Εκλογές 2024

DEBATE: Τριπλή μάχη στον Στρόβολο

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές για τη Δημαρχία Στροβόλου καταθέτουν απόψεις και εισηγήσεις στη «Σ» για αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου

Οι δημοτικές εκλογές απέχουν μόλις δύο μήνες και οι προεκλογικές μηχανές «πήραν φωτιά». Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι «τρέχουν» για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή και τη βελτίωση των αδυναμιών που παρουσιάστηκαν και ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύει και το αποτέλεσμα στον Δήμο Στροβόλου, με τη «Σημερινή» να δίνει την ευκαιρία στους τρεις βασικούς υποψηφίους να παρουσιάσουν τις προτάσεις και θέσεις τους.

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Σταύρος Σταυρινίδης και Χρίστος Τσίγκης κλήθηκαν να απαντήσουν τι ήταν αυτό που τους ώθησε να διεκδικήσουν τη Δημαρχία, να ξεδιπλώσουν το όραμά τους και να παραθέσουν τα κυριότερα προβλήματα στα οποία σκοπεύουν να εγκύψουν, αν τους επιλέξουν οι δημότες του Στροβόλου.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1) Γιατί πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε τη Δημαρχία του Στροβόλου στις επερχόμενες εκλογές; Ποιο είναι το όραμά σας;

2) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα και σε ποια σκοπεύετε να εγκύψετε, αν εκλεγείτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

«Καταφέραμε ο Δήμος μας να μπει σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης»

7.4 Παπαχαραλάμπους.jpg

1) Κατά την πρώτη μου θητεία ως Δήμαρχος Στροβόλου έθεσα ως προτεραιότητα να σχεδιάσουμε όλα όσα χρειάζονται για να μπει ο Δήμος σε μια ευρωπαϊκή, πράσινη, αειφόρο και ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ. Καταφέραμε ο Δήμος μας να μπει σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και ήρθε η στιγμή να δούμε και στην πράξη όλα αυτά που οραματιστήκαμε και δουλέψαμε σκληρά για να υλοποιηθούν. Ο Στρόβολος μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη πόλη και οι δημότες βλέπουν το επίπεδο της καθημερινότητάς τους να αλλάζει προς το καλύτερο. Θεωρώ, λοιπόν, χρέος και καθήκον μου, υποχρέωσή μου απέναντι στους δημότες του Στροβόλου, να ηγηθώ ξανά του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης του έργου για το οποίο εργαστήκαμε σκληρά.

Έχουμε ένα όραμα μεγάλο, το οποίο μεταφράζεται σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με ορίζοντα το 2030. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-συμβόλαιο με τους δημότες, που επιτρέπει στον Στρόβολο να είναι πιο ανθεκτικός στις προκλήσεις, πιο βιώσιμος, πιο πράσινος, με ψηφιοποιημένες και βελτιωμένες υπηρεσίες, προς εξυπηρέτηση όλων των δημοτών. Όλα τα έργα που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε είναι ήδη προγραμματισμένα, κοστολογημένα και τα απαραίτητα κονδύλια έχουν εξευρεθεί. Όλα είναι σε τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσης μέχρι το 2030.

