-130.

1λ.PNG

Στα δεξιά διακρίνονται και οι δύο νοσηλεύτριες που ανασύρθηκαν νεκρές από το μοιραίο λεωφορείο. Μία Πλωτάρχης που εργαζόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο και μία Σμηναγός του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Την είδηση του θανάτου των Ελλήνων μετέδωσε πρώτος ο υπουργός Υγείας της Λιβύης. 

«Θέλω να εκφράσω, στο όνομα του κ. Πρωθυπουργού και στο όνομα της λιβυκής κυβέρνησης και του λιβυκού λαού, τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ελλάδα. Υπήρχε μια ομάδα που ήρθε να βοηθήσει την Λιβύη σε επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη Ντέρνα, και έφτασε σήμερα στην πόλη της Βεγγάζης, και καθοδόν προς την πόλη Ντέρνα, αντιμετώπισε ένα πραγματικά φρικτό τροχαίο ατύχημα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Λιβύης, Οθμαν Αμπντελ Τζαλιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εικόνες με Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Λιβύης ενώ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διέκοπταν το πρόγραμμα τους κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες από το δυστύχημα. 

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας 

Οι σοροί των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής επαναπατρίστηκαν το πρωί της Δευτέρας με C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα ένα κομβόι ασθενοφόρων μετέφερε στα στρατιωτικά νοσοκομεία τους τραυματίες που έφτασαν με C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Ο τρίτος διερμηνέας παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη, ενώ τους τραυματίες επισκέφθηκε νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 

Γιατί αρχικά ανακοίνωσε μόνο τραυματίες το ΓΕΕΘΑ

Διευκρινίσεις σχετικά με την αρχική ανακοίνωση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, έδωσε το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Πηγή: skai.gr