Να αποκαλύψουμε την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Κύπρος επιδίωξε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια και ταυτόχρονα να επιτύχει υποφερτή λύση του Κυπριακού. Πέτυχε την ένταξη θυσιάζοντας πολλά στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα με τον κυπριακό λαό να συνεισφέρει αγόγγυστα έχοντας κατά νου τον πιο πάνω στόχο. Τόσα χρόνια μετά την ένταξή μας, πού βρισκόμαστε; Πόσο κοντά στον στόχο μας έχουμε φτάσει; Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Οι φίλοι μας, οι εταίροι μας, δεν έχουν προσφέρει τίποτε από όσα ο Κυπριακός λαός προσδοκούσε με την ένταξή του. Σε καμιά φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σε καμιά περίπτωση έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, οι εταίροι μας δεν είχαν ένα λόγο στήριξης να πουν. Αντίθετα συνεχώς θωπεύουν τους Τούρκους και πιέζουν την πλευρά μας για αυτοσυγκράτηση και υποχωρητικότητα. Αυτό το βιολί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Η αφόρητη πρόκληση των Τούρκων και η ποντιοπιλατική στάση των Βρυξελών έναντι της συμπεριφοράς αυτής δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε την υποκριτική στάση των Ευρωπαίων έναντι ημών και έναντι των Τούρκων. Λένε στους Τούρκους ότι ο λόγος που δεν τους δέχονται στην Ενωμένη Ευρώπη είναι οι ενστάσεις της Κύπρου. Ψεύδονται ασύστολα. Είναι αυτοί που στην πραγματικότητα δεν θέλουν ένταξη της Τουρκίας. Οχυρώνονται όμως πίσω από το Κυπριακό για να μην κακοφανήσουν την Άγκυρα. Ε, λοιπόν είναι καιρός να αποκαλύψουμε την υποκρισία αυτή. Να αρχίσουμε εμείς σταυροφορία υπέρ της ένταξης της Τουρκίας. Πρώτο βήμα μας να είναι η άρση όλων των ενστάσεων και επιφυλάξεών μας για άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων και τότε να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος. Οι Ευρωπαίοι είτε θα αποκαλυφθούν ανασύροντας τις δικές τους ενστάσεις, είτε θα προχωρήσουν στην ένταξη της Τουρκίας. Τότε είναι που θα γευτούν και τους καρπούς των πράξεών τους. Οι πρωτεύουσές τους και οι πόλεις τους θα πλημμυρίσουν με ανατολίτες και τζιχαντιστές. Κάθε Τούρκος, από τα εκατομμύρια που θα κατακλύσουν την Ευρώπη, θα είναι και μια κινούμενη βόμβα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μουλάδες και ιμάμηδες θα κυριαρχούν και θα κάνουν κουμάντο, θα απαιτούν και θα αποφασίζουν. Τζιχαντιστές θα κτυπούν με ευκολία στόχους. Η Ευρώπη θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ισλαμικό τοπίο και η μαντίλα θα καλύψει το Μπάκιγχαμ, τα Ηλύσια Πεδία, το Βατικανό και το Κολοσσαίο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και τις άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Δύση θα εισπράξει τότε τα επίχειρα των πράξεών της. Όλα αυτά δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Υπαρκτή και απτή πραγματικότητα θα είναι στην περίπτωση που η Ευρώπη θελήσει να κάνει πράξη την φιλοτουρκική προσέγγισή της. Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε Ευρώπη και Τουρκία να πραγματοποιήσουν τον γάμο αυτό. Γιατί να είμαστε εμπόδιο; Ενόσω οι εταίροι μας δεν έχουν διάθεση να μας βοηθήσουν ούτε στην ασφάλειά μας, ούτε στη λύση του Κυπριακού, να τους θέσουμε ενώπιον του προαναφερθέντος διλήμματος.

Να φανεί η υποκρισία τους και να αντιληφθεί η υφήλιος τα παιγνίδια και τις σκοπιμότητές τους. Είναι μια πρόταση που με πολλή σοβαρότητα και προσοχή πρέπει να εξετάσει και να προωθήσει η Κυπριακή ηγεσία αν θέλει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

Υ.Γ.:

  1. Παρακολουθούμε τις φιλότιμες προσπάθειες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για να διευρύνει τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής. Σύναψη τριμερών και πενταμερών συμφωνιών με χώρες της περιοχής και σύσφιγξη σχέσεων με ΗΠΑ είναι οι άξονες της προσπάθειας αυτής. Καλά κάνει η Κυβέρνηση, αλλά οφείλει να είναι διπλά προσεκτική στα ανοίγματα αυτά. Ας μη βάλει όλα τα αυγά της στο ίδιο καλάθι. Να μην επαναλάβει αυτό που προηγούμενες Κυβερνήσεις έκαναν και ο ΔΗΣΥ και ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατήγγελλαν. Αυτό που θέλουμε να υποδείξουμε είναι να μη τρέφει ψευδαισθήσεις η Κυβέρνηση ότι οι τριμερείς συμφωνίες αποτελούν οποιοδήποτε εχέγγυο ασφάλειας και προστατευτικής ομπρέλας για την Κύπρο. Το ίδιο πιστεύομε ισχύει και για τις ΗΠΑ. Η υπερδύναμη ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Ως εκ τούτου η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να στρέψει το πρόσωπο από παραδοσιακούς συμμάχους όπως είναι η Κίνα που κάποιοι προσπαθούν να χαλάσουν τις σχέσεις αυτές.
  2. Ο Ελληνισμός υπήρξε πάντα συνεπής, φίλοι και σύμμαχοι των Αμερικανών αδιαλείπτως απέδειξαν έμπρακτα την φιλία τους αυτή στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Ενώ παρέχουν τα εχέγγυα ότι την ίδια στάση θα τηρήσουν και στο μέλλον όταν και εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ως εκ τούτου αναμένουμε ότι στην παρούσα συγκυρία της αναθέρμανσης των προσπαθειών για λύση στο Κυπριακό οι ΗΠΑ επιτέλους να συμπεριφερθούν ανάλογα. Το χρωστούν στον Ελληνισμό, το οφείλουν στον πολιτισμό από τον οποίο αντλούσαν τις αρχές και αξίες στην θεμελίωση του κράτους τους.

Ασφαλώς και δεν περιμένουμε, πολύ περισσότερο δεν ζητούμε από τις ΗΠΑ να στείλουν τις αρμάδες τους κατά της Τουρκίας. Αυτό που αναμένουμε και ζητούμε όμως, είναι να υποδείξουν και να πείσουν τους επεκτατιστές της Άγκυρας ότι βρίσκονται εν αδίκω στην περίπτωση της Κύπρου. Ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καταπατούν κάθε αρχή φυσικού και νομικού δικαίου συνεχίζοντας την κατοχή του νησιού μας. Έχουμε μάλιστα την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να υποχρεώσουν τους Τούρκους να προσαρμοστούν με όσα επιβάλλουν οι αρχές του ΟΗΕ. Φτάνει να το αποφασίσουν. Φτάνει να υπάρξει η πολιτική βούληση.