Αναλύσεις

Το Κ.Κ.Ε. είναι, τελικά, πιο πατριωτικό από τους διζωνιστές Χριστοδουλίδη-ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ;

Γιατί επιμένουν στη διζωνική ανωμαλία; Γιατί ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να σχεδιάσουν με την Ελλάδα μια νέα στρατηγική ανακοπής του εφιάλτη της τουρκοποίησης της Κύπρου; Διότι βολεύονται! Κομματικά, πολιτικά, λόγω εξάρτησης, ανεπάρκειας ή συμφερόντων. Γι΄αυτό δεν έχουν σχέδιο Β’, σε περίπτωση αδιεξόδου. Ή, χειρότερα, πιθανής αναγνώρισης του κατοχικού ψευδοκράτους. Η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο του Ελληνισμού. Αν πέσει, αν τουρκοποιηθεί, η Ελλάδα θα ακρωτηριασθεί, ξανά

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, προσκλήθηκε και μίλησε στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, την Κυριακή, 7/4/2024. Αφού εκθείασε τους αγώνες της ΝΔ για την Ελλάδα και επαίνεσε τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Κύπριος Πρόεδρος ευχαρίστησε εκ βαθέων την Ελλάδα για τη διαχρονική υποστήριξή της στους «κοινούς στόχους» και διαβεβαίωσε: «Με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που έχω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω γι' ακόμη μια φορά να επαναλάβω ότι δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου». Εξάλλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε… «παρένθεση» της ομιλίας του και απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο, είπε: «Αγαπητέ μου φίλε Νίκο Χριστοδουλίδη, θα γνωρίζεις πάντα ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα, στο πλευρό του κυπριακού λαού για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης, πώς εννοούν «τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού»; Ειδικά, ο Κύπριος Πρόεδρος, πώς πιστεύει ότι θα τερματίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου, θα την ελευθερώσει και θα την επανενώσει; Και οι δύο ηγέτες εννοούν ότι θα την… ελευθερώσουν διά της τουρκοδιζωνικής ομοσπονδίας, που είναι η πιο εξόφθαλμη παραβίαση αρχών και αξιών της ΕΕ, του κοινοτικού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου. Η ακολουθούμενη πολιτική Κύπρου-Ελλάδος ασκείται κατά κραυγαλέα προσβολή και αφόρητη ασέβεια προς την κυρίαρχη απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνισμού της Κύπρου να απορρίψει βροντερά, διά του 76%, το τερατούργημα Ανάν. Αυτό το πολιτικό ανοσιούργημα, αν γινόταν αποδεκτό, θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την παρέδιδε αύτανδρη σε μία νέα, επαχθέστερη τουρκοκρατία.

Διά του σωτήριου ΟΧΙ, οι Έλληνες της Κύπρου απέτρεψαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ο αταλάντευτος στόχος της Τουρκίας. Οι πολίτες διέσωσαν την Κύπρο! Όχι οι πολιτικοί. Στο προοίμιο του σχεδίου Ανάν αναφερόταν ρητά πως: Αν η μία εκ των δύο πλευρών απορρίψει το σχέδιο, αυτό είναι άκυρο (null and void). Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, υπό την πίεση της πλειοψηφίας των πατριωτών υποστηρικτών του, υποχρεώθηκε να ψηφίσει ΟΧΙ «για να τσιμεντώσει το ναι», όπως ισχυριζόταν ο τότε ΓΓ του κόμματος, μ. Δ. Χριστόφιας. Αντίθετα, οι ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, εξαρχής τάχθηκε ευθαρσώς κατά του σχεδίου Ανάν. Πρόσφατα, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισκέφθηκε την Κύπρο. Σε συνέντευξή του στον εκλεκτό συνάδελφο, Κ. Βενιζέλο («Φιλελεύθερος», 31/3/2024), επισήμανε:

«Πριν από 20 χρόνια το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που, φανερά, αντιτάχθηκε στο απαράδεκτο, διχοτομικό και μη βιώσιμο ''σχέδιο Ανάν''. Πριν από 10 χρόνια, μελετώντας την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φλεβάρη 2014, ως βάση των συνομιλιών, είδαμε την αναφορά σε δύο συνιστώντα κράτη, με δικά τους σύνορα, Σύνταγμα, κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, ύμνους, ξεχωριστές πολιτικές για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. (…). Εκτιμήσαμε πως ο “επώδυνος συμβιβασμός”, που οδήγησε στη θέση για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία διαχρονικά ήταν κυρίως θέση της αστικής τάξης της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού “κράτους” και έφτασε να θεωρείται θέσφατο και ''θέση αρχής'', εξελίσσεται, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Να γιατί την απορρίψαμε!».

