Αθλητισμός

Το «αιώνιο» και το... μαξιλαράκι «τελικού»

Στο ντέρμπι της Λευκωσίας θα κριθεί (εκτός απροόπτου) ποιος εκ των ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ θα έχει το πλεονέκτημα δύο αποτελεσμάτων στο φινάλε

Ειλικρινά θα ήθελα πάρα πολύ να γράψω για την παρωδία του Β΄γκρουπ στο πρωτάθλημα και τη μεγάλη ανάγκη η ΚΟΠ να προβεί σε τομές για να προστατεύσει το προϊόν της και το άθλημά της, αλλά η σημαντικότητα της αγωνιστικής με αναγκάζει να το αφήσω για την πασχαλινή έκδοση. Οπότε θα μείνουμε στα της μάχης του πρωταθλήματος. Του τίτλου και των θέσεων της Ευρώπης. Οι μνηστήρες της κούπας του πρωταθλητή έμειναν δύο και το ωραιότερο της υπόθεσης είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΚ θα παίξουν μεταξύ τους στην τελευταία αγώνιστική. Εννοείται ότι υπάρχει σενάριο ο αγώνας αυτός να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Δηλαδή να κερδίσει σήμερα ο ΑΠΟΕΛ την Ομόνοια και να μην επικρατήσει η ΑΕΚ της Ανόρθωσης. Όμως, κακά τα ψέματα, αν η πρώτη σελίδα του σεναρίου (στο αιώνιο) είναι απόλυτα νορμάλ γραμμένη, η δεύτερη πιάνει τα όρια του σουρεάλ. Με όλον τον σεβασμό στο εκτόπισμα της Ανόρθωσης, έχοντας πάντα υπόψη την ιδιαιτερότητα του αγώνα με την ΑΕΚ (λόγω συμβίωσης στη Λάρνακα), δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει την ομάδα του Μπεν Σιμόν. Ειδικά σε αυτήν την εποχή, όπου δυστυχώς για την «Κυρία», από πλευράς ρόστερ, κάθε τρεις και λίγο την κοπανάει και ένας. Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν, αλλά ας θεωρήσουμε ότι κουτσά-στραβά η ΑΕΚ κερδίζει. Η ΑΕΚ, η οποία εδώ και μήνες είναι η πιο καλή ομάδα. Ασυζητητί. Οπότε σήμερα παίζεται ένα μαξιλαράκι, ποιος θα το κρατήσει στο φινάλε, μεταξύ των δύο μνηστήρων. Στο «αιώνιο», όμως, τι γίνεται;

28.4 ben simon.jpg

Στο ΓΣΠ

Υπάρχει το κλισέ της τριπλής παραλλαγής, 33,3% για κάθε αποτέλεσμα, άρα αν πάμε με στατιστικές πρακτικές, ο ΑΠΟΕΛ έχει πολλές πιθανότητες να είναι απόψε δεύτερος. Αλλά δεν πάει έτσι, για όνομα του Θεού. Θα πρέπει να δει κάποιος όλες τις παραμέτρους. Κίνητρα, δυναμική, φόρμα, γενική ισχύ. Ε, αυτό το παζλ είναι πολύ ζόρικο. Η Ομόνοια έπαιξε εξαιρετική μπάλα τούς τελευταίους δύο μήνες, ο κινητήρας της έβγαζε φοβερές στροφές. Αλλά την περασμένη αγωνιστική, στη Λάρνακα, λες και «μπούκωσε» το καρμπιρατέρ. Έγινε λόγος για κούραση, έγινε λόγος για την απουσία του Μπεζούς. Δεκτό το πρώτο, έδωσε πολλά γερά ματς σε μικρό διάστημα. Αν όμως η απουσία ενός παίκτη, όσο σημαντικός και αν είναι, την ρίξει γενικώς, τότε έχει θέμα. Για την έδρα; Να σας πω, δεν είμαι βέβαιος ότι θα παίξει και πολύ μεγάλο ρόλο. Βλέπω τους αριθμούς άλλωστε. Κίνητρο; Ναι, την Ευρώπη δεν την έχει εξασφαλίσει, αν την ξεπεράσει ο Άρης και χάσει στον τελικό Κυπέλλου, αντίο. Θέλει μαθηματικά 2 βαθμούς. Αλλά και εκτός στόχων να ήταν, όταν αγωνίζεται με τον ΑΠΟΕΛ έχει το κίνητρο του «αιώνιου», όπως και πέρσι. Όπως θα υπήρχε και από την απέναντι πλευρά σε ανάποδα δεδομένα.

