Αθλητισμός

Ιδού οι συστάσεις της ΚΟΠ για την οπαδική βία - Το μπαλάκι στον Πρόεδρο για λήψη μέτρων

Τα μέτρα για καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα ανακοίνωσε μετά από τη σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της η ΚΟΠ

Η σύσκεψη, που έγινε στην παρουσία των προέδρων των ομάδων Α’ Κατηγορίας και του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Μάριου Χαρτσιώτη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14:30.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης είχε αποχωρήσει από τα γραφεία της Ομοσπονδίας χωρίς να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Η ΚΟΠ γνωστοποίησε πριν από λίγο, μέσω γραπτής ανακοίνωσης: 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ στη παρουσία Προέδρων ομάδων  Α’ Κατηγορίας, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριο Χαρτσιώτη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Υπουργού, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα οπαδικής βίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή και οι Πρόεδροι των ομάδων άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή όσα κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Συμφωνούμε απόλυτα με την ανησυχία και τον προβληματισμό που εκφράζεται από Κυβερνητικής πλευράς για τις εικόνες που όλοι  παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Αφουγκραζόμαστε και εμείς τα ίδια μηνύματα όπως και η Κυβέρνηση, ότι χρειάζεται αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί. Απώτερος στόχος μας η οπαδική βία να περιοριστεί και αν είναι δυνατό να εξαλειφθεί.

Ως διοργανώτρια αρχή, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και επιθυμούμε πρώτοι εμείς την απομόνωση και τον αποκλεισμό των κακών φιλάθλων από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων να μπορούν να παρακολουθούν το αγαπημένο τους άθλημα. Είμαστε πρόθυμοι ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση, τα Σωματεία, τους οργανωμένους φιλάθλους και όλους τους αρμόδιους φορείς για να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Διακηρυγμένη είναι η θέση μας πως η βία δεν έχει θέση στα γήπεδα και γενικότερα στον αθλητισμό.

Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή ενός μέτρου για το οποίο η Ομοσπονδία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, ωστόσο η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων θα ισχύσει με κάθε κόστος καθώς έχουμε την πεποίθηση πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μείωση των κρουσμάτων βίας.

Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ευελπιστώντας πως θα φέρει τα επιθυμητά αποτέλεσμα. Θα επανέλθουμε αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, έγινε σύσταση στον Αθλητικό Δικαστή για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων προνοούν για ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια:

  • Μηδενισμό από ένα ή περισσότερους αγώνες
  • Ολικό ή μερικό κλείσιμο σταδίων ή απαγόρευση εισόδου στα στάδια συγκεκριμένων φιλάθλων
  • Αφαίρεση βαθμών
  • Πρόστιμο μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ
  • Υποβιβασμό

Τις πιο πάνω ποινές ο Αθλητικός Δικαστής της Ομοσπονδίας δεν διστάσει να επιβάλει σε υπότροπα σωματεία.

Σε επόμενη συνεδρία του Δ.Σ. της ΚΟΠ, θα τεθεί θέμα κωδικοποίησης των πιο πάνω ποινών ούτως ώστε η επιβολή τους να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του Αθλητικού Δικαστή.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΠ έθεσε τις ομάδες προ των ευθυνών τους, τονίζοντας τους τη συλλογική ευθύνη για καταπολέμηση της βίας.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα δεν είναι θεωρητικά και ούτε αποτελούν ευχολόγια. Επιβεβαιώνουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα της ΚΟΠ για να διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε συνθήκες ασφάλειας και αυτό αφορά όλους, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και όλους τους εργαζόμενους σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά κυρίως, τους σωστούς φιλάθλους.

Το μπαλάκι στην Κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωσταντίνος Λετυμπιώτης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχει δυστοκία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της οπαδικής βίας, είπε: «Καμία δυστοκία δεν υπάρχει. Έχει γίνει μια ενδελεχής συζήτηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, εχουν ανταλλαχθει απόψεις σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα παραστεί πριν την έναρξη της συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να ακούσουμε τις αποφάσεις της ΚΟΠ, να αξιολογηθούν και μετά αν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης. Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, και είναι και κοινωνική επιταγή, είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν ούτε αποδεκτά ούτε ανεκτά τέτοιου είδους απαράδεκτα επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους με κίνδυνο ζωών. Η Πολιτεία πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου και δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσο έντονη αστυνομική παρουσία και να χρειάζεται τόσο έντονη αστυνομική παρουσία σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους σε κάθε αγώνα που διεξάγεται. Δεν είναι πεδίο μάχης οι αγωνιστικοί χώροι. Θα συνεχίσουμε ως Πολιτεία να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν».

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος σε σχέση με «κλείσιμο» γηπέδων, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπολογίσει την πολιτική ευθύνη, εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών, το έχει πει και ο ίδιος ότι δεν αποκλείεται τίποτα σε αυτό το στάδιο. Εκείνο που προέχει είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες είναι ασφαλείς και ότι και οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες». Ερωτηθείς αν η Αστυνομία αναθεωρεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η Αστυνομία συνεχώς αναθεωρεί, αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων, την ενδεχόμενη λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών πλάνων. Δεν μπορούμε, όμως, να αναμένουμε μόνο μέσα από την αυξημένη αστυνομική παρουσία να αποφεύγονται τέτοια επεισόδια. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει πλέον την ευθύνη του».