Να είναι μόνο η αρχή για το μεταναστευτικό

Με πολλή καθυστέρηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στο αναμενόμενο και στο ελάχιστο που περίμενε και ο τελευταίος πολίτης να πράξει. Προς αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και λόγω της μαζικής άφιξης Σύριων αιτητών πολιτικού ασύλου το τελευταίο διάστημα από τη θαλάσσια οδό, ανακοίνωσε εσπευσμένα το Σάββατο το βράδυ τον τερματισμό εξέτασης σχετικών αιτήσεων. Μάλιστα ύστερα από έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Κυριακή αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση του καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας ή η απόρριψη αιτήσεων από πρόσωπα, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα ταξιδέψει πίσω σε περιοχές της Συρίας τους τελευταίους 12 μήνες μέσω κατεχομένων. Τα πρόσωπα αυτά θα παύουν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε δικαίωμα απορρέει από το καθεστώς προσωρινής προστασίας και θα γίνουν ενέργειες για τον επαναπατρισμό τους είτε με εθελούσια επιστροφή είτε μέσω υποχρεωτικής απέλασης όταν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατό.

Ήταν αποφάσεις και μέτρα που ήρθαν την υστάτη και μετά από την εισβολή, κατ’ εξακολούθηση, στην ουσία Σύριων στην Κύπρο. Οι δυνατότητές μας να φιλοξενήσουμε και να συντηρούμε δεκάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών έχουν εξαντληθεί. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας εδώ και καιρό, κάτι που ακούσαμε επανειλημμένως από επίσημα χείλη, πολλές φορές στο παρελθόν. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό. Είναι ο πραγματικός κίνδυνος αλλοίωσης της ανθρωπογεωγραφίας του τόπου. Νέα ήθη και έθιμα, νέα θρησκευτικά δεδομένα, νέα κουλτούρα και τρόπος ζωής, νέες συμπεριφορές και συνήθειες έχουν αλλοιώσει ήδη το είναι μας. Παντού στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία είναι εμφανής όλη αυτή η αλλοίωση και το μπαστάρδεμα που έχει επέλθει. Οι ανάγκες σε στέγαση έχουν αυξηθεί τρομακτικά με αποτέλεσμα τα ενοίκια να εκτοξευθούν στα ύψη. Το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα. Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας και απασχόλησης έχουν διαβρωθεί επικίνδυνα για το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Στις πόλεις και τα χωριά μας έχουν δημιουργηθεί γκέτο όπου κουμάντο κάνουν οι ξένοι, είτε νόμιμοι είναι αυτοί είτε παράνομοι που είναι και η πλειοψηφία τους. Η κυκλοφορία και η διέλευση από τέτοιες περιοχές είναι πλέον επικίνδυνη για τους ντόπιους. Το έγκλημα έχει πάρει νέες διαστάσεις και η παρανομία εμπεδώνεται και διευρύνεται σε πολλούς τομείς εκφάνσεις της ζωής μας. Τα ναρκωτικά διοχετεύονται και κυκλοφορούν στην Κύπρο πανεύκολα πλέον. Κοντά σε όλα αυτά είναι και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την παρουσία χιλιάδων νέων και ανδρών μουσουλμανικής κουλτούρας και νοοτροπίας και που πολύ εύκολα με μια παραίνεση ή παρότρυνση μπορούν να μετατραπούν σε δούρειους ίππους και Πέμπτη φάλαγγα για τους εχθρούς της Κύπρου, απειλώντας άμεσα τη φυσική και εθνική παρουσία μας στο νησί.

Με όλα αυτά τα δεδομένα δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τα μέτρα που πήρε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και γενικά η Κυβέρνηση του τόπου με την ελπίδα και την προσδοκία ότι όχι μόνο θα τα εφαρμόσουν, αλλά θα τα ενισχύσουν και αυστηροποιήσουν περαιτέρω. Από τη στιγμή που οι λεγόμενοι εταίροι και σύμμαχοι περιορίζονται σε δηλώσεις συμπάθειας, σε αόριστες δηλώσεις στήριξης και αδιαφορούν για το τι γίνεται στην Κύπρο που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος, καλώς πολύ καλώς η Λευκωσία προχωρεί σε μονομερή μέτρα. Άλλωστε κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν ή σπρώχτηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα αδιαφορώντας για τις ντιρεκτίβες των Βρυξελών. Η Κύπρος βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση. Απειλείται αυτή ταύτη η ύπαρξή της. Απειλείται με αφανισμό ο γηγενής πληθυσμός. Και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι το μίνιμουμ που μπορούσε η Κυβέρνηση της Κύπρου να πράξει. Αυτό που αναμένουμε ότι δεν θα μείνει ως εδώ. Οι πραγματικότητες και τα δεδομένα φωνάζουν, απαιτούν και νέα μέτρα προστασίας της Κύπρου και του πληθυσμού της.

ΥΓ.: Ο άλλοτε ισχυρός άντρας του ΔΗΣΥ και του σκοτεινού παρασκηνίου, ο εκ Πάφου Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζει το έδαφος για να επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο, θριαμβευτής και σε ρόλο σωτήρα. Χρησιμοποιώντας την τέχνη, που γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου, αυτή της υπόσκαψης και διαβολής, εργάζεται μεθοδικά και τεχνηέντως για να δει το κόμμα του να φέρνει τέτοια αποτελέσματα στις επικείμενες εκλογές, ώστε η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος να σπεύσουν γονυπετείς να τον παρακαλούν να αναλάβει τις τύχες του κόμματος στα «στιβαρά» του χέρια. Παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις και ενέργειές του, στο παρασκήνιο εργάζεται αντιπολιτευτικά, θέλοντας παράλληλα να πάρει τη ρεβάνς για τη δική του αποτυχία στις περσινές προεδρικές εκλογές. Μεθοδικά και με μαεστρία, τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια της προέδρου του κόμματος Αννίτας Δημητρίου, ροκανίζει την καρέκλα της και με τους συνεργάτες και εγκάθετούς του σε διάφορα πόστα εργάζονται να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανόδου του στην ηγεσία του κόμματος. Όχημα προς την κατεύθυνση αυτή είναι μια ηχηρή αποτυχία του ΔΗΣΥ στις προσεχείς εκλογές. Κι αυτός είναι ο στόχος και η επιδίωξή του. Το θέμα είναι αν οι φύλακες έχουν γνώση, αν θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει τα καταχθόνια σχέδιά του. Τι λέει η Πρόεδρος του Κόμματος που ασφαλώς ψηλαφεί την αβερωφική χείρα να πλησιάζει όλο και περισσότερο;