Αναλύσεις

Μητσοτάκης - Ερντογάν εν όψει...

ΜΑΪΟΣ ήταν ακριβώς πριν από δυο χρόνια (23.5.2022), που κιστιμένος και χολωμένος ο Ερντογάν είχε αποκηρύξει με οργίλο ύφος τον Πρωθυπουργό του ελλα-δικού μας κράτους Κυριάκο Μητσοτάκη, με το πασίγνωστο έκτοτε βροντώδες «Μητσοτάκης γιοκ» ("Benim için Miçotakis yok").

- Είχε προηγηθεί, 17 Μαΐου 2022, η ομιλία του Μητσοτάκη στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που εξόργισε τον Ερντογάν. Την εξέλαβε ως παρεμπόδιση της Τουρκίας να ενισχυθεί με αναβαθμισμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

ΜΑΪΟ τώρα, ετοιμάζεται ο Ερντογάν - στις 14.5.2024 λένε τα τουρκικά ΜΜΕ - να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Εις ανταπόδοσιν της «Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας», την οποία συνυπέγραψαν 7η Δεκεμβρίου 2023 οι Μητσοτάκης και Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Ελλάδος. Έκτοτε αποκλιμακώθηκαν οι τουρκικές πολεμικές απειλές του στυλ «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», μειώθηκαν οι συνήθεις παραβιάσεις που επιχειρούσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο. Δίχως βέβαια την παραμικρή έκπτωση της τουρκικής βουλιμίας σε βάρος της ελλαδικής εθνικής κυριαρχίας. Είχε αρθεί εν τω μεταξύ και το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και:

- Έχοντας ήδη λάβει, λοιπόν, τα «πιστοποιητικά καλής θέλησης» από τις Βρυξέλλες, την Στοκχόλμη και την Αθήνα, ο Ερντογάν ετοιμάζεται για την εξαργύρωσή τους, με το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

ΜΑΪΟ, στις 9.5.2024, προγραμματίστηκε η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Προτεραιότητα, βεβαίως, η προσδοκία για τα F-16. Αλλά και για το ξεκλείδωμα των F-35. Τη σχετική μέθοδο του ξεκλειδώματος, με λήξη της αμερικανικής τιμωρίας του Ερντογάν για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 της Τουρκίας, είχε εισηγηθεί τον παρελθόντα Ιανουάριο, δύο μήνες προτού αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η πολυπράγμων υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ. Εις δε την Τουρκία επινόησαν να εμπιστευθούν τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν. Με το οποίο καυχώνται ότι αποτελούν «δύο κράτη - ένα έθνος». Αναμένεται να υπάρξει και συνεννόηση του Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ούτως ώστε να αποδώσει και πάλιν η τακτική τού Εκκρεμούς, στην οποία από μακρού επιδίδεται μεθοδικά και επωφελώς άχρι τούδε ο επί 22 χρόνια μονοκράτωρ της Τουρκίας.

ΟΛ’ ΑΥΤΑ συντρέχουν ως επιμέρους κινήσεις, μέσα στη γενικότερα επικίνδυνη αστάθεια που προκαλούν οι αιματηρώς κλιμακούμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα. Οι οποίες, στην κλιμάκωσή τους, αποτελούν ήδη απασφαλισμένα προεόρτια, επαπειλούμενης ευρύτερης παγκόσμιας σύρραξης. Ενός οιονεί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δύσκολα προβλέψιμης ανακατανομής και απρόβλεπτων παρενεργειών του ρέοντος με ραγδαιότητα σε αλλαγές, κατά τόπους και παγκοσμίως, συσχετισμού ισχύος.

ΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ τα ζητούμενα μετρώνται, υπέρ του Ελληνισμού, πρωτίστως η ενίσχυση των ελλα-δικών μας ενόπλων δυνάμεων, που μπήκε επιτέλους σε προτεραιότητα, λόγω των «ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, επί Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα γαλλικά Ραφάλ, τις αναμενόμενες τα επόμενα έτη φρεγάτες Μπελαρά, την ανάπτυξη της ετοιμότητας των μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) κ.ο.κ.

- ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Ελληνισμού, όμως, μετριέται ως Αχίλλειος Πτέρνα η συνεχιζόμενη από πολλών ετών οικτρή παραμέληση της Αμυντικής Θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Η αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα. Η συρρίκνωση της Εθνικής Φρουράς.

- Η απονέκρωση μετά το έτος 2000, επί 24 συναπτά έτη, του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου (1994-2000). Η έκτοτε κατάργηση και η αποφυγή αναπτυγμένης ενδυνάμωσης των κοινών επί τόπου ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών «Νικηφόρος» και «Τοξότης».

ΑΥΤΗ η αποδυνάμωση της ελληνικής (ελλαδικής και κυπριακής) αποτρεπτικής ισχύος στην Κύπρο και απ’ εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει στην Τουρτζιάν και στον 50χρονο κατακτητή Αττίλα της, να αισθάνονται ως απόλαυση το αθηναϊκό «η Κύπρος κείται μακράν». Εξ ου συνέβη και πάλιν, επωφελώς για την Τουρκία, να τοποθετηθεί «το Κυπριακό στο ράφι» στην Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023, που θα ισχύσει κιόλας στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν της 14ης Μαΐου.

ΑΣΧΕΤΩΣ της διαιωνιζόμενης διπλωματικής... αγρανάπαυσης του «Κυπριακού στο ράφι», που εκάστοτε επιλέγουν οι εν Αθήναις, με τη συνδρομή και τα χειροκροτήματα των εν Λευκωσία κυβερνώντων, το κρισιμότερα σημαντικότερο - ζωτικής προτεραιότητας για τον κυπριακό Ελληνισμό και για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας - ήταν και παραμένει η Αποτρεπτική Ισχύς του Ελληνισμού στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα της Κύπρου.

- Ο εμπράγματος υλικός και έμψυχος παράγοντας, στα χέρια κάθε διαδοχικής κυπριακής κυβέρνησης, ώστε να υλοποιεί αποτελεσματικά και διαρκώς τις δυνάμεις Αντίστασης απέναντι στις απειλές, στους εκβιασμούς, στους επιχειρούμενους στρατιωτικούς καταναγκασμούς και στα «τετελεσμένα» των Τούρκων Κατακτητών.

- Με εξασφαλισμένη την αποτελεσματική ένοπλη Ισχύ Αντίστασης, με πειστική προς όλους την εντόπια Αποτρεπτική Ισχύ, με ικανές κυπριακές δυνάμεις στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, δύναται – χωρίς να ρίξει ούτε φυσίγγιο – η διπλωματική επιδεξιότητα της Κύπρου, η οικονομική ευρωστία, η κοινωνική συνοχή, οι διακρατικές συνεργασίες και η ενεργώς συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, να εξασφαλίζουν ικανότερα προσόντα για την αξιοποίηση των εκάστοτε συντρεχουσών, προβλεπτών ή απρόβλεπτων, διεθνών και τοπικών περιστάσεων, για καλύτερες και ελπιδοφόρες μέρες στη διεκδίκηση της Απελευθέρωσης της Κύπρου από την τουρκική κατοχή.

ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ κυπριακά προσόντα θα μπορούσε να διασφαλιστεί με περισσότερη σιγουριά και με αυτοπεποίθηση, η όποια διαπραγμάτευση του εκάστοτε Μητσοτάκη με τον εκάστοτε Ερντογάν...