Αναλύσεις

Βενιζέλος και… Μπακογιάννη

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τις προχωρήμενες θέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στα εθνικά θέματα, που ξεπερνούν τα όρια της επαναπροσέγγισης, προσεγγίζοντας αβίαστα τις τουρκικές θέσεις. Αυτήν τη φορά κτύπησε στα Βαλκάνια. Και κατηγορείται από τη σύμμαχο Σερβία ότι την κάρφωσε, χωρίς αναστολές, με την έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου.

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργεί συνειρμούς για την Κύπρο. Γιατί; Διότι το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται ως κράτος ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Κύπρο, για να μη γίνει σύγκριση με τα κατεχόμενα, παρότι οι περιπτώσεις είναι σε αρκετά σημεία διαφορετικές. Η όποια εγκαθίδρυση του Κοσσυφοπεδίου ως «κρατικής οντότητας» έχει προκύψει από εξωτερική στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, χωρίς η δράση αυτή να απολαύει νομιμοποίησης μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτω από το κεφάλαιο 7. Στην ουσία, πρόκειται για απόσχιση από τη σερβική επικράτεια. Ερώτημα: Δίνει ή όχι η κ. Μπακογιάννη τροφή στις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών;

Βεβαίως, η στάση της στο Κυπριακό δεν απέχει πολύ από εκείνη στο Κοσσυφοπέδιο. Διότι, επί μακρόν δεν κρύβει την πρόθεσή της να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιστών κράτος με πολιτική ισότητα. Από τα συμφραζόμενά της μπορεί δε να δεχθεί και κάτι παραπάνω, εάν είναι να απαλλαγεί από τον δικό μας «μπελά». Εξ ου και η στήριξή της στο σχέδιο Ανάν και οι αντιλήψεις της για νέες υποχωρήσεις στα Ελλαδοτουρκικά και την υπογραφή μιας συμφωνίας, χωρίς τη λύση του Κυπριακού, που ονομάζεται ήδη ως «Πρέσπες του Αιγαίου».

Η κ. Μπακογιάννη είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει αναιρέσει ακόμη την πάγια θέση του. Ότι, δηλαδή, δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος. Η αδερφή του, όμως, θέλει να το εντάξει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως κράτος από την πίσω πόρτα. Η δική του άποψη, ποια είναι; Συμφωνεί με την κ. Μπακογιάννη; Την ομόθρησκη και πολιτικά φίλη Σερβία πώς θα την δει ξανά στα μάτια; Όταν, πάντως, οι Κεντρικές Δυνάμεις, όπως η Γερμανία, για παράδειγμα, και η Αυστρία, είχαν ζητήσει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να «πωλήσει» τη Σερβία, που ανήκε στην «ΑΝΤΑΝΤ», και να πάρει εδαφικά ανταλλάγματα, αυτός απάντησε: «Είναι πολύ μικρή η Ελλάς διά να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία». Πώς αλλάζουν οι καιροί και οι ηγέτες. Αλλά και η Ιστορία. Άλλοτε αισθανόμαστε υπερήφανοι και άλλοτε ντροπή!