Διεθνή

Ισραήλ για την καθυστέρηση παράδοσης βομβών από τις ΗΠΑ: «Οι διαφωνίες επιλύονται πίσω από κλειστές πόρτες»

Η Ράφα στο επίκεντρο της διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) υποβαθμίζουν την πρωτοφανή καθυστέρηση της αποστολής όπλων από την αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι σύμμαχοι επιλύουν τις όποιες διαφωνίες «πίσω από κλειστές πόρτες».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιναύαρχος Daniel Hagari περιέγραψε ότι ο συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σε επίπεδα «χωρίς προηγούμενο, στην ιστορία του Ισραήλ».

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της παράδοσης των βομβών, ο Hagari δήλωσε: «Είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και δίνουμε προσοχή στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην αρένα».

Παράλληλα, εξήρε την κλίμακα της συνεργασίας μεταξύ του αρχηγείου των IDF και της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) κατά τη διάρκεια του πολέμου, λέγοντας ότι «υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τη βοήθεια για την ασφάλεια και αυτό είναι η επιχειρησιακή υποστήριξη».

Οι ΗΠΑ ανησυχούν και αντιτίθενται σε μια επίθεση στη Ράφα

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα για την αναστολή ενός μεγάλου φορτίου βομβών στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών πως θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν σε μια επικείμενη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην πυκνοκατοικημένη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα.

Είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς που οι ΗΠΑ καθυστερούν ένα φορτίο όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τις οποίες προμηθεύουν σε σχεδόν συνεχή βάση από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται ανυποχώρητα σε μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, πεπεισμένη ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Ισραήλ να την πραγματοποιήσει εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των εκατομμυρίων Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Γιατί οι Ισραηλινοί θέλουν να μπουν στη Ράφα

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας, τέσσερα από τα έξι εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς βρίσκονται στην πόλη, μαζί με μέλη της ηγεσίας της οργάνωσης καθώς και ένας σημαντικός αριθμός ομήρων που απήγαγε από το Ισραήλ.

Εδώ και μήνες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν επιχείρηση για να «ξεριζώσουν» τα τελευταία προπύργια της Χαμάς στη Ράφα, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες για εκεχειρία 40 ημερών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Ο Hagari αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, εξηγώντας ότι δεν ξεκίνησε πριν από μήνες, επειδή δεν υπήρχαν οι «επιχειρησιακές συνθήκες» λόγω του πλήθους των κατοίκων της Γάζας που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πόλη και τα περίχωρά της.

Η Ράφα, είπε, «δεν είναι τόσο σημαντική όσο το Χαν Γιουνίς και η βόρεια Γάζα», αναφερόμενος σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας στις οποίες οι IDF έχουν ήδη επιχειρήσει.

«Θα ασχοληθούμε με τη Ράφα με τον τρόπο που είναι σωστός για εμάς», τόνισε ο Hagari και προειδοποίησε ότι «ακόμη και αφού μπούμε στη Ράφα, θα συνεχίσει η τρομοκρατία. Η Χαμάς θα κινηθεί βόρεια και θα προσπαθήσει να ανασυνταχθεί, ακόμη και τις επόμενες ημέρες. Όπου επιστρέψει η Χαμάς, τόσο στο βορρά όσο και στο κέντρο της Γάζας, θα επιχειρήσουμε και εμείς».

Ethnos.gr