2) Θεωρώ ότι το βασικό θέμα που θα έχει να διαχειριστεί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο αφορά στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Στροβόλου θα πρέπει ν’ αντεπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα, να παραμείνει ανταγωνιστικός και σε πορεία ανάπτυξης. Ωστόσο, έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία μας για τη μετάβαση αυτή και είμαι πεπεισμένος ότι θα είμαστε πανέτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε στις όποιες προκλήσεις παρουσιαστούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι η ανάπλαση της λεωφόρου Τσερίου. Μπορώ να πω ότι «κληρονομήσαμε» το έργο αυτό σε στασιμότητα δεκαετιών. Καταφέραμε ν’ ανατρέψουμε τον σχεδιασμό που μετέτρεπε την Τσερίου σε έναν αυτοκινητόδρομο υψηλών ταχυτήτων. Οι δημότες απαιτούσαν έναν δρόμο φιλικό στον άνθρωπο και στις καθημερινές εμπορικές και οικογενειακές του δραστηριότητες. Αυτό σχεδιάσαμε! Αυτό βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης. Αξιοποιήσαμε τον παγκοσμίου φήμης συγκοινωνιολόγο συμπατριώτη μας, κ. Μαρκίδη, ο οποίος σχεδίασε έναν δρόμο σύγχρονο και ευρωπαϊκό, με μεγάλα πεζοδρόμια, άπλετους χώρους στάθμευσης και πολύ πράσινο. Σήμερα, έπειτα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, είμαστε επιτέλους στο τέλος της τόσο επίπονης διαδικασίας και είμαστε έτοιμοι για το στάδιο της υλοποίησης.

Καταφέραμε, επίσης, να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα υποδομής, έργα όπως ο ιστορικός πυρήνας του Στροβόλου και η ανάπλαση του Πεδιαίου ποταμού. Σχεδιάσαμε τον παλαιό πυρήνα του Στροβόλου, με τη λογική του «slow city». Στο πλαίσιο του ολιστικού μας οράματος για τον πυρήνα εντάσσονται και τα κτήρια της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, που καταφέραμε να αποκτήσουμε. Εκεί στεγάζεται ήδη το κέντρο αστικής αειφορίας NOUS, και σχεδιάζεται η Ψηφιακή Ακαδημία Στροβόλου. Στον σχεδιασμό εντάσσεται και το Μουσείο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, που λειτούργησε πρόσφατα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και θρησκευτικό τουρισμό στον πυρήνα Στροβόλου, με το μουσείο και την ανάδειξη των αρχαίων εκκλησιών μας. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο αυτό, ύψους €3 εκατομμυρίων, κάτι που θα μας επιτρέψει να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Ενδεικτικά έχω αναφέρει τα πιο πάνω, τα οποία θεωρώ ως κύρια θέματα που απασχολούν τους δημότες. Το έργο μας δεν περιορίζεται σε αυτά, αλλά περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό - με την καθιέρωση του Φεστιβάλ Θεάτρου που μετρά τώρα 8 χρόνια ζωής, στην κοινωνική μας πολιτική - με την πρόσφατη ανάληψη της λειτουργίας και διαχείρισης της Στέγης Ηλικιωμένων «Αγία Μαρίνα», στον αθλητισμό - με τις νέες αναβαθμισμένες υποδομές που δημιουργούμε στο αθλητικό μας κέντρο (που μετονομάζουμε σε «Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης», ως ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στον ιστορικό ηγέτη του νησιού μας) και σε πολλά άλλα.

Αντλώντας από την εικοσαετή και πλέον πείρα μου στην υπηρεσία των δημοτών του Στροβόλου, μπορώ να πω ότι ο Δήμος μας ουδέποτε υπήρξε σε πλεονεκτικότερη θέση από σήμερα. Ο Δήμος Στροβόλου βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με γνώμονα το συμφέρον του κάθε Στροβολιώτη και της κάθε Στροβολιώτισσας. Αυτή είναι η αποστολή μου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

«Ενεργοποιούμε δυνάμεις, διεκδικούμε ευκαιρίες, πυροδοτούμε την αλλαγή»

7.4 ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ .jpg

1) Η απόφασή μου να διεκδικήσω τη Δημαρχία του Στροβόλου δεν αποτελεί αυτοσκοπό και δεν πηγάζει από κάποια προσωπική ματαιοδοξία. Αντιθέτως, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, μετά από μια μακρά πορεία συμμετοχής στο δημοτικό συμβούλιο, φτάσαμε στα 17 χρόνια αισίως, να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις, να διεκδικήσουμε τις ευκαιρίες, να πυροδοτήσουμε και να επιτύχουμε την αλλαγή που αξίζει στον Στρόβολο με πάντοτε κύριο μέλημά μας τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Δήμου μας.

