Παραπολιτικά

Όταν το διαδίκτυο ωθεί σε εγκλήματα

Πραγματικά ανατριχιαστικό το περιστατικό με τους ανήλικους μαθητές (έναν 13χρονο και έναν 15χρονο) που μπήκαν σε σχολείο στη Λεμεσό για να σκοτώσουν έναν 13χρονο. Ναι, να σκοτώσουν! Ευτυχώς, το χτύπημα που του κατέφεραν στο κεφάλι με ένα σφυρί, δεν αποδείχθηκε μοιραίο. Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε είναι ότι οι θύτες φαίνεται να είχαν επηρεαστεί από το «σενάριο» ενός διαδικτυακού παιχνιδιού. Και εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εφιάλτη κάποιων διαδικτυακών παιχνιδιών, που έχουν εισβάλει κυριολεκτικά στη ζωή των ανηλίκων, οι οποίοι εθίζονται όλο και περισσότερο σ’ αυτά. Κάποια φαινομενικά «αθώα» από αυτά παιχνίδια εξελίσσονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών. Πολλές φορές το online gaming θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή! Ήδη έχουν καταγραφεί παγκοσμίως αυτοκτονίες ή αυτοτραυματισμοί ανηλίκων. Πρόκειται για μια κοινωνική απειλή που εξαπλώνεται ραγδαία μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Είναι φοβεροί οι κίνδυνοι που καραδοκούν, ειδικότερα από τις λεγόμενες «διαδικτυακές προκλήσεις», με τις οποίες καλούνται οι ανήλικοι από αγνώστους του σκοτεινού διαδικτύου να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, για να «αποδείξουν» τόλμη και μαγκιά.

Καθώς τα περιστατικά μπούλινγκ στα σχολεία γίνονται όλο και πιο πολλά και πιο βίαια, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γονιών στα βίαια παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο κι ύστερα επιχειρούν να τα αντιγράψουν στο σχολείο. Το ευάλωτο της ηλικίας, η άγνοια κινδύνου, ο μιμητισμός, η ελλιπής ενημέρωση και η περιέργεια καθιστούν τους ανηλίκους εύκολα θύματα της «αράχνης» του ίντερνετ.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τη διαδικτυακή δράση του παιδιού τους, ενώ είναι απαραίτητη η ενημέρωση των γονέων για θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Τελικά, ναι. Το διαδίκτυο αναγιώνει εν δυνάμει μικρούς δολοφόνους μέσα στο ίδιο μας το σπίτι...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