Διεθνή

Δύο συλλήψεις στη Γερμανία για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας

Αστυνομία συνέλαβε στη Βαυαρία δύο υπόπτους για σαμποτάζ, με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

H είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και νέα διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Λόγος γίνεται για τον Dieter S., ο οποίος στο παρελθόν φέρεται να έχει πολεμήσει στο πλευρό Ρώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία και είναι ύποπτος για κατασκοπεία σε βάρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Γερμανία, με στόχο, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία, πιθανές βομβιστικές ή εμπρηστικές επιθέσεις, ως δολιοφθορά στη γερμανική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Έχει συλληφθεί ως συνεργός του ο Alexander J., επίσης Γερμανορώσος, ενώ σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες είχαν μπει στο στόχαστρο της γερμανικής Αντικατασκοπείας από το τέλος του 2023.

Το γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δραματική κλιμάκωση, στην περίπτωση που ευσταθούν οι κατηγορίες, καθώς το Βερολίνο είναι εξοικειωμένο πλέον με τις κυβερνοεπιθέσεις και την καμπάνια παραπληροφόρησης της Μόσχας, τα σχέδια όμως για επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι πρωτόγνωρα.

Ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) έχει καταγράψει επανειλημμένως ύποπτα drones πάνω από εγκαταστάσεις του, στις οποίες εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (MAD) θεωρεί εδώ και καιρό ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν μέσω των drones να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε γερμανικές εγκαταστάσεις τόσο στη Βαυαρία όσο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, οι δύο συλληφθέντες είχαν ως στόχο και εγκαταστάσεις του αμερικανικού στρατού στην περιοχή Grafenwöhr στη Βαυαρία, όπου εκπαιδεύονται Ουκρανοί στρατιώτες από Αμερικανούς, για παράδειγμα στη χρήση των τεθωρακισμένων τύπου Abrams.

Τα δημοσιεύματα προσθέτουν πως  εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος Πρέσβης στη Γερμανία, Σεργκέι  Nετσάγιεφ.

Πάντως, η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Γερμανία, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, χαρακτήρισε την αντίδραση αυτή του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ως «απροκάλυπτη πρόκληση», που αποσκοπεί στο να υποδαυλίσει ακόμη περισσότερο την «εκτεταμένη κατασκοπευτική μανία στη Γερμανία».

Η Ρωσική Πρεσβεία τονίζει στην ανάρτησή της ότι δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι συλληφθέντες είχαν αυτά τα σχέδια ούτε τις πιθανές διασυνδέσεις τους «με εκπροσώπους ρωσικών δομών». Το σχόλιο της Πρεσβείας καταλήγει ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι οιεσδήποτε μη φιλικές ενέργειες έναντι της Ρωσίας δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Σολτς, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχτούμε ότι λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία τέτοιες ενέργειες κατασκοπείας», για αυτό και, όπως είπε, πρέπει να θέσουμε υψηλές απαιτήσεις στις Αρχές ασφαλείας.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών, Nάνσυ Φέζερ, έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση ύποπτης κατασκοπευτικής δραστηριότητας για λογαριασμό του εγκληματικού καθεστώτος του Πούτιν» και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε «τέτοια απειλητικά σχέδια».

Οι γερμανικές Αρχές ασφαλείας, όπως τόνισε, έχουν εντείνει από την έναρξη του εγκληματικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας όλα τα μέτρα προστασίας έναντι υβριδικών απειλών που προέρχονται από το ρωσικό καθεστώς, ενώ συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική στήριξη την Ουκρανία και «δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν».

ΚΥΠΕ