Διεθνή

Η Τουρκία έβαλε στον πάγο όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα πως η Τουρκία διέκοψε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Τι δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείου Εμπορίου ενώ και ο αρμόδιος υπουργός, Ομέρ Μπολάτ δήλωσε σχετικά στο TRT:

«Η Τουρκία έγινε το πρώτο κράτος που έθεσε εμπορικό εμπάργκο στο Ισραήλ λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα - η αποτυχία του Ισραήλ να ανταποκριθεί στις προσπάθειές μας για βοήθεια έχει εξαντλήσει την υπομονή μας».

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, η Τουρκία είχε περιορίσει τις εξαγωγές 54 προϊόντων στο Ισραήλ, λόγω της κατοχής στη Γάζα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ το 76% των οποίων ήταν εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ο Ερντογάν ενεργεί σαν δικτάτορας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παραβίασε τις συμφωνίες με το Ισραήλ και ότι θα εργαστεί για τη δημιουργία εναλλακτικών εμπορικών λύσεων, εστιάζοντας στην εγχώρια παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες.

«Κλείνοντας τα λιμάνια προς το Ισραήλ, ο Ερντογάν ενεργεί σαν δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Έδωσα εντολή να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις. Το Ισραήλ θα βγει από αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή οικονομία».