Όσο μέτρια ήταν προ εβδομάδας η Ομόνοια μετά από διάστημα πολύ καλής παρουσίας, τόσο καλός ήταν ο ΑΠΟΕΛ μετά από διάστημα μετριότητας. Το ότι σκόραρε νωρίς και τα περί ξεφουσκώματος του Άρη είναι άλλα λόγια να λέμε. Δεν ήταν ο ΑΠΟΕΛ της κανονικής περιόδου, αλλά ο ΑΠΟΕΛ που πρέπει να είναι σε αυτό το σημείο. Επιθετικός σε κάθε ενέργεια, ζωντανός, προσεκτικός και ουσιαστικός. Χωρίς πειράματα και ανεπιτυχείς προπονητικές επιλογές. Αυτό το κοκτέιλ χρειάζεται στο ντέρμπι. Φυσικά, έχει μεγαλύτερο κίνητρο. Που είναι το πρωτάθλημα. Αλλά και το ενδεχόμενο να μπει ως πρώτος στην τελευταία αγωνιστική, οπότε να παίζει για δύο αποτελέσματα. Εδώ είναι ένα θέμα συζήτησης. Τα δύο αποτελέσματα. Γιατί από την ώρα που μπήκε στην εξίσωση η περίπτωση ενός τελικού πρωταθλήματος, άρχισε και το μπλα-μπλα και οι υπολογισμοί. Θα χάσει ο ΑΠΟΕΛ βαθμούς εκεί, θα σκοντάψει η ΑΕΚ αλλού; Είναι καλύτερα να παίξεις για ένα αποτέλεσμα αντί για δύο; Δεν ξέρω τι είναι σωστό ή λάθος, αλλά για μένα πραγματική νοοτροπία πρωταθλητή δείχνει αυτός που λέει πως για να σηκώσω κούπα, θα πρέπει πρώτα να κερδίσω τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή μου.

28.4 aris pafos.jpg

Στη Λεμεσό

Ο Άρης έχει παραδώσει τα σκήπτρα σχεδόν αμαχητί και είναι πολύ πιθανό να μείνει εκτός Ευρώπης. Πώς το σώζει; Αν κάνει δύο νίκες και πάρει μόνο ένα βαθμό η Ομόνοια, βγαίνει τρίτος. Κομματάκι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Αν βγει τέταρτος, θα ελπίζει να πάρει το Κύπελλο η Ομόνοια. Πάντως, αν μείνει εκτός Ευρώπης, θα είναι πλήρης αποτυχία. Και ας λέει ο Σπιλέφσκι ότι δεν είναι... Παραδόξως η Πάφος που είναι από κάτω εξαρτάται από τα πόδια της, γιατί έχει και τον τελικό Κυπέλλου. Δεν χρειάζεται καν δύο νίκες, αν σήμερα περάσει από τη Λεμεσό. Αν κερδίσει, πάει δύο βαθμούς πάνω από τον Άρη και θα απέχει δύο από την Ομόνοια. Με την οποία θ' αγωνιστεί στο φινάλε. Η οποία θα είναι ήδη στην Ευρώπη. Οπότε, δεν θα καίγεται. Με ισοπαλία βολεύεται και η Πάφος.

28.4 ΠΙΝΑΚΑΣ 1 .jpg

28.4 ΠΙΝΑΚΑΣ 2 .jpg

28.4 ΠΙΝΑΚΑΣ 3 .jpg

28.4 ΠΙΝΑΚΑΣ 4 .jpg

28.4 ΠΙΝΑΚΑΣ 5 .jpg