Αθλητισμός

Διατήρηση ή παράδοση των σκήπτρων;

Μια έρευνα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η πορεία των εν δυνάμει πρωταθλητών. Πού υπάρχει back to back και πού γίνεται αλλαγή στο... ρετιρέ

Δεδομένο, το να υπερασπιστείς τον τίτλο σου ως πρωταθλητής δεν είναι εύκολο. Φαίνεται ξεκάθαρα πρώτα απ' όλα στο δικό μας πρωτάθλημα. Ο Άρης δυσκολεύεται να κρατήσει τα πρωτεία και, με βάση τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό η κούπα του πρωταθλητή να αλλάξει χέρια για αλλη μια χρονιά. Η τελευταία φορά που είχαμε back to back ήταν τη χρονιά 2018-19 (το έβδομο του ΑΠΟΕΛ). Το 2020 δεν είχαμε πρωταθλητή λόγω διακοπής, αλλά οι «γαλαζοκίτρινοι» είχαν πολύ λίγες πιθανότητες. Ομόνοια και Απόλλωνας κατέκτησαν ακολούθως τα πρωταθλήματα, αλλά έκαναν άσχημη πορεία υπεράσπισης. Το ψάξαμε λίγο παραπάνω, σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης, σε πενήντα. Δεν είναι (και δεν θα είναι) συγκριτικά πολλές οι ομάδες που την τελευταία διετία έκατσαν δύο φορές στον θρόνο.

7.4 α PHOTO 2.jpg

Στην ελίτ μόνο... μία

Ας πάρουμε τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, αλλά και τα τρία τα οποία θεωρούνται επίσης ελίτ. Μία σίγουρα θα ξανακάτσει στον θρόνο, δύο εν δυνάμει πρωταθλήτριες το διεκδικούν σοβαρά. Στην Αγγλία η Σίτι είναι στην 3η θέση, φυσικά το διεκδικεί με Άρσεναλ και Λίβερπουλ. Άρα, με βάση πιθανότητες είναι και τρίτο φαβορί. Η Νάπολι το κατέκτησε στην Ιταλία διά περιπάτου το 2022-23, αλλά φέτος το πάει... περπατώντας και είναι μόλις όγδοη. Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να ακολουθήσει τη Ρεάλ και θα παραδώσει τα σκήπτρα. Στη Γερμανία η Μπάγερν βλέπει τον καπνό της εκπληκτικής Λεβερκούζεν και θα της παραδώσει το τρόπαιο «σαλατιέρα». Οπότε από το top5 έχουμε πάλι μόνη πρώτη την Παρί ΣΖ, που ετοιμάζεται για νέα στέψη, χωρίς άγχη (πέρσι της έβγαλε το λάδι η Λανς). Πρακτικά το αναμενόμενο. Στην Ολλανδία αλλαγή, η Αϊντχόφεν είναι πολύ μπροστά από τη Φέγενορντ και θα της πάρει το τρόπαιο. Στο Βέλγιο η πρωταθλήτρια 2022-23 Άντβερπ είναι εκτός παιχνιδιού (σε ό,τι αφορά τη δεκδίκηση). Στην Πορτογαλία η Μπενφίκα είναι 2η και δίνει μάχη με την Σπόρτινγκ, που πάντως έχει καλύτερη προοπτική.

