Η Κύπρος προσφέρεται ως ιδανική περίπτωση εισαγωγής του ΓεΣΥ, λόγω του μεγέθους, της ευκολίας πρόσβασης και του πλούσιου ιατρικού δυναμικού, επισημαίνει ο Αντώνης Βασιλείου
Εννέα μήνες μάς χωρίζουν από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, ενός σχεδίου που συζητείται εδώ και 40 χρόνια. Αν και ουσιαστικά βρισκόμαστε τόσο κοντά, εντούτοις, για την ώρα είμαστε αρκετά μακριά, αφού τα διάφορα προβλήματα, που παραμένουν άλυτα, απειλούν όλην αυτήν την προσπάθεια με εκτροχιασμό.
Τέτοια προβλήματα είναι η μη κατάληξη σε συμφωνία με τους ιατρούς, αλλά και άλλους βασικούς παροχείς υγείας για το ύψος της αμοιβής τους, καθώς και τον τρόπο συμμετοχής τους στο ΓεΣΥ. Εξ αφορμής της μεγάλης διάστασης -σε ό,τι αφορά κυρίως το οικονομικό κομμάτι- απόψεων μεταξύ Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η «Σημερινή» της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τις απόψεις δύο πρώην Προέδρων του ΠΙΣ - των Ανδρέα Δημητρίου και Αντώνη Βασιλείου.
Τόσο ο κ. Δημητρίου όσο και ο κ. Βασιλείου τονίζουν πως το υφιστάμενο σύστημα Υγείας έχει κλείσει τον κύκλο του και η ανάγκη εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι πλέον επιτακτική. Οι δύο πρώην Πρόεδροι των ιδιωτών ιατρών επισημαίνουν, ακόμη, την αναγκαιότητα αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία θα πρέπει να έτοιμα με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη εφαρμογή της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας. ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν εγκαταλειφθεί»
Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Ανδρέας Δημητρίου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ανέφερε πως «παρόλο που προχωρεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, που θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανόν να δυσκολέψουν την εφαρμογή του. Το πιο σημαντικό πιστεύω είναι ότι δεν έχει γίνει, σχεδόν, τίποτα όσον αφορά την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
»Για να έχουμε ένα σωστό και επιτυχημένο ΓεΣΥ πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα. Και, δυστυχώς, τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν παραμεληθεί τόσο, που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Για να υπάρξει ισορροπία, η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τα κρατικά νοσηλευτήρια και όχι να τα διαλύσει, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοσθεί.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε ποιοτική και σωστή προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τον Κύπριο πολίτη. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι εφαρμόζεται το ΓεΣΥ πρώτιστα και πάνω από όλα για τον Κύπριο ασθενή. Όμως από την άλλη για να πετύχει πρέπει να έχουμε ικανοποιημένους όλους τους ‘προμηθευτές’ του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα τους ιατρούς.
»Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από τους ιατρούς που έχουν να κάνουν με διάφορα θέματα και ειδικά με τις ιατρικές αμοιβές. Πρέπει η ηγεσία του ΠΙΣ να μπει σε διάλογο με τον ΟΑΥ, με το Υπουργείο Υγείας, με την Κυβέρνηση, για να βρεθούν οι λύσεις και να εφαρμοσθεί το ΓεΣΥ. Πιστεύω ότι με τον διάλογο μπορεί να βρεθούν οι σωστές παράμετροι για να εφαρμοσθεί ένα ΓεΣΥ που θα αντέξει στον χρόνο», υπογράμμισε. Το μονοασφαλιστικό και το μήνυμα στη ηγεσία του ΠΙΣ
Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, στη βάση του οποίου έχουν αποφασιστεί το ύψος των εισφορών αλλά και των αμοιβών που θα λαμβάνουν οι διάφορες ειδικότητες, ο κ. Δημητρίου υπέδειξε πως εάν διαφανεί από τις συζητήσεις ότι αυτός είναι ελλειμματικός, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αύξησής του, με κύριο συντελεστή το κράτος. Όπως εξήγησε, εάν χρειαστεί, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει περισσότερα για την υγεία.
Αναφορικά δε με το μοντέλο του ΓεΣΥ που θα εφαρμοστεί, το μονοασφαλιστικό, επεσήμανε ότι, «για να μην τορπιλίσουμε την προσπάθεια εφαρμογής του, όλοι ανεξαρτήτως πρέπει να σταματήσουν να θυμούνται ή να αναφέρουν ή να ονειρεύονται, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, το πολυασφαλιστικό. Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο σύστημα υγείας, γιατί το υφιστάμενο σύστημα δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Συνεπώς, όλοι πρέπει να βάλουμε ‘νερό στο κρασί μας’ για να προσφέρουμε καλύτερη, πιο ποιοτική και σύγχρονη φροντίδα υγείας στον Κύπριο πολίτη», συνέχισε.
Όσον αφορά, δε, την ηγεσία του ΠΙΣ, ο κ. Δημητρίου, ως πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, την κάλεσε «να αναλάβει πρωτοβουλίες και να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας εφαρμογής του ΓεΣΥ με συνέπεια στις θέσεις για την ποιότητα της ιατρικής στο τόπο μας αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ιατρών μας», κατέληξε. ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ «Ξεπερασμένο το υφιστάμενο σύστημα Υγείας»
Την αναγκαιότητα εισαγωγής του ΓεΣΥ τόνισε από την πλευρά του και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αντώνης Βασιλείου. Όπως εξήγησε, το υφιστάμενο σύστημα είναι ξεπερασμένο, αναποτελεσματικό, διάτρητο και πολυδάπανο, ενώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου τρόπου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει σήμερα τι έχει και τι θα έπρεπε να έχει, όσοι, δε, με διάφορες δικαιολογίες προβάλλουν εμπόδια και σαμποτάρουν το Σχέδιο για προσωπικά μικροσυμφέροντα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στερούν από τον Κύπριο πολίτη το ύψιστο αγαθό, την αναβάθμιση της ποιότητας υγείας. Η Κύπρος προσφέρεται σαν ιδανική περίπτωση εισαγωγής του ΓεΣΥ, λόγω του μεγέθους, της ευκολίας πρόσβασης και του πλούσιου ιατρικού δυναμικού.
»Αυτή είναι η προσωπική μου ισχυρή άποψη και αυτήν υπηρέτησα με συνέπεια μαζί με τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου ως Προέδρου του ΠΙΣ. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ανεξαιρέτως ότι το ΓεΣΥ γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Βεβαίως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ευαισθησίες και ανησυχίες αυτών που θα κληθούν να εφαρμόσουν το Σχέδιο, δηλαδή των γιατρών και άλλων λειτουργών Υγείας», πρόσθεσε περαιτέρω. Λανθασμένη η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ
Ταυτόχρονα ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, υποδεικνύοντας ότι η εισαγωγή μόνον της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας την 1η Ιουνίου 2019 δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τους ασθενείς κι ούτε θα λύσει τα πολλαπλά προβλήματα στον τομέα της Υγείας.
«Ο ασθενής που θα χρειάζεται δευτεροβάθμια περίθαλψη θα είναι εκτεθειμένος και αβοήθητος. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι μεγάλες δαπάνες στην ιατρική αφορούν τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στον τόπο μας τίποτα δεν είναι μονιμότερο του προσωρινού. Και είναι γι’ αυτό που φοβάμαι ότι στο τέλος θα μας χρειαστούν άλλα 40 χρόνια για να ολοκληρώσουμε το Σχέδιο», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι άλλη βασική προϋπόθεση για εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγείας είναι και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται κανονικά, στην ίδια βάση, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς να στηρίζονται στα δεκανίκια του κράτους.
«Σε διαφορετική περίπτωση είναι άσκοπο να μιλούμε για σφαιρικό προϋπολογισμό και έλεγχο των δαπανών. Αυτή λοιπόν την ‘καυτή πατάτα’ θα πρέπει κάποιος να τολμήσει να την αγγίξει. Κατά την άποψή μου η προτεινόμενη λύση δεν είναι τίποτα άλλο από ‘ππατσιαρίσματα’ του υπάρχοντος συστήματος για να θριαμβολογήσουν κάποιοι ότι επιτέλους εφάρμοσαν ΓεΣΥ», συμπλήρωσε, τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως «εάν πράγματι στοχεύουμε σ’ ένα Σχέδιο Υγείας που θα ιεραρχεί σαν πρώτη προτεραιότητα τον ασθενή και που θα στηρίζεται σε γερές βάσεις, θα είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό και θα αντέξει σε βάθος χρόνου, αυτό θα πρέπει να είναι ολοκληρωτικό και καθολικό. Ένα Σχέδιο με δόσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Οι πολίτες δικαιούνται ένα λειτουργικό και βιώσιμο ΓεΣΥ και πρέπει οι κρατούντες αυτού του τόπου να του το δώσουν», κατέληξε ο κ. Βασιλείου.