Στη Λεμεσό κρίνονται πολλά, πάρα πολλά
CRASH TEST: Άρης-ΑΠΟΕΛ σε έναν αγώνα που μπορεί να «ζωγραφίσει» τον πρωταθλητή ή και να αλλάξει τα σημαντικά δεδομένα

Είναι ένας αγώνας που όλοι χαρακτηρίζουν κομβικό. Στις 9 απόψε, όταν θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση Άρη-ΑΠΟΕΛ, το πρωτάθλημα θα έχει μία εντελώς διαφορετική μορφή σε ό,τι αφορά την υπόθεση τίτλος. Όποιο και αν είναι το σκορ, ό,τι και αν έγινε χθες στο ΓΣΠ (δεν είχαμε χρονική δυνατότητα να αναμένουμε το ντέρμπι Ομόνοιας-ΑΕΚ). Μπορεί να έχουμε αναζωπύρωση της μάχης, μπορεί να υπάρξει άνοιγμα της ψαλίδας σε τέτοιο βαθμό, που να μην κλείνει.
ΑΡΗΣ

ΦΟΡΜΑ: Δεν βρίσκεις άκρη. Μπορεί να μεταμορφωθεί από αγώνα σε αγώνα, αλλά μπορεί να γίνει... ασανσέρ μέσα σε 10 λεπτά αγώνα. Είναι μία ομάδα που όλοι αναγνωρίζουν ότι, όταν η μηχανή της πιάσει στροφές, είναι φοβερή. Απόδειξη, τα 25 λεπτά στο κύπελλο με την Ανόρθωση.
ΕΠΙΘΕΣΗ: Καθρέφτης της εικόνας του. Τρομερό οπλοστάσιο, σε ποσότητα και είδος με βαρύ οπλισμό, με snipers, με πολιορκητικά όπλα. Αλλά που μπορεί να κτυπήσει μία αμυντική γραμμή με όλη τη γραμμή πυρός ή και αστοχεί γενικώς. Ναι, η πιο ικανή επιθετικά ομάδα και η πιο επιθετική αναφορικά με τη συνολική της φιλοσοφία
ΑΜΥΝΑ: Αυτό είναι ένα ζήτημα. Στατιστικά μοιάζει μια χαρά (24 γκολ σε 28 αγώνες), αλλά τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Είναι σε πολλά παιχνίδια που έχει θέματα στον αμυντικό μηχανισμό, όχι λόγω ποιότητας σε ατομικό επίπεδο, αλλά επειδή είναι ομάδα που δύσκολα θα κάτσει στα μετόπισθεν και να διαχειριστεί αποτέλεσμα.
ΠΑΓΚΟΣ: Ο Σπιλέφσκι θα είναι πάντα Σπιλέφσκι. Ελάχιστη αυξομείωση, όποιος και αν είναι απέναντι. Έχει ένα μοντέλο, ξέρει πως είναι αποδοτικό, γιατί έχει του παίκτες να το εφαρμόσει. Το ακολουθεί πιστά, ανεξάρτητα αν κάποιες φορές δεν του βγαίνει και του στοιχίζει.
ΕΔΡΑ: Σε 14 ματς έχει 11 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες (η μία από Απόλλωνα). Συντελεστής τερμάτων 27-7. Στα 6 ντέρμπι με τις ομάδες της εξάδας έκανε 4 νίκες, 1 ισοπαλία (με Πάφο) και έχασε μία φορά (από Ομόνοια). Έβαλε 9 γκολ, δέχτηκε 4. Από όποια πλευρά και αν το δεις, είναι πολύ ισχυρός εντός.
1-Χ-2: Σε τέτοια φάση του πρωταθλήματος, η νίκη είναι η μοναδική επιλογή. Αν τα καταφέρει, πάει στο -3, βάζει πίεση, περνά το παιχνίδι και στα... πόδια του. Ισοπαλία ίσον απλά... ελπίδα, ήττα ίσον αντίο τίτλος... Ξεκάθαρο. Αλλά, έτσι και αλλιώς, αν δεν κερδίσει (ακόμη και με Χ), μπορεί να μπλέξει σε άλλες βαθμολογικές ιστορίες.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Παίζει για ένα αποτέλεσμα, είναι ομάδα επιθετική, άρα λογικά θα δούμε προσπάθεια επιβολής από το πρώτο λεπτό. Ο χρόνος, επίσης, δεν θα είναι με το μέρος του. Από την άλλη στο ματς (μέχρι σήμερα) της χρονιάς, ο Σπιλέφσκι θα κτυπήσει ρέστα από την αρχή ή θα αφήσει κανά-δυο άσους για την πορεία; Μάλλον το πρώτο...
ΑΠΟΕΛ

