Αναλύσεις

Η Λευκωσία Μητροπολιτικός Δήμος! Νέα προοπτική, νέες ευθύνες

Η μεγάλη και ενιαία Λευκωσία γίνεται πιο ισχυρή και πιο συμπαγής πόλη, ένα σύγχρονο οικονομικό και εμπορικό κέντρο για όλη την Κύπρο, μια πρωτεύουσα με μεγάλες προοπτικές

Οι Δημοτικές Εκλογές στις 9 Ιουνίου είναι ορόσημο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Λευκωσία, που μετατρέπεται πραγματικά σε Μητροπολιτικό Δήμο με τη συνένωση της Λευκωσίας, της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και της Αγλαντζιάς.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους που θα εκλεγούν. Θα χρειαστεί να διασφαλίσουμε ομαλή συνέχεια, κτίζοντας πάνω στα υφιστάμενα επιτεύγματά μας.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που διεκδικώ την Αντιδημαρχία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λευκωσίας. H Λευκωσία άλλαξε τα τελευταία χρόνια και αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, γιατί ήμουν παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Αλλά απομένουν πολλά να γίνουν ακόμα. Διεκδικώ να υπηρετήσω την πόλη μας από τη θέση του Αντιδημάρχου, για να συμβάλω με την εμπειρία μου στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Με τις συνενώσεις, η Λευκωσία αποκτά ζωτικό χώρο και μεγάλο πληθυσμό. Τα νέα δημοτικά όρια εκτείνονται από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στην περιοχή Αγίου Παύλου, την Εντός των Τειχών πόλη, το Καϊμακλί, την Παλουριώτισσα και την περιοχή Σοπάζ και καταλήγουν στην περιοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγλαντζιά. Οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι δομές μεγαλύτερης κλίμακας, για ν' ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις όλων των δημοτών μας.

Μια βασική προτεραιότητά μου είναι οι ακριτικές περιοχές. Η Λευκωσία είναι χωροθετημένη στο βορειότερο σημείο της ελεύθερης Κύπρου. Το κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων διαμερισμάτων του Μητροπολιτικού Δήμου είναι ότι όλα εφάπτονται με την γραμμή κατοχής. Είναι και τα τέσσερα ημικατεχόμενα. Θα χρειαστεί συστηματική δουλειά για να εκπονηθούν κοινά σχέδια και να διασφαλιστεί ισοβαρώς η αστική ανάπτυξη – κανένα διαμέρισμα ή περιοχή να μη μείνει πίσω.

Ο νέος Δήμος Λευκωσίας αποκτά ένα βασικό πλεονέκτημα, τον νεανικό πληθυσμό. Συνενώνει δυναμικά τα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα δύο πανεπιστήμια της Έγκωμης - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, καθώς και το Πανεπιστήμιο Frederick στην Παλουριώτισσα. Στην καρδιά της Λευκωσίας βρίσκονται επίσης οι διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως η Αρχιτεκτονική Σχολή. Κι άλλα πολλά τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια και παραγωγικές σχολές.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να δώσουμε βάρος στη συνδεσιμότητα των δημοτικών διαμερισμάτων και να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές διακίνησης. Ξεχωρίζω τις συνδέσεις με τους ποδηλατοδρόμους. Από το σύνολο των σχεδιασμών μας, μέσα σε λίγα χρόνια και με τον συντονισμό του Δήμου Λευκωσίας με τους άλλους Δήμους, έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε έως τώρα το 50% του ποδηλατοδικτύου, αλλάζοντας τους τρόπους διακίνησης και δίνοντας εναλλακτικές επιλογές στους πολίτες μας.

Η Λευκωσία ξεχωρίζει για τον ιστορικό πυρήνα της, τα τείχη και την πόλη Εντός των Τειχών και σε αυτό προστίθενται τώρα οι παραδοσιακοί πυρήνες όλων των διαμερισμάτων και προαστείων: Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος, Άγιοι Ομολογητές, Παλουριώτισσα, Καϊμακλί, Αγλαντζιά. Όλα μαζί προσφέρουν ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας και παράδοσης. Η ανάπλαση και ο εξωραϊσμός όλων των παραδοσιακών πυρήνων είναι επιβεβλημένα για να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική, η παράδοση και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η μεγάλη Λευκωσία, όμως, θα ξεχωρίζει και για τη σύγχρονη όψη της: με κεντρικές λεωφόρους ενωμένες και κοινές, σχεδόν, και στα τέσσερα διαμερίσματα: Γρίβα Διγενή, Διγενή Ακρίτα, Καλλιπόλεως, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ηλία Παπακυριακού, Ακαδημίας, Λεμεσού, Κένεντι κοκ. Όλες αυτές οι αρτηρίες θα πρέπει να είναι βιώσιμες, πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με πεζοδρόμια για την προσβασιμότητα όλων των χρηστών. Όπως π.χ. η οδός Στασικράτους, η Κυριάκου Μάτση και η εμπορική Λεωφόρος Μακαρίου.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια για εξεύρεση και δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης θα πρέπει να είναι συνεχής, όπως ήδη συνέβη και τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία δεκάδων οργανωμένων χώρων στάθμευσης από τον Δήμο Λευκωσίας.

Η μεγάλη και ενιαία Λευκωσία γίνεται πιο ισχυρή και πιο συμπαγής πόλη, ένα σύγχρονο οικονομικό και εμπορικό κέντρο για όλη την Κύπρο, μια πρωτεύουσα με μεγάλες προοπτικές.

*Υποψήφιος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας