Κόμματα

Βγήκαν μαχαίρια για τη μετεγγραφή του Πελεκάνου στο ΕΛΑΜ

Τα εσωτερικά προβλήματα στον ΔΗΣΥ που περνά από τη διαρροή ψηφοφόρων και αξιωματούχων στο ΕΛΑΜ και πώς το ΑΚΕΛ παίζει σε δυο ταμπλό

Βγήκαν μαχαίρια για τη μετεγγραφή του Μάριου Πελεκάνου από τον ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ. Οι πληροφορίες που έλεγαν ότι την Παρασκευή το θέμα της συμπερίληψης του πρώην Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ και πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου της κυβέρνησης Αναστασιάδη, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, θα ξεκαθάριζαν, επιβεβαιώθηκαν και το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά.

«Συνεργασία στη βάση κοινών αντιλήψεων και θέσεων»

Ο κ. Πελεκάνος το πρωί της Παρασκευής απέστειλε ηλεκτρονική αλληλογραφία με αποδέκτη την Αννίτα Δημητρίου και τον οργανωτικό του κόμματος, εκφράζοντας την επιθυμία του να διαγραφεί από το μητρώο μελών του κόμματος. Λίγο αργότερα, ακολούθησε κοινή ανακοίνωση του ΕΛΑΜ και του Μάριου Πελεκάνου. «Το όραμα της παράταξής μας είναι η συστράτευση όλων των πολιτών που ενστερνίζονται μαζί μας κοινές ανησυχίες όσον αφορά τα σοβαρά εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, όπως είναι το Κυπριακό, το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό. Ψηλά στην ατζέντα μας βρίσκονται επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ζητήματα Οικονομίας και η ακρίβεια που μαστίζει τους συμπολίτες μας. Για όλους τους πιο πάνω λόγους, στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές εντάσσεται ο κ. Μάριος Πελεκάνος, κατόπιν απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος. Στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με τον κ. Πελεκάνο διεφάνη η προοπτική συνεργασίας στη βάση κοινών αντιλήψεων και θέσεων», αναφέρει το ΕΛΑΜ.

Οργισμένη αντίδραση Αννίτας

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, με ανάρτησή της στο “X” κατηγόρησε εν ολίγοις τον κ. Πελεκάνο ότι ανήκε στο κόμμα της διότι το θεωρούσε ως όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών. Επικαλούμενη διδάγματα του Γλαύκου Κληρίδη έγραψε πως «οφείλουμε να αξιοποιούμε τον ΔΗΣΥ για να δίνουμε, όχι να παίρνουμε», ενώ πρόσθεσε πως «όσοι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, προδίδουν την εμπιστοσύνη τους και εκμεταλλεύονται την ανοχή τους κάνουν μοιραίο λάθος». Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΔΗΣΥ, λέγοντας πως «με το ΕΛΑΜ, όπως και με το ΑΚΕΛ, μας χωρίζουν αγεφύρωτες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές», προσθέτοντας πως «μέχρι προχτές ο Μάριος Πελεκάνος αντιπαρατίθετο με το ΕΛΑΜ στα Μέσα Ενημέρωσης».

Πελεκάνος: Δεν πρόκειται για ευκαιριακή σχέση

Στον αντίποδα, ο κ. Πελεκάνος υποστηρίζει ότι είναι συνειδητή επιλογή η ένταξή του στο ΕΛΑΜ, διότι πρόκειται περί κόμματος το οποίο τον εκφράζει. Όπως επισήμανε από την πλευρά του στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, από την πρώτη στιγμή που δέχθηκε την πρόταση από την ηγεσία του ΕΛΑΜ, συμφώνησε μαζί τους πως η συζήτηση δεν θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευκαιριακής σχέσης, αλλά, αντιθέτως, σε ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων με σαφή προσανατολισμό. «Η ένταξή μου στο ΕΛΑΜ εδράζεται στις διαχρονικές μου θέσεις σε ύψιστης σημασίας ζητήματα για τον κάθε Έλληνα Κύπριο, όπως είναι το μεταναστευτικό, το δημογραφικό και η προώθηση οικονομικών πολιτικών εις όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», αναφέρει.

Σε νέες περιπέτειες ο ΔΗΣΥ

Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι η «στημένη», όπως ελέχθη, διαδικασία που έγινε για την επιλογή του ευρωψηφοδελτίου οδήγησε σε περιπέτειες.

Είναι κοινό μυστικό ότι η σχολή των εξευμενιστών δεν ήθελε τον κ. Πελεκάνο στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

Στη βάση του κόμματος υπάρχει αντίδραση και άναψαν φωτιές, οι οποίες δύσκολα σβήνουν.

Διαπιστώνεται μάλιστα τις τελευταίες ημέρες μια επιθετικότητα από τα στελέχη πρώτης γραμμής του ΔΗΣΥ, που ανήκουν στο εξευμενιστικό στρατόπεδο. Διότι, όπως τονίζουν οι ψυχραιμότεροι, οι υπέρμετρα αντιδρώντες εντός του κόμματος προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις λανθασμένες πολιτικές και πρακτικές τους.

Όπως επισήμαναν στη «Σ» τα ίδια μετριοπαθή στελέχη, μετά τη διαρροή ψηφοφόρων από τη βάση στο ΕΛΑΜ αρχίζει και η διαρροή πρωτοκλασάτων αξιωματούχων του κόμματος, όπως ο κ. Πελεκάνος, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη Αντιπρόεδρος του κόμματος έχοντας λάβει 9.500 σταυρούς.

Τα ίδια στελέχη παρατηρούσαν, μάλιστα, ότι «ορθότερο θα ήταν εάν η ηγεσία του ΔΗΣΥ έστριβε το τιμόνι του κόμματος πιο δεξιά». Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για κάτι τέτοιο από την επαναπροσεγγιστική πτέρυγα, που βρίσκεται γύρω από την κυρία Δημητρίου.

Ο ρόλος του ΑΚΕΛ στη σύγκρουση ΕΛΑΜ - Συναγερμού

Το ΕΛΑΜ από την πλευρά του εκμεταλλεύεται τα λάθη του ΔΗΣΥ και υιοθετώντας την πολιτική των συγκοινωνούντων δοχείων επιδιώκει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Προς αυτήν τη κατεύθυνση βοηθά και το ΑΚΕΛ, το οποίο βάλλει συνεχώς εναντίον του ΕΛΑΜ, εμφανίζοντάς το ως τον κύριο αντίπαλό του στο πολιτικό σκηνικό, τόσο από ιδεολογικής όσο και από πολιτικής άποψης.

Η πολιτική του ΑΚΕΛ έχει δύο κατευθύνσεις: Η μια στοχεύει στην αποδυνάμωση του ΔΗΣΥ και η άλλη στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, προκειμένου το κόμμα της Αριστεράς να κόψει πρώτο το νήμα των Ευρωεκλογών. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, καταδεικνύουν ότι υπάρχει μία ρευστότητα όσον αφορά τον νικητή στις επερχόμενες εκλογές και δείχνουν πως προμηνύεται μάχη στήθος με στήθος μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την πρώτη θέση, με το ΕΛΑΜ να παρουσιάζεται σταθερά στην τρίτη θέση.