Η κατάσταση στο Σουδάν

Μετά την καταστολή και αναίμακτη ανατροπή του καθεστώτος του Προέδρου al-Bashir τον Απρίλη του 2019, που πολλοί θεώρησαν ότι μια ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς θα ακολουθήσει, δυστυχώς έχουμε σήμερα ένα νέο λουτρό αίματος στο Σουδάν, με τον έξω κόσμο να παρακολουθεί απαθής.

Οι δυο κύριοι πρωταγωνιστές είναι οι Στρατιωτικές Δυνάμεις του Σουδάν (SAF) κάτω από την αρχηγία του στρατηγού al-Burhan, και οι παραστρατιωτικές Γρήγορες Βοηθητικές Δυνάμεις (RSF) κάτω από την αρχηγία του στρατηγού Dagalo (γνωστού ως «Hemedti») (βλ. Alex de Waal, “Africa’s orphan state trapped in a vortex of chaos”, The World Today, February-March, 2024, σελ. 16-17).

Η σύγκρουση είναι άγρια και οι μεν R.S.F. κατηγορούνται για αγριότητες εναντίον πολιτών, οι δε S.A.F ελέγχονται για βομβαρδισμούς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων και άοπλων πολιτών.

Ο εμφύλιος πόλεμος δημιούργησε ένα χάος στο Σουδάν, φθάνοντας μέχρι του σημείου της πείνας. Οι γείτονες δε του Σουδάν λαμβάνουν μέρος στη διαμάχη υποστηρίζοντας έναν από τους εμπόλεμους. Αυτό χειροτερεύει βέβαια την κατάσταση. Οι Δυνάμεις που επεμβαίνουν περισσότερο στη διαμάχη, κτυπώντας η μια την άλλη, είναι οι παραδοσιακοί παίκτες στην περιοχή, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Νέες Δυνάμεις που επεμβαίνουν είναι το Ιράν, το Κατάρ, η Τουρκία και οι περισσότερο αναμειγνυόμενοι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα μεγάλα προβλήματα του Σουδάν είναι η οικονομική κατάσταση και οι εθνικο-θρησκευτικές διαφορές. Ούτε, όμως, οι εσωτερικές προσπάθειες ούτε αυτές των ξένων Δυνάμεων μπόρεσαν μέχρι σήμερα να βρουν απάντηση σ’ αυτά τα προβλήματα. Και η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να παραμένει χαώδης.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής