Υγεία

«Μίνι» ΓεΣΥ - «μάξι» αντιδράσεις

Κανείς διάλογος δεν προηγήθηκε για την πρόθεση εφαρμογής «μίνι» ΓεΣΥ με την ΠΑΣΥΝΟ, επισημαίνει η Συντεχνία
Διάλογο και πλήρη ενημέρωση ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον τομέα της Υγείας, από το αρμόδιο Υπουργείο

Καζάνι που βράζει φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, περί εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, υπό τη μορφή «μινιατούρας», ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, την περασμένη Πέμπτη.
Οι αιφνίδιες ανακοινώσεις του κ. Παμπορίδη αναφέρονταν αφενός σε αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την 1ην Ιανουαρίου του 2017, και αφετέρου σε πλήρη εφαρμογή «μίνι» Γενικού Σχεδίου Υγείας, το δεύτερο εξάμηνο του 2017, εάν και εφόσον επιτευχθεί η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Έκτοτε, μία-μία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και κοινοβουλευτικά κόμματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς την πρόθεση αυτή της Κυβέρνησης, αλλά και την απαίτησή τους, όπως υπάρξει πλήρης και σφαιρική ενημέρωση για τις πρόνοιες του «μίνι» ΓεΣΥ, πριν το αρμόδιο Υπουργείο προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Λειτούργησε «ετσιθελικά»
«Κανείς διάλογος και καμία διαβούλευση από την αρμόδια Αρχή επί των συγκεκριμένων εισηγήσεων για το "μίνι" Γενικό Σχέδιο Υγείας, με τον επαγγελματικό Σύνδεσμο των Νοσηλευτών και Μαιών, δεν προηγήθηκε», σημειώνει η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, η οποία, με χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας, όσο και στην τοποθέτηση ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνώριζαν εξαρχής για τους σχεδιασμούς του, αναφορικά με το ΓεΣΥ».
Με την ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΝΟ προσβλέπει ουσιαστικά «σε ενημέρωση στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων για εφαρμογή του προαναγγελθέντος "Μίνι" ΓεΣΥ, διάλογος ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα τοποθέτησης της συντεχνίας επί του θέματος». Στην ανακοίνωση, καθίσταται σαφές ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της συντεχνίας, όπως αυτά απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία, έγιναν διαχρονικά απόλυτα σεβαστά από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει καταληκτικά η ανακοίνωση, διδόταν στην ΠΑΣΥΝΟ «η ευκαιρία πάντα να συζητήσει οποιαδήποτε προτεινόμενα προς ψήφιση νομοσχέδια που αφορούσαν στην υγεία ή/και στη νοσηλευτική και στη μαιευτική και να τοποθετηθεί επί αυτών, πριν το Υπουργείο Υγείας τα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στη Βουλή για ψήφιση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η έντονη δυσαρέσκεια του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί, αλλά ούτε και να συνηγορήσει σε σχεδιασμούς μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, εάν δεν προηγηθεί πρωτίστως δημοκρατικός διάλογος, διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που να καταλήγουν σε αμοιβαία αποδεκτές τοποθετήσεις, ενώ σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.
Ενημέρωση αναμένει ο ΣΕΣΙΚ
Πιο διαλλακτικά φαίνεται να τοποθετείται επί του ζητήματος ο Σύνδεσμος Έκτακτων Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου, ο οποίος σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφορικά με το «μίνι» ΓεΣΥ, εκφράζει την πρόθεσή του να ακούσει λεπτομερή ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργού και εκφράζει παράλληλα την ελπίδα όπως σύντομα υπάρχει ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο «θα έχει καλύτερη τύχη από αυτήν που είχε το αντίστοιχο νομοσχέδιο, πέρσι το καλοκαίρι».
Ο ΣΕΣΙΚ προσθέτει ακόμη, ότι «οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας στη Βουλή, αλλά και οι μετέπειτα δηλώσεις του, δείχνουν ότι έχει κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στον τόπο μας, προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν το ΓεΣΥ για να επιλυθούν».
Ο Σύνδεσμος σημειώνει, παράλληλα, ότι «η καθολική κάλυψη, η αγορά υπηρεσιών και η στοχευμένη και βάσει κατευθυντήριων οδηγιών αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι σίγουρα κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση». Εκφράζεται ταυτόχρονα και η αισιοδοξία των συμβασιούχων εκτάκτων γιατρών για εξίσου δραστικές και άμεσης εφαρμογής λύσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν στα χρονίζοντα εργασιακά προβλήματα των λειτουργών υγείας.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «μεγάλη μας ανησυχία για το "μίνι-ΓεΣΥ", ο αυξημένος φόρτος εργασίας που θα αντιμετωπίσουμε μέχρι την πλήρη εφαρμογή ΓεΣΥ και η απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση περιστατικών στα ήδη βαρυφορτωμένα δημόσια νοσηλευτήρια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι νύξη -στην ανακοίνωση των εκτάκτων συμβασιούχων γιατρών- γίνεται και για τη χορήγηση συμβολαίων προς αυτούς, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εδώ και χρόνια προς όφελος του κράτους, η οποία μπορεί να συζητηθεί μόνον αν υπάρξει εξίσωση όλων των γιατρών σε θέματα άδειας, εκπαίδευσης, αξιολόγησης, προαγωγών, αμοιβών και εργασιακής ασφάλειας.
Επέλεξαν τη νομική οδό
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη νομική διαδικασία διεκδίκησης της μετατροπής των συμβάσεων των νοσηλευτών, των οποίων τα συμβόλαια έχουν ξεπεράσει τους 30 μήνες απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία, σε αορίστου χρόνου, ξεκίνησε η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί από την ΠΑ.ΣY.ΝΟ. προς την επίσημη πλευρά, ώστε τα συμβόλαια να μετατραπούν άμεσα. Ωστόσο, προστίθεται, μέχρι στιγμής η επίσημη πλευρά έχει αρνηθεί να εκτελέσει τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, ακόμη και μετά τη δικαστική δικαίωση.
«Εκτός από τις προσπάθειες της Συντεχνίας προς την επίσημη πλευρά, έχει ήδη ξεκινήσει από τις 19 Νοεμβρίου 2015 η διαδικασία διεκδίκησης του αιτήματος μέσω της δικαστικής οδού, με καταχώριση των πρώτων ατομικών αιτήσεων στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών» επισημαίνει η ανακοίνωση.
Η Συντεχνία μέσω της ανακοίνωσής της καλεί τα μέλη της να επικοινωνήσουν με το Διοικητικό Συμβούλιο στα κατά τόπους Νοσοκομεία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου αναφορικά με το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει όλα τα μέλη της πως θα εξαντλήσει όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων, είτε αυτά αφορούν έκτακτους είτε μόνιμους νοσηλευτές μέχρι αυτά να επιλυθούν, όπως αναφέρεται.