Επεισοδίων συνέχεια: 21συλλήψεις σε τρεις μήνες
Τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους ήρθαν για να μείνουν, καθώς πλέον αποτελούν «εβδομαδιαίο» φαινόμενο
Όταν θα εφαρμοζόταν η κάρτα φιλάθλου, Κυβέρνηση και βουλευτές διαλαλούσαν ότι ο νόμος ήρθε για να μείνει. Απ’ ό,τι φαίνεται και τα επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους ήρθαν για να μείνουν, καθώς πλέον αποτελούν «εβδομαδιαίο» φαινόμενο.
Μετά τα πρώτα επεισόδια, οι αρμόδιες Aρχές άφηναν να εννοηθεί ότι η 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα ήταν καθοριστική για τις επόμενες αποφάσεις για περιορισμό των επεισοδίων έξω και μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους. Η αγωνιστική πέρασε και μας άφησε το πολύ σοβαρό περιστατικό με τα μαχαίρια που βγήκαν στη δυτική κερκίδα του ΓΣΠ και το «ντου» των οπαδών της Ανόρθωσης μέσα στα γραφεία του «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ακόμα και στον αγώνα ΑΕΚ – Fenerbache, το πιο κρίσιμο παιχνίδι σε θέμα ασφάλειας, χρειάστηκε να εισέλθει ο αντιοχλαγωγικός ουλαμός στην κερκίδα των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ για να περιοριστούν τα επεισόδια.
Η επιστροφή των οργανωμένων οπαδών φανέρωσε ελλείψεις και αδυναμίες του μέτρου πάταξης της βίας στους αθλητικούς χώρους. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η τότε απόφαση των οργανωμένων να απέχουν από τους αγωνιστικούς χώρους σκέπασε πρόνοιες του νόμου, που δεν εφαρμόζονταν. Πλέον εξετάζεται σοβαρά η επιβολή μέτρων, όπως η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, μιας και οι αρμόδιες Αρχές μοιάζουν ανίκανες να διαχειριστούν την επιστροφή των οργανωμένων στα γήπεδα.
21 συλλήψεις σε τρεις μήνες
Η «Σημερινή» έχει στη διάθεσή της τους αριθμούς των συλλήψεων που σημειώθηκαν την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 και 2022-2023. Συγκεκριμένα, την περσινή αγωνιστική περίοδο καταγράφηκαν 43 συλλήψεις σε σύνολο 22 αγώνων. Αυτά τα περιστατικά βίας καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο και 10 από αυτές τις υποθέσεις καταδικάστηκαν. Επιπλέον επιβλήθηκαν 12 διατάγματα αποκλεισμού από τα γήπεδα.
Όσον αφορά τα επεισόδια της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου, άρχισαν από τις 9 Αυγούστου και καταγράφηκαν συνολικά 21 συλλήψεις σε 10 αγώνες σε διάστημα 3 μηνών. Επιβλήθηκαν 5 καταδίκες, ορισμένες καταχωρήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, ενώ οι πρόσφατες υποθέσεις που σημειώθηκαν στην 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση. Παράλληλα, η Αστυνομία αναζητά 11 οπαδούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι επεισόδια σημειώθηκαν και σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Συγκεκριμένα, περιστατικά βίας είχαμε στα παιχνίδια μεταξύ του Απόλλωνα και της Maccabi Haifa, του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, της Ομόνοιας με την KAA Gent και στο παιχνίδι της Ομόνοιας με τη Sheriff Tiraspol, όπου έγινε ρίψη αντικειμένων προς τον βοηθό διαιτητή.
Περιστατικά και συλλήψεις ανά αγώνα
Απόλλων - Maccabi Haifa: Στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Απόλλωνα με την Maccabi Haifa, που διεξήχθη στις 9 Αυγούστου, συνελήφθησαν 5 άτομα. Σε σωματικό έλεγχο που διενεργήθηκε στα 5 πρόσωπα, πριν από την είσοδό τους στο γήπεδο, εντοπίστηκε στην κατοχή τους αριθμός φωτοβολίδων και καπνογόνων. Συνελήφθησαν για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών.
Απόλλων - Ολυμπιακός Πειραιώς: Στο ευρωπαϊκό παιχνίδι Απόλλων – Ολυμπιακός Πειραιώς, που διεξήχθη στις 18 Αυγούστου, συνελήφθη ένα πρόσωπο. Πρόκειται για 29χρονο, στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν δύο φωτοβολίδες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για αυτόφωρο αδίκημα. Το Δικαστήριο επέβαλε στον 29χρονο ποινή αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους για έξι μήνες και καταβολή χρηματικού προστίμου 380 ευρώ.
ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα: Επεισόδια και τραυματισμοί σημειώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στον αγώνα της ΑΕΚ με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΑΕΚ Αρένα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και ένας πολίτης, ενώ η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πέντε ατόμων. Συγκεκριμένα, πριν από την έναρξη του αγώνα, σημειώθηκε συμπλοκή και πετροβολισμός μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένα πρόσωπο, το οποίο μετέβη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
Μετά τη λήξη του αγώνα, κατά την αποχώρηση των οπαδών από το στάδιο, μερίδα οπαδών της μίας ομάδας έριξαν πέτρες εναντίον μελών της Αστυνομίας, που βρίσκονταν στο στάδιο. Με την επέμβαση αντιοχλαγωγικών ομάδων η τάξη αποκαταστάθηκε, ενώ τα μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψη ενός 51χρονου για εξύβριση. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης των επεισοδίων, μέλος της Αστυνομίας τραυματίστηκε στο πρόσωπο, από μπουκάλι που ρίχθηκε εναντίον του. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Εξάλλου, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, κατηγορήθηκαν γραπτώς άλλα τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για 20χρονο, 31χρονο και δύο 33χρονους, οι οποίοι θα κληθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Εναντίον του 20χρονου έχει εκδοθεί διάταγμα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους, ενώ η υπόθεση έχει καταχωρηθεί και ορίστηκε για ακρόαση στις 03/11/2022. Εξακολουθούν να αναζητούνται δύο πρόσωπα, φωτογραφίες των οποίων έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
ΑΕΚ - Ανόρθωση: Η Αστυνομία προχώρησε στη δημοσίευση φωτογραφιών υπόπτων προσώπων σχετικά με διερευνώμενα αδικήματα οχλαγωγίας, πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς σε περιουσία, και πρόκλησης ανησυχίας σε δημόσιο μέρος, που διαπράχθηκαν την 1η Οκτωβρίου, λίγο πριν από το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο πρόσωπα, ηλικίας 27 και 16 ετών.
Ο 27χρονος ανακρίθηκε και κατηγορήθηκε γραπτώς για αδικήματα που αφορούν βία στα γήπεδα, ενώ η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου στις 14 Οκτωβρίου. Ο 16χρονος επίσης κατηγορήθηκε γραπτώς, ενώ η υπόθεση έχει ήδη καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου. Για την εν λόγω υπόθεση εξακολουθούν να αναζητούνται δύο πρόσωπα, φωτογραφίες των οποίων έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.
ΑΠΟΕΛ - Καρμιώτισσα: Ένα πάρα πολύ σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο ΓΣΠ, καθώς Ιρανός ανέσυρε μαχαίρι πάνω στη δυτική κερκίδα, απειλώντας οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Μέλη της Αστυνομίας συνέλαβαν στις 7 Οκτωβρίου έναν 34χρονο, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με υπόθεση μαχαιροφορίας και παράνομης παραμονής του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, αριθμός οπαδών των δύο ομάδων συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Επενέβησαν μέλη της Αστυνομίας, καθώς επίσης και ιδιώτες φύλακες για αποκατάσταση της τάξης.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εντοπίστηκε 34χρονος Ιρανός να έχει στην κατοχή του μεγάλο μαχαίρι. Αυτός αναζητήθηκε και εντοπίστηκε στις τουαλέτες του σταδίου, όπου, σε έρευνα που διενεργήθηκε στην παρουσία του, εντοπίστηκε σε κάλαθο δεύτερο μαχαίρι. Μέλη της Αστυνομίας συνέλαβαν και 46χρονο, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με την εν λόγω υπόθεση που αφορά τον Νόμο για την πρόληψη και καταστολή της βίας σε αθλητικούς χώρους.
Αγία Νάπα - Ομόνοια 29Μ: Επεισόδια είχαμε και σε αγώνα της 2ης κατηγορίας, που διεξήχθη στις 8 Οκτωβρίου. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη λήξη του αγώνα, με την Αστυνομία να δημοσιεύει φωτογραφίες υπόπτων προσώπων, τα οποία αναζητούνται.
Εντοπίστηκαν τρία πρόσωπα, ηλικίας 16, 25 και 29 ετών, τα οποία, αφού ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν γραπτώς για αδικήματα που αφορούν βία στα γήπεδα και θα κληθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Για την εν λόγω υπόθεση, εξακολουθούν να αναζητούνται επτά πρόσωπα. Το ΤΑΕ Αμμοχώστου διερευνά υπόθεση διάπραξης των αδικημάτων, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, παράνομης εισόδου σε αθλητικό χώρο, ρίψης επικίνδυνων αντικειμένων, παράνομης συνάθροισης, συμμετοχής σε οχλαγωγία, και κοινής επίθεσης.
Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ: Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη λήξη του αγώνα στις 10 Οκτωβρίου. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο προσώπων, ηλικίας 22 και 19 ετών. Ο 19χρονος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών και αστυνομικών. Οι αντιοχλαγωγικές ομάδες της Αστυνομίας επενέβησαν μετά από συγκέντρωση οπαδών στην ανατολική πλευρά του Σταδίου. Όσον αφορά τον 22χρονο, κατά την είσοδό του στο στάδιο εντοπίστηκε στην κατοχή του ένα καπνογόνο. Κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 15/11/2022. Επίσης, εναντίον του εκδόθηκε διάταγμα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους.
