Παιδοκτονία Πάτρας: Όλες οι εξελίξεις μετά τη σύλληψη της «μάνας»
Η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της
Εμβρόντητη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τις εξελίξεις γύρω από τον (μέχρι στιγμής) ανεξήγητο θάνατο των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα. Εναντίον της τελευταίας ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε σχέση με τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας. Η 33χρονη συνελήφθη χθες (30 Μαρτίου 2022) το απόγευμα. Μάλιστα, την ώρα της σύλληψής της συζητούσε με δημοσιογράφο ιστοσελίδας της Πάτρας σχολιάζοντας: «Τώρα έχει γίνει χαμός. Το τηλέφωνο δεν σταματάει. Άντε πάλι να λένε τα δηλητηρίασες».
Σήμερα οδηγήθηκε στον ανακριτή, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κουκούλα, ενώ έξω από την Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες και λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στην κατηγορούμενη δόθηκε προθεσμία για να απολογηθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.
Την υπόθεση χειρίζεται ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, ενώ υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας παραιτήθηκε από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης, την οποία ανέλαβε ο Νίκος Ιωάννου.
Η δικογραφία για τα δύο άλλα παιδιά θα συγχωνευτεί και θα ακολουθήσει.
❗Από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη πριν από λίγο δυνάμει εντάλματος, 33χρονη ημεδαπή για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της.#ΓΑΔΑ #ανθρωποκτονία #Πάτρα pic.twitter.com/eDJrBa0yR1
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) March 30, 2022
Η είδηση της σύλληψης της Ρούλας Πισπιρίγκου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Πάτρας. Έξω από την οικία της συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν με ορισμένους συγκενρωμένους να φωνάζουν «θάνατος», την ώρα που άλλοι έφραφαν στα παντζούρια του σπιτιού «θάνατος στους παιδοκτόνους».
Άλλοι πολίτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασαν την οργή τους:
«Έχω αρρωστήσει. Ντρέπομαι που είμαι μάνα και δεν μπόρεσα να κάνω κάτι για αυτά τα παιδία. Συγγνώμη σε αυτές τις ψυχούλες», είπε παρευρισκόμενη μητέρα.
«Περιμένουμε να βγούνε έξω να μας πούνε γιατί. Τι φταίγανε αυτές οι ψυχές. Δεν τα ήθελε; Να τα δώσει σε οικογένειες. Σε μανούλες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και ζητάνε ένα παιδί. Όχι αυτό το πράγμα», δήλωσε άλλη.
Μια άλλη κάτοικος της περιοχής σχολίαζε συγκλονισμένη: «Εγώ είμαι μητέρα τριών παιδιών και θεωρώ αδιανόητο αυτό το πράγμα. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι μια μάνα μπόρεσε να σκοτώσει τρία παιδιά. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν μπορών να το διανοηθώ. Δεν μπορούμε να γίνουμε ζούγκλα. Για αυτό υπάρχουν οι νόμοι και το κράτος. Τι παραδείγματα θα δώσουμε στα παιδιά μας; Είναι σαν να τους λέμε βγείτε στο δρόμο και σκοτώστε όποιον σας αδικεί».
Η κεταμίνη ως «κλειδί»
Η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό από κτηνιάτρους στα χειρουργεία ζώων. Πρόκειται για ουσία που δεν είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία, αλλά σε κτηνιατρικές φαρμακαποθήκες, οι οποίες συνήθως δεν ζητούν συνταγή για να την χορηγήσουν. Η ουσία κεταμίνη μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε μικρές δόσεις ως αντικαταθλιπτικό.
Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται ότι εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κεταμίνη (στην ποσότητα που φαίνεται ότι χορηγήθηκε) δρα εντός διαστήματος 10-15 λεπτών. Βάσει μαρτυριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου στο οποίο κατέληξε το παιδί, το τελευταίο ήταν μόνο του με τη μητέρα του σε μονόκλινο θάλαμο νοσηλείας για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον θάνατό του. Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιέχονται αποκαλυπτικές καταθέσεις γιατρών της Τζωρτζίνας, οι οποίοι υποστήριξαν πως ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στο παιδί, καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τη χορήγηση της ουσίας. Κατά συνέπεια, η μητέρα κρίθηκε ως βασική ύποπτος δολοφονίας.
Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας μπορεί να συσχετιστεί με τον θάνατο της άλλης κόρης της κατηγορούμενης, της Μαλένας. Σημειώνεται στη Lifo (31 Μαρτίου 2022):
Σχετικά με τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών ο κ. Τσαντίρης δήλωσε ότι εξετάζονται από τους αρμόδιους οπότε θα δώσουν την απάντηση. Μιλώντας για την τοξικολογική της Μαλένας ανέφερε πως ήταν καθαρή. «Όμως πολλές φορές κάποια δηλητήρια αφήνουν οργανική βλάβη. Εκτός από την θανατηφόρα δράση τους αφήνουν κάποιες φορές κάποιες ουσίες και ένα αποτύπωμα σε κάποια όργανα-στόχους. Αν υπάρχει οργανικό εύρημα στην Τζωρτζίνα, που έχει καταγραφεί στη Μαλένα και οφείλεται σε βλάβη οργάνου-στόχου όπως στην Τζωρτζίνα, τότε ανοίγει και ένας συσχετισμός που θα το κρίνουν οι αρμόδιοι που έχουν επιληφθεί. Θα μπορούσαν να συσχετιστούν οι θάνατοι, αυτή είναι η δική μου άποψη», υποστήριξε.
Πάντως η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου δηλώνει άγνοια, όχι μόνο για τη χορήγηση κεταμίνης αλλά και για την ίδια την ουσία. Μεταδίδει σχετικά το Πρώτο Θέμα (31 Μαρτίου 2022):
[Όταν οι αστυνομικοί] της είπαν βρέθηκε κεταμίνη εκείνη απάντησε «Ναι εντάξει. Το είδα στην τηλεόραση». Και όταν τη ρώτησαν αν γνωρίζει τι είναι απάντησε «το γκούγκλαρα εκείνη την ώρα και έμαθα». «Το έδωσες εσύ;» Ήταν η επόμενη ερώτηση «Δεν το έδωσα» αποκρίθηκε για να συμπληρώσει «Μήπως πρέπει να εξεταστεί ξανά; Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τίποτα».
Συγγενικά πρόσωπα στο μικροσκόπιο
Όπως μεταδίδει το SigmaLive, συγγενικά πρόσωπα της Ρούλας Πισπιρίγκου έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών, οι οποίες ερευνούν το ενδεχόμενο συνέργειας στο έγκλημα.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι Αρχές εξετάζουν και τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς της Πισπιρίγκου, η οποία, κατά τα λεγόμενα της κατηγορούμενης, τους είχε σταθεί ενώ τους είχε αφήσει ως κληρονομιά και το σπίτι στο οποίο διέμενε η οικογένεια.
Ο Γ.Γ. των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Μην εκπλαγείτε αν δείτε ότι μπορεί να υπάρχουν και συνεργοί. Εάν υπάρχουν συνεργοί, η αστυνομική έρευνα θα το πάει στη Δικαιοσύνη. Εγώ νομίζω ότι ξέρουν οι συνάδελφοί μου και έχουν καταλήξει».
Το χρονικό των γεγονότων, όπως παρατίθεται στο SigmaLive
Τα άλλα δυο παιδιά της κατηγορουμένης πέθαναν σε διάστημα 2 περίπου ετών. Η Μαλένα πέθανε τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπίδα και η μόλις 6 μηνών Ίριδα στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021.
Τις τελευταίες βδομάδες τα μέλη του τμήματος Ανθρωποκτονιών Αθηνών είχαν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο λήψης καταθέσεων από γιατρούς και νοσηλευτές ενώ σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση του εγκλήματος έπαιξαν και οι εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργήθηκαν προκειμένου να διαφανούν τα ακριβή αίτια των θανάτων των 3 παιδιών.
Καθοριστικής σημασίας ήταν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές σχετικά με τη χρονική σειρά μερικών συμβάντων:
>> Στις 20 Μαρτίου 2021 αποχωρεί ο σύζυγός από την οικογενειακή κατοικία στην Πάτρα λόγω οικογενειακών προστριβών.
>> Στις 21 Μαρτίου 2021 πεθαίνει με αιφνίδιο τρόπο η 6 μηνών Ίριδα.
>> Στις 6 Απριλίου 2021 γίνονται συνεννοήσεις με τους δικηγόρους για την υποβολή του αιτήματος διαζυγίου στο ζευγάρι.
>> Στις 7 Απριλίου 2021 το ζευγάρι ενημερώνει τα μέλη της οικογένειας για την υποβολή αιτήματος διαζυγίου.
>> Στις 8 Απριλίου 2021 εισάγεται η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.
>> Στις 11 Απριλίου 2021 η Τζωρτζίνα παθαίνει ανακοπή, η οποία της προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη.
*Κεντρική φωτογραφία: Πρώτο Θέμα, William Faithful και Παναγιώτης Κουφαλέξης.