ΦΟΡΜΑ: Σταθερότητα στη συνολική του παρουσία. Κυμαίνεται από το πολύ καλό, μέχρι το σχεδόν άριστο, εδώ και μήνες. Σταθερότητα γενικώς στη συνολική εικόνα. Ξέρεις, με δύο λόγια, με ποιον έχεις να κάνεις, γιατί έχει ένα μοντέλο πολύ συγκεκριμένο και πολύ επιτυχημένο.
ΕΠΙΘΕΣΗ: Έχει όσα γκολ έχει ο Άρης, αλλά νιώθεις ότι δεν έχει την ισχύ του αντιπάλου. Έβγαλε κάποια μεγάλα σκορ απέναντι σε μικρομεσαίους, αλλά είναι ομάδα που θα δημιουργήσει σχετικά λίγες φάσεις, όμως έχει ουσία και πλουραλισμό. Συν τη δύναμη σε στημένες μπάλες. Έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται και πολλά γκολ, αφού αμυντικά...
ΑΜΥΝΑ: Παράδειγμα προς μίμηση. Το νούμερο (16 παθητικό) είναι καταπληκτικό, τα ματς με μηδέν παθητικό σχεδόν κανόνας. Κυρίως σε μεγάλα ματς. Μόλις 3 φορές δέχτηκε πάνω από ένα. Η πιο «ενοχλητική» ομάδα, αφού πιέζει σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, όπου είναι η μπάλα. Αμύνονται όλοι, με αλληλοκαλύψεις, επιστροφές, κ.λπ.
ΠΑΓΚΟΣ: Το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Η επιτυχημένη περίοδος «τηλεργασίας» του Σα Πίντο είναι αντικείμενο μελέτης. Ο Πορτογάλος έχει φτιάξει μία ομάδα, που ξέρει ανά πάσα στιγμή πώς να συμπεριφερθεί στο γήπεδο, πότε να ανοίξει και πότε να «κλείσει» το παιχνίδι.
ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ: Σε 14 ματς, 7 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες. Τα γκολ 20-10. Η μία ήττα είναι «εκτός» σε αιώνιο, η άλλη με Άρη. Έχει δύο ισοπαλίες με Ανόρθωση, κέρδισε Πάφο και ΑΕΚ. Σημαντικό, το γεγονός ότι δέχτηκε μόνο 4 γκολ σε αυτά τα ματς. Σημείο αναφοράς το ότι δεν κέρδισε ακόμη στο νέο στάδιο Λεμεσού.
1-Χ-2: Απλά τα πράγματα. Αν ηττηθεί χάνει μία διαφορά, θα πιεστεί, αλλά παραμένει αφεντικό. Με ισοπαλία, όλα καλά. Θα πάει στην επόμενη αγωνιστική με διαφορά ασφαλείας και θα είναι μεγάλο αφεντικό. Αν κερδίσει, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι γραπώνει ήδη το ένα χερούλι του τροπαίου και ακουμπά το άλλο.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Θα έχει ενδιαφέρον γιατί παίζει για 2 αποτελέσματα. Είναι σαν να κερδίζει και έχει να κάνει διαχείριση, στην οποία ο ΑΠΟΕΛ είναι ειδικός. Θα δώσει κάποιο χώρο και θα επιχειρήσει να κτυπήσει στα (συνήθως ακάλυπτα) νώτα του Άρη ή θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει (κάνει εξαιρετικές εκκινήσεις); Μάλλον το πρώτο...
ΑΡΗΣ VS ΑΠΟΕΛ (19.00)
ΝΙΚΕΣ 18 / 19
ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ: 3 / 6
ΗΤΤΕΣ: 7 / 3
ΓΚΟΛ ΥΠΕΡ: 55 / 55
ΓΚΟΛ ΚΑΤΑ: 24 / 16
ΒΑΘΜΟΙ: 57 / 63
Ενώπιος ενωπίω
Από μία νίκη με το ίδιο σκορ. Ο Άρης επικράτησε στη Λεμεσό στον πρώτο γύρο με 1-0 (Σουμάνκσι, πεν. 79’) και ο ΑΠΟΕΛ απάντησε στη Λευκωσία, επίσης με 1-0 (Ντογκαλά 21’). Στα περσινά δύο παιχνίδια με γηπεδούχο τον Άρη είχαμε ισοπαλίες 1-1 και 0-0.