ΑΕΚ – Fenerbache: Μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ – Fenerbache, που διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου στο ΑΕΚ Αρένα, ενώ οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας παρέμειναν στο στάδιο για σκοπούς ασφαλείας, μερίδα οπαδών της ΑΕΚ ήλθαν σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Οπαδοί της ΑΕΚ προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας. Αμέσως επενέβησαν οι αντιοχλαγωγικές διμοιρίες της Αστυνομίας και απώθησαν τους φιλάθλους της ΑΕΚ εκτός σταδίου. Ένα πρόσωπο ηλικίας 17 ετών συνελήφθη για ρίψη επικίνδυνου αντικειμένου εντός του αγωνιστικού χώρου, καθώς επίσης και για απόκρυψη προσώπου. Οδηγήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας, όπου ανακρίθηκε και κατηγορήθηκε γραπτώς. Αφέθηκε ελεύθερος αφού έτυχε χειρισμού σύμφωνα με τον Περί Παίδων Νόμο.
«Στην Κύπρο είμαστε βουτηγμένοι στο “εγώ εν τζιαι”»
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης μίλησε στη «Σ» για τα συνεχιζόμενα επεισόδια βίας γύρω από τους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και για την κριτική που δέχεται η κάρτα φιλάθλου. Αρχικά ανέφερε ότι ο ΚΟΑ είναι υπεύθυνος για την έκδοση της κάρτας φιλάθλου και για την ταυτοποίηση. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τον έλεγχο στα γήπεδα. Οι υπεύθυνοι είναι ο κόσμος ασφαλείας, οι Αρχές σταδίων και οι επιτηρητές». Συμπλήρωσε ότι «αν όλοι οι φορείς κάνουν καλά τη δουλειά τους, τότε δεν θα υπάρχει αυτή η κατακραυγή, η οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη».
Επεσήμανε ότι τα κλειστά κυκλώματα που υπάρχουν δουλεύουν αρκετά καλά, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν κάποιες βλάβες. «Μόλις έρθουν κοντά μας πληρώνουμε με δημόσιο χρήμα για να επιδιορθώσουμε τις βλάβες. Αυτό το πράγμα το κάναμε σε αρκετές περιπτώσεις φέτος σε αρκετά γήπεδα».
Όσον αφορά την ταυτοποίηση, ανέφερε ότι όσες φορές τούς ζητήθηκε την έκαναν. «Παρόλο που υπάρχει θέμα με την ταξιθέτηση των φιλάθλων, οι φωτογραφίες από τα κλειστά κυκλώματα είναι πάρα πολύ ευκρινείς», είπε. Σημείωσε ότι αν οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τη φωτογραφία με άτομα, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά, όπως είπε, δεν είναι το μείζον. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΓΣΠ, Φοίβου Κωνσταντινίδη, για τον δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται στο στάδιο, ανέφερε ότι δεν είναι αυτό που προνοεί ο νόμος. «Δέχομαι ότι υπάρχει πολύς κόσμος και θα υπάρξει καθυστέρηση στην είσοδο των φιλάθλων στο στάδιο, αλλά αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι οπαδοί και να πηγαίνουν πιο νωρίς στο γήπεδο». Στη συνέχεια μίλησε για τις αναφορές για τις πλαστές κάρτες, τονίζοντας ότι ποτέ δεν καταγγέλθηκε στην Αστυνομία κάτι τέτοιο. «Ο νόμος προνοεί ότι η ταυτοποίηση πρέπει να γίνεται με το δελτίο ταυτότητας».
Ξεκαθάρισε ότι σε όλα τα γήπεδα όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας υπάρχουν κλειστά κυκλώματα. «Υπήρξαν γήπεδα τα οποία είχαν βλάβες στα κλειστά κυκλώματα, αλλά διορθώθηκαν. Όποτε ζήτησαν στήριξη από τον ΚΟΑ, άμεσα βοηθήσαμε». Μιλώντας για τα κλειστά γήπεδα, ανέφερε ότι ο νόμος δεν προνοεί κλειστό κύκλωμα σε γήπεδο με χωρητικότητα κάτω των 2.000 χιλιάδων. «Αντιδράσαμε αμέσως μετά τα επεισόδια που έγιναν στο futsal και ζητήσαμε πρόταση για να βάλουμε κλειστό κύκλωμα σε αυτό το στάδιο. Δέχομαι την κάθε κριτική και όταν έρθει κοντά μας ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν το αφήνουμε».
Ακόμη ανέφερε ότι υπήρξε παραδοχή πως γίνονταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνονταν καθόλου έλεγχοι. «Τώρα έχουμε υποχρέωση αυτά τα πράγματα να τα αλλάξουμε και ν’ αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Στην Κύπρο είμαστε βουτηγμένοι στο ‘‘εγώ εν τζιαι’’ και πάντα φταίει κάποιος άλλος. Εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη μας για να μη μας πιάνουν εξ απροόπτου».
Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ κάλεσε όλον τον κόσμο που εμπλέκεται στο σύστημα της κάρτας οπαδού. «Είχα επικοινωνία με όλους τους τμηματάρχες των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ υπήρξε και συνεδρία την Τετάρτη». Τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Όλοι φταίμε και όλοι έχουμε ευθύνη και πρέπει να βρούμε τρόπο να το επιλύσουμε, γιατί μετά θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα» , κατέληξε.