Ως Δήμος έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις δυνατότητες και θα εκμεταλλευτούμε όλα τα οφέλη που θα επιφέρει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι έχω τη γνώση, το πείσμα, την εργατικότητα, την εμπειρία και τη δυνατότητα για να εφαρμόσω καινοτόμες και έξυπνες λύσεις. Έχω την πεποίθηση ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να είναι βιτρίνα χωρίς περιεχόμενο και δεν μπορεί να συνεχιστεί η στασιμότητα, η αναβλητικότητα, η απραξία και η απουσία έργων πνοής από τον Δήμο μας.

Η δική μας προσπάθεια εμπεριέχει δύο συστατικά. Από τη μια τη μακρόχρονη εμπειρία ως προς το τι χρειάζεται σήμερα ο Στρόβολος για να βελτιώσει την καθημερινότητα του δημότη και από την άλλη και τη γνώση των πιο σύγχρονων πρακτικών από πόλεις - πρότυπα του κόσμου, που προσφέρουν αναβαθμισμένες ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες.

Η ώρα έφτασε. Μαζί, αλλάζουμε τον Στρόβολο. Και τον μετεξελίσσουμε σε έναν δήμο πρότυπο, εμβληματικό, καθαρό, φιλικό στον δημότη, βιώσιμο και προσβάσιμο, πράσινο, ενεργειακά αυτόνομο, ψηφιακό και έξυπνο, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινο.

2) Εστιάζουμε σε τρία ζητήματα, σχεδιάζοντας και τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Καθαριότητα και διαχείριση σκυβάλων: Οι τόσο κακές εικόνες που βλέπουμε καθημερινά πρέπει και θ’ αποτελέσουν παρελθόν με πολύ απλές λύσεις, μέσω της αναδιοργάνωσης του τμήματος Καθαριότητας και Υγείας. Όλοι συμφωνούμε ότι ο Στρόβολος υστερεί στον τομέα αυτό. Επιλύουμε το πρόβλημα άμεσα και με σωστό συντονισμό. Μεριμνούμε ώστε τα πάρκα, οι δημόσιοι χώροι πρασίνου, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια να είναι πάντοτε καθαρά, απαλλαγμένα από αυτοφυή βλάστηση και άχρηστα υλικά. Σε συνεργασία με τους δημότες, φροντίζουμε για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου καθαριότητας. Με σωστή ενημέρωση, επενδύουμε στην πρόληψη και στη δημιουργία κουλτούρας καθαρού περιβάλλοντος και δημόσιας υγιεινής. Καθαρίζουμε συστηματικά τα πάρκα και τους δημοτικούς χώρους πρασίνου που δυστυχώς είναι παραμελημένα, αντικαθιστούμε τις παιδικές χαρές, φωταγωγούμε όλα τα πάρκα μας με φωτοβολταϊκά και φροντίζουμε να έχουμε καθαρούς και ασφαλείς δρόμους και πεζοδρόμια.

Κυκλοφοριακό και βελτίωση του οδικού δικτύου: Από την επόμενη ημέρα της εκλογής μεριμνούμε για να αποσυμφορήσουμε το κυκλοφοριακό και προωθούμε και διεκδικούμε, σε συνεννόηση πάντοτε με το κεντρικό κράτος, τον σχεδιασμό και την κατασκευή των οδών Αλεξανδρουπόλεως και Αρχαγγέλου και τη βελτίωση και αναβάθμιση των Λεωφόρων Ιφιγενείας, Σταυρού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ. Προωθούμε την αναζωογόνηση του ιστορικού παλαιού πυρήνα Στροβόλου, που δυστυχώς παραπαίει εδώ και πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη Λεωφόρο Τσερίου, με τις εργασίες της πολυαναμενόμενης ανακατασκευής της να αρχίζουν εντός του 2024, μεριμνούμε για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του έργου και την καθημερινή επίλυση κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων που αναπόφευκτα θα προκύπτουν. Προωθούμε το Park&Ride για ν’ αποφύγουμε το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε ώρες αιχμής, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Για να επέλθει η αλλαγή, πρέπει να ασκείται πίεση στο κράτος, ακόμα και να συγκρούεσαι για να προωθείς έργα. Γι’ αυτό ο νέος Δήμαρχος Στροβόλου, για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις για να επιλύει άμεσα τα προβλήματα που θα δημιουργούνται καθημερινά.

