«Κράτος» με ηγέτη έναν... παπαγάλο
Εκτός από την Αμμόχωστο, ο Ερντογάν ο «πορθητής», κατά την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα, δεν παρέλειψε να προωθήσει την τακτική της πλήρους τουρκοποίησης και της υπόλοιπης κατεχόμενης Κύπρου, κάτι που έδειξε με κάθε τρόπο και με κάθε σημειολογία. Μέχρι και την τουρκική Αεροπορία έβαλε να ρυπάνει τον ουρανό μας με τον σχηματισμό της τουρκικής σημαίας. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο σουλτάνος αποφασίζει για τους Τουρκοκύπριους χωρίς τους Τουρκοκύπριους, έστω και εάν για το θέμα της Αμμοχώστου έβγαλε μπροστά τον Τατάρ, για να κάνει την εξαγγελία εκ μέρους, δήθεν, του ψευδοκράτους. Και φυσικά ο ψευδοπρόεδρος υιοθέτησε πλήρως την άλλη απόφαση του Ερντογάν, να μη λένε πια «βορράς» και «νότος», αλλά μόνο «η Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου». Ως ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει το μπαστάρδικο της Τουρκίας σε κανονικό κράτος.
Σε μιαν άλλη συναφή κίνησή του, ο Ερντογάν ανέλαβε να χτίσει και νέο «προεδρικό παλάτι» για να βάλει μέσα τον ψευδοπρόεδρο. Περιττά έξοδα, λέω εγώ. Θα μπορούσε απλώς να του φτιάξει ένα άνετο... κλουβί, αφού μιλάμε για έναν κανονικό... παπαγάλο, ο οποίος επαναλαμβάνει με εκπληκτική πιστότητα όσα του λέει το αφεντικό του!
Είναι φανερό ότι αυτά που ο Ερντογάν έκανε στην Κύπρο, με εκδηλώσεις χολιγουντιανών προδιαγραφών, στις οποίες ήταν ο ίδιος και σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, ήθελε να στείλει τα ανάλογα μηνύματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και τους οπαδούς των ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων που τον στηρίζουν. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες από την Τουρκία δείχνουν έναν Ερντογάν που είναι περισσότερο ευάλωτος από ποτέ, η οικονομική κρίση χτύπησε άσχημα τη δημοτικότητά του, ενώ πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για «ροκάνισμα» του προσωπικού του γοήτρου. Προσοχή, όμως. Ένας πληγωμένος δικτάτορας είναι περισσότερο επικίνδυνος, αφού θα μπορούσε να επιχειρήσει να υπερκεράσει τις αποτυχίες του με ακραίες συμπεριφορές. Όπως σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», «όταν ένας πολιτικός μαχητής του δρόμου, όπως ο Ερντογάν, πρέπει να σκύψει και να ελιχθεί, καλό θα είναι να περιμένεις την αντεπίθεση». Και όπως είναι φυσικό, η αντεπίθεσή του θα γίνει σε εκείνους που θεωρεί περισσότερο ευάλωτους. Και ξέρετε ποιους εννοώ.
ΜΠΟΞΕΡ