Νέα χρονιά, αρχίζοντας από τους... πάγκους
Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων αλλάζουν προπονητή για την επόμενη χρονιά. Άρα και η εικόνα των περισσοτέρων θα αλλάξει δραστικά

Με βάση το ρεπορτάζ, η πιθανότητα η χρονιά να ξεκινήσει με έναν μόνο Κύπριο τεχνικό είναι μεγάλη. Άντε να είναι δύο.
Από σήμερα (δεν μπορούσαμε να αναμένουμε το αποτέλεσμα του τελικού Κυπέλλου) η σεζόν τελειώνει. Πρακτικά για όλες τις ομάδες, πλην Ομόνοιας και Πάφου, που έληξε πριν από μία εβδομάδα. Άρχισε φυσικά το τρίμηνο -και βάλε- μετεγγραφικό παζάρι, αν προτιμάτε καλύτερα ξεκίνησε η περίοδος προγραμματισμού. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αυτό το φοβερό πάρε- δώσε, έλα-φύγε, μπες-βγες. Αλλά είναι νωρίς. Αυτό που σαφέστατα σε πρώτο στάδιο είναι ενδιαφέρον είνα το προπονητικό ρεπορτάζ. Ειλικρινά, δεν θυμάμαι να έχουμε τόσες αλλαγές από τη μία χρονιά στην άλλη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, βέβαια, αλλά οι αριθμοί είναι εκεί.
Πρακτικά, από τις ομάδες που ήταν και παραμένουν στην 1η κατηγορία, μόνο ο Άρης και η Νέα Σαλαμίνα επιβεβαίωσαν (μέχρι το βράδυ του Σαββάτου) ότι θα ξεκινήσουν και τη νέα σεζόν, οπότε ο Σπιλέφσκι και ο Χριστοδούλου συνεχίζουν. Η Πάφος, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έθεσε ποτέ θέμα Καρσέδο, αλλά ούτε είπε ξεκάθαρα ότι αυτός θα είναι και του χρόνου. Λογικό, αφού υπήρχε ο τελικός Κυπέλλου.
Η πρωταθλήτρια και η μέχρι το τελευταιο δευτερόλεπτο του πρωταθλήματος υποψήφια πρωταθλήτρια (και άρα δευτεραθλήτρια), πάνε με νέο τεχνικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και οι συνθήκες αλλαγής σκυτάλης είναι, φυσικά, εντελώς διαφορετικές. Στην ΑΕΚ ο Μπεν Σιμόν είχε ανακοινώσει προ μηνός την απόφαση να συνεχίσει στην Εθνική Ισραήλ, οπότε είχαν αρχίσει ήδη οι διαδικασίες εξεύρεσης αντικαταστάτη. Δεν προκαλεί οπότε εντύπωση το γεγονός ότι κατέληξε γρήγορα στη λύση του Φερνάντο. Η πρωταθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ αποφάσισε (τα γεγονότα το δείχνουν ξεκάθαρα) και πριν από τον μέγιστο αγώνα με την ΑΕΚ, πως δεν θα πορευτεί του χρόνου με τον Σα Πίντο. Όλα όσα ακολούθησαν την επομένη του αγώνα, το «ζωγραφίζουν» μια χαρά. Όταν λίγες ώρες μετά τα γλέντια άρχισαν τα περί συμφωνίας με Γκαγιέγο, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και επεξηγούν κάποια γεγονότα που προηγήθηκαν. Πάμε και στο τρίτο μέρος της εξίσωσης. Η Ομόνοια, που τερμάτισε 3η, θα έχει επίσης νέο προπονητή. Γνωστό και αυτό εδώ και καιρό, αλλά άλλη μια διαφορετική παράμετρος. Ο Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος της άλλαξε εικόνα, την ανέβασε αισθητά, γνώριζε εδώ και μήνες ότι, με το που θα τελειώσει η χρονιά, θα αλλάξει γραφείο και θα πάει δίπλα. Στην πόρτα του η ταμπελίτσα θα γράφει Αθλητικός Διευθυντής και στον πάγκο θα είναι ο Νταμπράουσκας.