Εξυπηρέτηση δημοτών: Και σε αυτόν τον τομέα, όπου σήμερα υστερούμε, εστιάζουμε στην άμεση τεχνολογική αναβάθμιση του Δήμου. Για ν’ απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία, επενδύουμε σε σύγχρονες υποδομές για την παροχή εύχρηστων και ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες και επιλύουμε χωρίς καθυστερήσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενεργοποιούμε το λογισμικό σύστημα (G.I.S.), το οποίο διαθέτει -σχεδόν μια δεκαετία- ο Δήμος και δεν το έχει αξιοποιήσει ο σημερινός Δήμαρχος για να μετασχηματιστεί ο Στρόβολος σε σύγχρονη και έξυπνη πόλη, με έξυπνους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης, έξυπνες διαβάσεις πεζών, έξυπνο οδικό φωτισμό και άλλες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Τα ζητήματα είναι πολλά. Δεν εξαντλούνται σε μία συνέντευξη. Η μάχη για την εξάλειψή τους δίνεται στο πεδίο, δίνεται σε συνεννόηση με τους αρμόδιους, δίνεται με συντονισμό των υπηρεσιών, δίνεται με την αξιοποίηση διαθέσιμων εφαρμογών και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Δηλώνω έτοιμος να υπηρετήσω το ύψιστο καθήκον προς τον Δήμο με όραμα, προσήλωση, αξιοπιστία, σοβαρότητα, τιμιότητα, ευσυνειδησία. Πάμε μαζί για να αλλάξουμε τον Στρόβολο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΙΓΚΗΣ

«Όλοι γνωρίζουν ότι η δική μου πορεία δεν χαρακτηρίζεται από συνθήματα»

7.4 Τσίγκης.jpg

1) Ο Στρόβολος είναι η ίδια μου η ζωή. Είναι η καθημερινότητά μου, ο τόπος όπου μεγάλωσα και τώρα μεγαλώνουμε την κόρη μας. Είναι η κοινωνία στην οποία ζω και είναι, όπως για τον κάθε δημότη του Στροβόλου, το μεγάλο μας σπίτι και όλοι θέλουμε να βλέπουμε τον τόπο μας να προκόβει και να προοδεύει. Η σχέση μου με τον Στρόβολο δεν ξεκινά σήμερα και δεν αφορά προσωπικές φιλοδοξίες. Με τους συνδημότες μου γνωριζόμαστε από παλιά και μέσα από τη σχέση μου με την τοπική κοινωνία, αλλά και από την αδιάλειπτη και ενεργό συμμετοχή μου στα κοινά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Γι’ αυτό και η υποψηφιότητά μου είναι μια πρόταση συναινετική και συνενωτική. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το αποδεικνύουν οι αποφάσεις των κομμάτων που με στηρίζουν, αναδεικνύοντας την υποψηφιότητά μου ως υπερκομματική και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και την παράταξη από την οποία προέρχομαι, τη ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, που πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου. Ταυτόχρονα, ευχαριστώ και φίλους από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου, αλλά και τον κόσμο του Στροβόλου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, που καθημερινά δείχνουν την έμπρακτη στήριξή τους στη δική μας πρόταση και όσα πρεσβεύουμε.