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι ο Ετζεβίτ έπρεπε να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, το 1974, ο ΓΓ του ΚΚΕ, επισήμανε: «Το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργεί ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμισης του “ψευδοκράτους” στη βόρεια Κύπρο». Και υπογράμμισε: «Η θέση μας είναι πως απαιτείται η αποχώρηση των κατοχικών και των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, το κλείσιμο των βρετανικών Βάσεων. Η Κύπρος χρειάζεται μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη (…) χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κι όχι διχοτομικές ''λύσεις'', που ''μαγειρεύονται'' στα ευρω-ατλαντικά ‘’επιτελεία’’».

Να υπενθυμίσουμε πως στις 26/10/2016, με απόφαση-σταθμό, το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία χαρακτήριζε ρατσιστική και συνομοσπονδιακή. Η απόφαση εκδόθηκε μετά το ολέθριο, για την ελληνική πλευρά, κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-κατοχικού Έρογλου (11/2/2014). Η απόφαση ανέφερε ότι το ΚΚΕ «συγκέντρωσε την προσοχή του στην κριτική στα ''ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑ ΚΡΑΤΗ'', που συνιστούν συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση. Εκτός του ομόσπονδου κράτους, κάθε συνιστών κράτος (στη βάση του κατάλοιπου των εξουσιών και στην πράξη πέρα από αυτό) θα έχει το δικό του σύνταγμα, τον δικό του κρατικό μηχανισμό, Βουλή, Κυβέρνηση και υπουργικό συμβούλιο, αστυνομία, σημαία και ύμνο, τον δικό του κρατικό προϋπολογισμό, τη δική του πολιτική για την Παιδεία, την Υγεία, τις συντάξεις κ.ά. Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι η ''Δικοινοτική – Διζωνική Ομοσπονδία'' με τα δύο Συνιστώντα Κράτη εξασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, δεν έχει υπόσταση».

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ ποτέ δεν χώνεψε το ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο ανοσιούργημα Ανάν. Σε αγαστή συγχορδία με τον ΔΗΣΥ, τον Αναστασιάδη, τον Αβ. Νεοφύτου, τον Παπαπέτρου και άλλους ορκισμένους Αναν-ιστές, εκφόβιζαν ότι θα μας το επιβάλουν! Εξάλλου, να μη λησμονούνται οι ολέθριες συγκλίσεις Χριστόφια-κατοχικού Ταλάτ. Ιδού, λοιπόν, η παράνοια που χαρακτηρίζει το κομματικό, πολιτικό σύστημα στην Κύπρο: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι η τερατογένεση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγεί αφεύκτως στην τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση της Κύπρου. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Βουλής, θα μας κάνει και μαθήματα για τα… θετικά της τουρκοδιζωνικής τους.

Όλοι αρνούνται να παραδεχτούν ότι 50 σχεδόν χρόνια συνομιλιών και καταστροφικών υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς οδήγησαν στα πρόθυρα τουρκοποίησης της Κύπρου. Αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι, παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις τους, απέτυχαν να κάμψουν την τουρκική αδιστακτότητα. Αρνούνται να αντιληφθούν ότι η διζωνική δεν έχει καμία απολύτως σχέση και παραβιάζει το Κοινοτικό Κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και τη διεθνή νομιμότητα. Γιατί επιμένουν στη διζωνική ανωμαλία; Γιατί ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να σχεδιάσουν με την Ελλάδα μια νέα στρατηγική ανακοπής του εφιάλτη της τουρκοποίησης της Κύπρου; Διότι βολεύονται! Κομματικά, πολιτικά, λόγω εξάρτησης, ανεπάρκειας ή συμφερόντων. Γι΄ αυτό δεν έχουν σχέδιο Β’, σε περίπτωση αδιεξόδου. Ή, χειρότερα, πιθανής αναγνώρισης του κατοχικού ψευδοκράτους. Η Κύπρος είναι το τελευταίο φυλάκιο του Ελληνισμού. Αν πέσει, αν τουρκοποιηθεί, η Ελλάδα θα ακρωτηριασθεί, ξανά.