Πολιτισμός

ART AERI: Τάσσος Παπαδόπουλος

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1934 και πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Ήταν πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε ως ο πέμπτος Πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ήταν δικηγόρος και ασχολήθηκε με την πολιτική από πολύ νεαρά ηλικία. Η εκστρατεία του για το προεδρικό αξίωμα βασίστηκε στην πεποίθηση ότι μπορούσε να δώσει καλύτερη λύση από τον προκάτοχό του Γλαύκο Κληρίδη στο κυπριακό πρόβλημα.

Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ο ένας από τους δυο αντιπροσώπους (εκτός από τους αντιπροσώπους του Α.Κ.Ε.Λ.) που ψήφισε εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ήταν επίσης ένας από τους τέσσερεις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κύπρου. Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια διαδοχικά ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργός Υγείας και Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή κ. Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976 και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

Στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 1970 εξελέγη βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεκλέγηκε ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα το οποίο διατήρησε στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

Ο ίδιος αντιτάχθηκε στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν το 2004, παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στο εσωτερικό, κυρίως από την αντιπολίτευση. Σε διάγγελμά του στις 22 Απριλίου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από τους Κύπριους πολίτες να καταψηφίσουν το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ποσοστό 76% των Ελληνοκυπρίων καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο του ιστορικού διαγγέλματός του.

Επί προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου την 1η Μαΐου του 2004 η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. Την ένταξη αυτή χαιρέτισε ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, επισημαίνοντας σχετικά: «Αυτή η ώρα σηματοδοτεί έναν κορυφαίο σταθμό στην Ιστορία της Κύπρου. Τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια. Αυτή η ώρα σημαίνει το ευτυχές τέλος μιας πολύχρονης προσπάθειας και την ελπιδοφόρα αρχή μιας νέας πορείας και μιας νέας εποχής για την Κύπρο. Από αυτή την ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται πλήρες, οργανικό και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλαβε την τρίτη θέση, μένοντας εκτός δευτέρου γύρου. Τον διαδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 από καρκίνο. Η κηδεία του τελέστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2008, στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο. Στις 11 Δεκεμβρίου 2009 άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του και έκλεψαν τη σορό του από το νεκροταφείο της Κάτω Δευτεράς. Η σορός βρέθηκε στις 8 Μαρτίου και ταυτοποιήθηκε την επόμενη ημέρα με εξετάσεις DNA. Ο πρώην Πρόεδρος επανενταφιάστηκε στις 12 Μαρτίου 2010.