Νουρής: Ο ΠτΔ δεν έπρεπε να ανακοινώσει τέτοια απόφαση με ένα tweet

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό σχολίασε ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής φιλοξενούμενος στο Πρωτοσέλιδο. Όπως ανέφερε, το μεταναστευτικό είναι ένα δύσκολο θέμα που χρειάζεται συνέπεια όσον αφορά τον τρόπο που αντιδρούμε.

Μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής είπε ότι «όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση ίσχυε αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης από την προηγούμενη κυβέρνηση και κάποιους μήνες μετά εξήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών αλλαγή της πολιτικής και εξέταση των αιτήσεων των Σύρων. Λίγους μήνες μετά αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα επανήλθαν στην πρότερα απόφαση και διαφοροποίησαν εκ νέου την απόφαση τους και λένε ότι δεν θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου και μάλιστα με ένα τρόπο άκομψο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την ΕΕ το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εντούτοις θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε με ένα tweet του προέδρου της Δημοκρατίας Σάββατο βράδυ να γίνει μια τέτοια εξαγγελία».

Συνέχισε λέγοντας, «εάν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ορθώσει ανάστημα και να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακά αρεστή μόνο μέσω του μεταναστευτικού αλλά θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που αφορούν το εθνικό συμφέρον τότε τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Και αν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα και συνεχίσουν να φτάνουν τι μέλλει γενέσθαι; Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους συμπληρωματική προστασία την ώρα που μάλιστα κάποιοι πηγαινοέρχονται στη Συρία και αυτό το αποδείξαμε. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να θεωρούνται πρόσφυγες όταν πηγαινοέρχονται. Χρειάζεται να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλοι αποδεκτοί και αυτό θα πρέπει να γίνει και με τις ανακοπές των σκαφών γιατί αν συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε με τους ρυθμούς που καταφθάνουν στην Κύπρο, όχι ένα κέντρο υποδοχής αλλά ούτε τέσσερα δεν θα μας φτάσουν. Θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2015 που δεν ήξεραν που να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Μιλώντας με αριθμούς είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασαν δια θαλάσσης 180 άτομα ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν τρεις χιλιάδες.