Παραπολιτικά

Μα πώς να «σπρώξει τις εξελίξεις»;

Άντε πάλι το ΑΚΕΛ. Σώνει και καλά να πείσει ότι οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό εξαρτώνται από τη δική μας πλευρά και ότι εμείς φταίμε που δεν προχωρούν τα πράματα. Συγκεκριμένα, ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, απεφάνθη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη να σπρώξει τις εξελίξεις και, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να τις επηρεάσει, και προς τούτο επιβάλλεται ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών». Κύριε ελέησον! Να «σπρώξει τις εξελίξεις»; Μα τι είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και θα τις σπρώξει; Κανένα... αμαξάκι πλανοδιοπώλη, που πουλά σάντουιτς; Όπως λέει και η λαϊκή έκφραση... «κούντα το αμαξούιν σου πάρατζιει, ρε κουμπάρε»;

Και πώς ακριβώς θα «σπρώξει τις εξελίξεις» ο Πρόεδρος; Αφού είναι τόσο άτεγκτη η αρνητική στάση του Τατάρ, ο οποίος επιμένει με γαϊδουρινό πείσμα σε λύση δύο κρατών, ώστε η προτροπή του ΑΚΕΛ προς τον κ. Χριστοδουλίδη, είναι σαν να τον καλεί να πάει και να σπρώξει μόνος του ένα... φορτηγό γεμάτο σιδερικά. Σε ανήφορο!

Τι ωραία και τι απλά τα λέει ο Στέφανος! «Να σπρώξει ο Πρόεδρος τις εξελίξεις» και να αναλάβει «αποτελεσματικές πρωτοβουλίες». Φαντάζομαι εννοεί να αναλάβει πρωτοβουλίες με βάση τις προτάσεις που του έχει υποβάλει το ΑΚΕΛ και προνοούν, μεταξύ άλλων, να προσφέρουμε το «λουκούμι» του φυσικού μας αερίου στην Τουρκία. Και πιστεύει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι με ένα τέτοιο δέλεαρ θα γλυκαθεί ο Ερντογάν, ο οποίος πριν από μερικές μόλις ημέρες εξέφραζε την απογοήτευσή του που ο «αχαΐρευτος» Ετζεβίτ δεν καταβρόχθισε ολόκληρη την Κύπρο σαν «λουκούμι» το 1974, και θα διατάξει τον παπαγάλο του να αλλάξει τον αμανέ των δύο κρατών;

Διερωτώμαι αν ο κ. Στεφάνου πιστεύει πραγματικά ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι σε θέση να «σπρώξει τις εξελίξεις» και δεν το κάνει. Διότι, αν σπρώχνει κάτι στο Κυπριακό αυτήν την ώρα ο Πρόεδρος, είναι μια... πέτρα σε έναν λόφο, όπως τον μυθολογικό Σίσυφο, κι όταν την ανεβάζει στην κορυφή, έρχεται ο Τατάρ και του την ρίχνει κάτω.

Έχουμε κάνει μέχρι σήμερα τόσες πολλές υποχωρήσεις στο Κυπριακό, «σπρώχνοντας» κάθε φορά τις εξελίξεις, ώστε μόνο ένα σπρώξιμο έμεινε πλέον να κάνουμε. Να σπρώξουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία στον γκρεμό!

ΜΠΟΞΕΡ

*Αναδημοσίευση από την έντυπη Σημερινή στις 21/4/2024