Πολιτισμός

Διάλεξη για το τραγούδι ως ανάσα της ανθρωπότητας στους αιώνες θα δώσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Στο πλαίσιο της Γιορτής των Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο αγαπημένος συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης θα μιλήσει στη Γιορτή των Γραμμάτων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024.

Σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά του δίκτυα έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ανακοινώνοντας το γεγονός. Επικοινωνήσαμε με την Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία επιβεβαίωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζουμε στην Κύπρο τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, αφού έχει πια επαναπατρισθεί με την οικογένειά του. Έχει αποδεχθεί την πρόταση του Ανώτατου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος να είναι ο κύριος ομιλητής της φετινής διοργάνωσης και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Ως γνωστό, από της ιδρύσεώς του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξενεί προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Παιδείας και των Γραμμάτων, της Εκκλησίας, του Πολιτισμού και της Τέχνης. Φέτος θα τιμηθεί τόσο το τραγούδι όσο και ο ίδιος ο τραγουδιστής. Αναμένουμε με ανυπομονησία να τον ακούσουμε».

Στο ερώτημα πως προέκυψε η ιδέα του ονόματός του, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι πριν από το τέλος έκαστου έτους, συζητούνται ονόματα διαφόρων διακεκριμένων μορφών ή/και θεμάτων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Αναφέρθηκε μάλιστα σε προηγούμενες φιλοξενίες όπως η Κατερίνα Περιστέρη-Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ο Παντελής Βούλγαρης-Έλληνας Σκηνοθέτης, ο Μίμης Ανδρουλάκης-Έλληνας Συγγραφέας , ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης-Ποιητής και Δοκιμιογράφος, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης-Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παύλος Τσίμας-Έλληνας Δημοσιογράφος και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ηθοποιός, σεναριογράφος.

Τέλος, η κα Κωμοδρόμου, ανέφερε ότι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους και καταξιωμένους ερμηνευτές της γενιάς του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Το καλλιτεχνικό του έργο έχει μάλιστα διακριθεί πολλάκις. Έργα του παρουσιάζονται από μουσικά σύνολα και φιλαρμονικές ορχήστρες και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες, που ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 2000, δυο από αυτές συγκίνησαν το κοινό και τους φίλους του Πολιτιστικού Κέντρου «Μιχάλης Πιερής» στο Αρχοντικό Αξιοθέας το 2008. «Η περίπτωση του Αλκίνοου Ιωαννίδη είναι μοναδική διότι η ευαισθησία του δεν περιορίζεται μόνο στην τέχνη του. Με κάθε του στίχο, κάθε τραγούδι αλλά και κάθε λόγο που απευθύνει, αποδεικνύει πόσο «όμορφος» καλλιτέχνης είναι. Τον ευχαριστούμε ξανά για την τιμή να βρίσκεται μαζί μας σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση για το Ανώτατο Ακαδημαϊκό ΄Ιδρυμα».

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Γιορτής των Γραμμάτων (30.1.24) στις 6μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Νίκος Κ. Σιακόλας», στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, (ΣΕΚΚΙ). Για δηλώσεις συμμετοχής: www.ucy.ac.cy/ucyevents. Περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων στο τηλ. 22894347.