Υγεία

Σε επαγρύπνηση για την οξεία ηπατίτιδα

Προσπαθούν να καθησυχάσουν οι Αρχές, αν και προειδοποιούν ότι πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα περιστατικά στο νησί

Καθησυχασμό στους γονείς συστήνουν οι ειδικοί, την ώρα που τα δεδομένα ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δύο περιστατικά με τη συμπτωματολογία που συστήνει ο ECDC εντοπίστηκαν στην Κύπρο. Δύο παιδιά, ηλικίας πέντε και τεσσάρων ετών, νόσησαν τον περασμένο Νοέμβριο 2021 και Μάρτιο 2022. Για τα περιστατικά ενημερώθηκαν τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Δημόσιας Υγείας και Λοιμωδών Νοσημάτων και οι αναλύσεις των δύο αυτών περιστατικών αναμένεται να αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μετά από αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες αναφορές για περιστατικά που νοσηλεύτηκαν με συμπτωματολογία που καλύπτει ο ορισμός.

Χωρίς φανερή αιτία ακόμη

Για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εντοπίστηκαν από την αρχή του χρόνου, κυρίως στην Αγγλία, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η αιτία που προκάλεσε την ασθένεια. Ο Δρ Αδάμος Χατζηπαναγή, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «η ηπατίτιδα αυτή πιθανότατα να προκαλείται από κάποιον ιό. Η ιστορία αυτή ξεκίνησε από την Αγγλία, όπου είχαμε αρκετά κρούσματα, πέραν των 100 παιδιών που εμφάνισαν την ηπατίτιδα, η οποία φαίνεται να προκλήθηκε από κάποιον ιό, αλλά δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι σε έναν σημαντικό αριθμό παιδιών έχει ανιχνευθεί ο αδενοϊός».

Τι είναι, όμως, η ηπατίτιδα; Όπως εξήγησε ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Δρ Χατζηπαναγή, πρόκειται για μια φλεγμονή του συκωτιού, η οποία προκαλείται από τους γνωστούς ιούς που προκαλούν την ηπατίτιδα. «Είναι ο ιός της ηπατίτιδας Α, Β, C, E. Εκτός από αυτούς, βέβαια, υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να προσβάλουν το ανθρώπινο σώμα και το συκώτι».

Μικρό ποσοστό χρειάστηκε μεταμόσχευση

Ένα γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι, παιδιά που νόσησαν, χρειάστηκε να υποβληθούν σε μεταμόσχευση συκωτιού. «Ένα μικρό ποσοστό, περίπου στο 10%, χρειάστηκαν όντως μεταμόσχευσης. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, η μόλυνση αυτή στο συκώτι να προκαλέσει καταστροφή του συκωτιού και θα πρέπει το συκώτι να αντικατασταθεί. Μπορεί αυτό να γίνει πολύ γρήγορα, η ηπατίτιδα να προσβάλει το συκώτι και να σταματήσει να λειτουργεί».

Ο Δρ Χατζηπαναγή ανέφερε επίσης ότι οι ηπατίτιδες στην πλειοψηφία τους είναι αυτοϊώμενα νοσήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για όλες. «Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα φάρμακα για άλλες μορφές ηπατίτιδας, τα οποία φαίνεται να είναι αποτελεσματικά. Αλλά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια ηπατίτιδα που δεν γνωρίζουμε ακόμη επακριβώς τι την προκαλεί».

Όσο για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, ο παιδίατρος σημείωσε ότι «τα εμβόλια αυτά που έχουμε δεν είναι επαρκή. Αυτά που έχουμε σήμερα καλύπτουν την ηπατίτιδα Α και Β. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια να προστατεύσουμε τον ανθρώπινο οργανισμό από άλλες μορφές ηπατίτιδας».

Η απομόνωση έφερε νέα επιδημία;

Οι λόγοι για τους οποίους αυξήθηκαν τα περιστατικά ηπατίτιδας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, αναζητούνται και διερευνώνται. Ένας παράγοντας, που δεν αποκλείεται από τους ειδικούς, είναι και το παρατεταμένο διάστημα απομόνωσης - προστασίας λόγω της πανδημίας. Αρχικές εκτιμήσεις των επιστημόνων τοποθετούν την απομόνωση των μικρών παιδιών στους ενόχους για την εμφάνιση αυτής της μορφής ηπατίτιδας σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τα παιδιά μετατράπηκαν περισσότερο ευάλωτα ανοσολογικά λόγω μη έκθεσής τους σε ιούς. Παράλληλα, τονίζεται ότι η νόσος αυτή δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο κατά του, όπως ξεκαθάρισε και ο Δρ Χατζηπαναγή. «Ίσως να παίρνει επιδημική μορφή σε κάποιες χώρες. Όμως δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κορωνοϊό, ούτε με τα εμβόλιά του. Κατά 80% σχετίζεται με τον αδενοϊό και τη μετάλλαξή του που έχει γίνει πιο επιθετική στο συκώτι. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτά αποτελούν υποθέσεις».

Συμπτωματολογία

Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί είναι ψυχραιμία και την άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο όταν παρατηρήσουν τα πιο κάτω συμπτώματα:

– Κιτρινωπό δέρμα του παιδιού (ίκτερος).

– Αλλαγή στο χρώμα ούρων και κοπράνων.

– Κόπωση.

– Απώλεια όρεξης.

– Ναυτία.

– Εμετό.

– Πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Όσον αφορά την πρόληψη, αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι είναι η τήρηση της ατομικής υγιεινής, όπως υπογράμμισε ο παιδίατρος. «Θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, τακτικό πλύσιμο χεριών και φυσικά να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων ή από τα κόπρανα ή από μεταγγίσεις αίματος».