Ειδήσεις

Μονή Αββακούμ: «Η Σύνοδος έχασε και τα αυγά και τα πασχάλια - Δεν έχουν ιδέα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο δρ.Αναστάσιος Βαβούσκος, Νομικός σύμβουλος των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ. Ο νομικός μίλησε για τις εξελίξεις γύρω απ’ την υπόθεση και παράλληλα μετέφερε τη θέση των μοναχών.

«Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι η διαδικασία είναι όλη λάθος. Ο Πανιερώτατος από εσφαλμένη ενημέρωση άρχισε μια εσφαλμένη διαδικασία. Αν θεωρήσουμε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι οι κατηγορίες είναι ηθικής και οικονομικής φύσης, ο καταστατικός χάρτης προβλέπει διαδικασία συγκεκριμένη (σ.σ για τα οικονομικής φύσεως αδικήματα). Αναφορικά με τα ηθικής φύσης θέματα, αν υπάρχουν, είναι εντελώς προσωπικά και δύσκολα αποδεικνύονται σε όλα τα δικαστήρια. Εκ των πραγμάτων οι μετέχοντες σε ένα ζήτημα ηθικής φύσεως είναι μόνο οι εμπλεκόμενοι. Στην περίπτωση όπως εξήγησε που υπάρχει φωτογραφικό υλικό, τότε σημαίνει αν είναι νόμιμο, ένας εκ των συμμετεχόντων τράβηξε φωτογραφίες και μετά τις δημοσιοποίησε». Στο σημείο αυτό ο κ.Βαβούσκος διερωτήθηκε «θεωρείτε εσείς ότι δημοσιοποιούνται ποτέ με νόμιμο τρόπο;».

«Δεν έχουμε στα χέρια μας το μαρτυρικό υλικό. Είναι παράνομο. Μόνο φήμες υπάρχουν μέχρι στιγμής. Ακόμα η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη τα μέλη της Μονής θα καταθέσουν ως μάρτυρες στην ανακριτική επιτροπή. Εφόσον κριθεί από την ανακριτική επιτροπή ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος από τους 11 και παραβλέψει και το δεδικασμένο – ο Μητροπολίτης Ταμασσού έκρινε πταίσματα τις υποθέσεις. Ο Πανιερώτατος απέκρυψε αυτό το δεδικασμένο», είπε στη συνέχεια.

Τι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα

Αναφορικά με το τι αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα, είπε «εμείς δίνουμε τη μάχη. Λέμε αυτά τα λάθη έγιναν, να δουν τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας. Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση της Εκκλησίας να εφαρμόζει τον χάρτη».

Ο κ.Βαβούσκος αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθαίρεση. «Πρέπει να συνταχθεί κατηγορητήριο, για να κριθεί αν κάποιος έκανε κάτι πρέπει να απολογηθεί ο κατηγορούμενος, εξήγησε. Η ανακριτική επιτροπή ακόμα εξετάζει μάρτυρες, καταλαβαίνετε πόσο μακριά είμαστε από την καθαίρεση».

Ο κ.Βαβούσκος επέμεινε στη θέση ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού δεν ενήργησε σωστά και πως τον συμβούλευσαν λάθος.

Ο νομικός εξήγησε ότι τα αδικήματα κατά των μοναχών θεωρητικά, τα τέλεσαν ως μοναχοί αλλά η ποινή της αργίας που τους επιβλήθηκε είναι σαν να είναι κληρικοί. «Λυπούμαι που το λέω αλλά στη Σύνοδο έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν έχουν ιδέα τι γίνεται γιατί όταν τα αδικήματα είναι από μοναχούς δεν τους καταδικάζεις ως κληρικούς. Τα αδικήματα αυτά είναι για μοναχούς. Ο χάρτης προβλέπει άλλη διαδικασία κρίσης για κληρικούς και άλλη για μοναχούς.Υπάρχουν αδικήματα που τα κάνουν μόνο κληρικοί και άλλα που τα κάνουν μόνο μοναχοί. Το ίδιο πρόσωπο μεν, με δυο ιδιότητες. Οι ποινές είναι πάρα πολλές. Ποιος σας είπε ότι θα υπάρξει καθαίρεση».

«Οι κανόνες απαιτούν πράξεις, όχι υπονοούμενα», ανέφερε.

Στο βίντεο πιο κάτω ολόκληρη η παρέμβαση του Αναστάσιου Βαβούσκου.