Έχοντας λοιπόν τις γνώσεις, την εμπειρία, τη θέληση και την αγάπη για τον τόπο όπου κατοικώ, δήλωσα παρών, για να δώσουμε μαζί τη μάχη για τον δήμο μας - της νέας εποχής - και να μετατρέψουμε τον Στρόβολο σε αληθινό πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διεκδικώ τη Δημαρχία του Στροβόλου γιατί θέλω να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, να εκσυγχρονίσουμε τον Δήμο μας, να έχουμε έναν Στρόβολο καθαρό και προσβάσιμο, δημιουργώντας ισχυρές υποδομές που να αντέχουν στον χρόνο. Με πρόγραμμα, με όραμα και με πράξεις, με τη συνεργασία της Αντιδημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των δημοτών, να δώσουμε πρακτικές λύσεις στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, ώστε η κάθε συνδημότισσά μας και ο κάθε συνδημότης μας να νιώθει όμορφα που κατοικεί στον Στρόβολό μας.

2) Όλοι γνωρίζουν ότι η δική μου πορεία δεν χαρακτηρίζεται από συνθήματα, ούτε εξαντλείται σε δημοσιοσχετίστικη πολιτική. Ξεκινά και τελειώνει στους δρόμους και τις γειτονιές του Στροβόλου, ζώντας την καθημερινότητα και ακούοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα των Στροβολιωτών, τα οποία χρονολογούνται. Πέρα, όμως, από τα προβλήματα, είναι σημαντικό να καταθέσουμε το όραμά μας για τον Στρόβολο της νέας εποχής και της επόμενης δεκαετίας.

Κατ’ αρχάς, θέλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε τον Δήμο μας πεντακάθαρο! Να γυαλίζει! Καμιά έκπτωση και καμιά ανοχή σε θέματα καθαριότητας! Χρειάζεται επίσης να φτιάξουμε τα πάρκα μας και τους δημόσιους χώρους μας. Να εκσυγχρονίσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες με τρόπο που να βοηθούν τους δημότες και όχι να λειτουργούν ως εισπρακτικοί μηχανισμοί τελών. Όπως δηλαδή συμβαίνει με τα αποχετευτικά τέλη που πληρώνουν οι Στροβολιώτες, χωρίς να ξέρουν πότε εξοφλείται το έργο και θα απαλλαγούν από αυτό το κόστος. Είναι θέμα σωστού σχεδιασμού και νοικοκυρεμένης πολιτικής. Είναι θέμα συμμετοχής, διαφάνειας, ελέγχου και χρηστής διοίκησης.

Χρειάζεται ακόμα να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα που καθυστερούν και να αναβαθμίσουμε τις εμπορικές μας αρτηρίες, να φτιάξουμε τον παραδοσιακό μας πυρήνα αλλά και να δημιουργήσουμε μια πλατεία για τον Στρόβολο. Όπως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο τοπικό γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους Στροβολιώτες στο έλεος του Θεού, αλλά να λειτουργούμε προληπτικά και αποτελεσματικά.

Όσον αφορά το μείζον θέμα του κυκλοφοριακού, είναι ξεκάθαρο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα πρέπει να τρέξουμε, ξεκινώντας επιτέλους την υλοποίηση ενός επικαιροποιημένου σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Οφείλουμε να το διορθώσουμε αυτό και θα το διορθώσουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας καταθέσω τη δική μου πρόταση για να μετατρέψουμε τον Στρόβολο σε μια πρότυπη ενεργειακή κοινότητα για όλην την Κύπρο. Έχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο για να δημιουργήσουμε έναν συνεταιρισμό που θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες κατοίκους (που ζουν σε πολυκατοικίες, συνοικισμούς, διατηρητέα), αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, να εξοικονομούν πάνω από €2.000 κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε συνδημότη μου, με το χέρι στην καρδιά, είναι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε και να πάρουμε μαζί τον Στρόβολο μπροστά!