Προς…. repeat

Πριν πάμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περνάμε από την Ελλάδα, όπου η ΑΕΚ είναι με τα μπούνια στην 1η κατηγορία υποψηφίων για back to back, υπό την έννοια ότι είναι στην 1η θέση, λίγες στροφές πριν από το τέλος. Στην Ουκρανία η Σαχτάρ λογικά θα σηκώσει άλλο ένα, αν και η Κρίβμπας την πιέζει. Οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες, αλλά η ομάδα του Ντονέτσκ έχει δύο παιχνίδια στο χέρι και βέβαια την ποιότητα. Υπάρχουν φυσικά και άλλες. Όπως οι δύο μόνιμες πρωταθλήτριες στη χώρα τους, η βουλγαρική Λουντογκόρετς και η αυστριακή Ρεντ Μπουλ, που έχουν ανταγωνισμό, αλλά ελέγχουν την κούρσα από την 1η θέση. Είναι η Φερεντσβάρος που αναμένει στέψη στην Ουγγαρία και που χτίζει τη δική της περίοδο κυριαρχίας. Για άλλο ένα τίτλο (είναι καθαρά πρώτη) πάει και η Σλόβαν Μπρατισλάβας στη Σλοβακία. Κρατά την πολυθρόνα του πρωταθλητή στα Σκόπια η Στρούγκα. Με μικρό προβάδισμα, αλλά με καλή προοπτική έναντι της Παρτίζαν, οδεύει για την παραμονή στην κορυφή ο Ερυθρός Αστέρας. Φοβερή μάχη δίνει η Γιανγκ Μπόις για να ξανασηκώσει το τρόπαιο απέναντι στη Σερβέτ. Στη Σκοτία η μάχη Σέλτικ (κάτοχος) και Ρέιντζερς είναι επική με τις πιθανότητες να είναι στο 50-50. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Γαλατάσαραϊ είναι ελαφρώς μπροστά από τη Φενερμπαχτσέ, υπό τη σκιά όμως και των όσων έγιναν στον αγώνα της δεύτερης απέναντι στην Τραπεζούντα. Στη Ρωσία (οι ομάδες της δεν συμμετέχουν στην Ευρώπη) η Ζενίτ προηγείται, αλλά δέχεται τεράστια πίεση από την Κράσνονταρ και την Ντιναμό.

Προς απώλεια

Ποιες άλλες εν δυνάμει πρωταθλήτριες είναι υποψήφιες να το χάσουν και ποιες το χάνουν; Η Κοπεγχάγη προσπαθεί να κρατήσει την πολυθρόνα, αλλά έχει μπροστά της την Μίντιλαντ και την Μπρόντμπι. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2η) βρήκε τον μπελά της απέναντι στη Ριέκα, ενώ στο παιχνίδι τίτλου είναι και η 3η Χαϊντούκ. Η Ράκοβ άργησε να πάρει μπρος και τρέχει στην Πολωνία να προλάβει τη Γιαγκελόνια (κυρίως) και τη Σλασκ, ενώ έχει και δύο άλλες ομάδες κολλημένες στην πλάτη της. Η Σέριφ είναι 3η στη Μολδαβία. Η Ολίμπια Λιουμπλιάνα παραδίδει, όπως όλα δείχνουν, τα σκήπτρα στην ανερχόμενη δύναμη, την Τσέλιε. Στη Ρουμανία με το κυπριακό ενδιαφέρον. Ο Ηλίας Χαραλάμπους οδηγεί τη Στεάουα (επισήμως FSCB), η νυν πρωταθλήτρια Φαρούλ δεν έχει καμία πιθανότητα. Στο Ισραήλ θα έχουμε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αλλαγή στο ρετιρέ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα πάρει το τρόπαιο από την νυν κάτοχο Μακάμπι Χάιφα. Σε άλλες χώρες, σε μικρά πρωταθλήματα τι συμβαίνει; Στην Αλβανία η Παρτιζάνι, στη Μάλτα η Χαμρούν, στη Βόρειο Ιρλανδία η Λαρν, στην Αρμενία η Ουράρτου, στο Σαν Μαρίνο η Τρε Πένε και στο Λουξεμβούργο η Εσπεράνς παραδίδουν τα σκήπτρα. Το ίδιο ισχύει και για τη Ζρίνσκι στη Βοσνία.

Ξεκάθαρο

Υπάρχουν φυσικά και τα πρωταθλήματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μπουν οι πρωταθλήτριες του '23. Διατήρησαν τον τίτλο οι Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν), Ελσίνκι (Φινλανδία), Σιάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία), Φλόρα (Εσθονία), Κλάβσικ (Φαρόε) και Νιου Σέιντς (Ουαλία). Αντίθετα δεν κατάφεραν να μείνουν στην κορυφή στη Σουηδία η Χάκεν (πρωταθλήτρια η Μάλμο), στη Νορβηγία η Μόλντε (Μπόντο Γκλιμτ), στη Λευκορωσία η Μπάτε (Ντιναμό Μινσκ), στη Γεωργία η Ντιναμό Τιφλίδας (Ντιναμό Μπατούμι), στην Ισλανδία η Μπρέινταμπλικ (Βικινγκούρ), στο Καζακστάν η Αστάνα (Ορντάμπασι), στη Λιθουανία η Ζάλγκιρις (Πανεβέζις) και δίπλα στη Λετονία η Βαλμιέρας (Ρίγκα).