Πάμε και παρακάτω. Στην Ανόρθωση υπάρχει αβεβαιότητα, διοικητική. Ποιος να συζητήσει τώρα για προπονητή; Προσωπικά θα ήθελα να δω τον Οκκά να παίρνει ευκαιρία, αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Οι εκ Λεμεσού όμως ορμώμενοι πάνε επίσης για αλλαγή. Δεν νομίζω πως υπάρχει έστω και μία πιθανότητα ο Απόλλωνας να αποφάσισε διακοπή της συνεργασίας με τον Ματσίν για άλλο λόγο εκτός από τον αγωνιστικό. Το ρόστερ του ήταν αλήθεια συγκεκριμένων δυνατοτήτων, αλλά ο Ισπανός δεν το... ξεζούμισε στα ματς της χρονιάς. Αυτό το άκρως συντηρητικό πλάνο στα ημιτελικά Κυπέλλου με την Πάφο προκάλεσε άσχημη εντύπωση. Η ΑΕΛ και ο Γαρπόζης δεν τα βρήκαν, άρα και στους «Λέοντες» αναλαμβάνει νέος κόουτς.
Η σούμα...
Οπότε σουμάρουμε με αυτά που ξέρουμε. Οι πέντε από τις οκτώ μεγάλες ομάδες θα έχουν άλλο τεχνικό. Άρα, θα αλλάξουν δραστικά σε αγωνιστικό προφίλ. Το μοντέλο Σα Πίντο στον ΑΠΟΕΛ, ήταν ιδιαίτερο και δύσκολα το εφαρμόζει άλλος. Ειδικά προπονητές όπως π.χ. ο Γκαγιέγο, που ετοίμασε μιαν Ανόρθωση με συνεχή κίνηση, εναλλαγές μπάλας και θέσεων, κάθετη μπάλα και ψηλές άμυνες. Η ΑΕΚ επιστρέφει στα καθαρά σπανιόλικα μοτίβα, αφού ο Μπεν Σιμόν είχε βάλει κάποιους περιορισμούς. Όποια και να είναι η φιλοσοφία του Νταμπράουσκας, σαφώς και θα βάλει άλλα στοιχεία από την Ομόνοια του Αναστασίου, η οποία εξ ανάγκης (αλλά με επιτυχία στα πλέι-οφ) έγινε ομάδα κόντρα επίθεσης παρά κατοχής. Ο Απόλλωνας πάει σε άλλη σχολή (όλα έδειχναν Σλοβακία), η ΑΕΛ έφτασε μέχρι Ηνωμένο Βασίλειο για επιλογές, οπότε…
Προπονητή καινούργιο, γνωστό και αυτό, θα έχει ο Εθνικός. Το ίδιο και η Καρμιώτισσα. Σε αλλαγή τεχνικού πάνε και οι δύο από τις τρεις που πήραν «προαγωγή». Η Ομόνοια 29 Μαΐου και η Ένωση. Εντάξει, το ξέρουμε πως οι ομάδες που ανεβαίνουν από τη δεύτερη κατηγορία στην πρώτη αλλάζουν δραστικά, προχωρούν σε μπόλικη, κάποτε και σε σχεδόν ολοκληρωτική αλλαγή του ρόστερ τους. Αλλά όχι πάντα και στον προπονητή. Βέβαια η Ένωση είχε αποφασίσει ότι θα κάνει αλλαγή στον πάγκο πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, όταν ένιωσε τον κίνδυνο να μην ανέβει.
Κύπριοι;
Οπότε, από άποψης ονόματος θα έχουμε φυσικά αλλαγή κατά τα 3/14, αλλά αν κρίνουμε από τις αλλαγές στον πάγκο, η εικόνα θα είναι κατά πολύ αλλαγμένη. Όπως και ο... δημογραφικός χαρακτήρας. Με βάση το ρεπορτάζ, η πιθανότητα, η χρονιά να ξεκινήσει με έναν μόνο Κύπριο τεχνικό, είναι μεγάλη. Άντε να είναι δύο. Ακόμη και τρεις να γίνουν (φαντάζει απίθανο), δεν κάναμε και τίποτα. Άλλες χρονιές, πρόσφατα ήταν στο 50%-50%, άντε 6 στους 14, άντε πέντε. Τώρα; Κεσάτια. Το είχαμε επισημάνει σε ένα άρθρο μας πριν από μερικούς μήνες, ότι ο ντόπιος προπονητής θα περάσει κρίση. Κανένα πρόβλημα με κανέναν ικανό αλλοδαπό. Μας προσφέρουν. Αλλά κυπριακό πρωτάθλημα με 80%-85% ξένους παίκτες και, όπως πάμε με παρόμοιο ποσοστό αλλοδαπούς τεχνικούς, δεν λέει...