Αθλητισμός

Ρώμη 2024: Το 10ο χρυσό στα χέρια του Μ. Τεντόγλου - Οι ελληνικές συμμετοχές

Το 10ο χρυσό (11ο στο σύνολο) μετάλλιο βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας στα χέρια του Μίλτου Τεντόγλου. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ η πλατεία των απονομών στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης γέμισε κόσμο.

Έλληνες, Ιταλοί και Ελβετοί με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν για να χειροκροτήσουν τους αθλητές τους, τρεις πρώτοι νικητές στο μήκος στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, μέλη της ελληνικής αποστολής, συγγενείς, φίλοι και απλοί φίλαθλοι από την Ελλάδα, με σημαίες στα χέρια και γεμάτοι περηφάνια, ήταν στην πλατεία των απονομών για να απολαύσουν τον χαμογελαστό Μίλτο Τεντόγλου.

Ο αθλητής απόλαυσε την τελετή και ιδιαίτερα ευδιάθετος στη συνέχεια μίλησε για το 10ο μετάλλιο και τους Ολυμπιακούς.

Ο Εμμανουήλ Καραλής στον τελικό του επί κοντώ

Στο μεταξύ, ο Εμμανουήλ Καραλής μπορεί να χρειάστηκε τρεις προσπάθειες για να ξεπεράσει το αρχικό ύψος των 5,45 μ., ωστόσο τελικά δεν είχε κανένα πρόβλημα να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος με άλμα στα 5,60 μέτρα.

Ο άλτης του Χάρη Καραλή είναι σε πολύ καλή κατάσταση και στον τελικό της Τετάρτης (12/6) θα διεκδικήσει το πρώτο του μετάλλιο στη διοργάνωση. Ο αθλητής θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης, αφού πριν από δύο χρόνια στο Μόναχο, στο ντεμπούτο του, έμεινε στα 5,50 μ. και εκτός τελικού.

Ο Καραλής ταξίδεψε έχοντας κάνει τρεις φορές 5,72 μ. στον ανοιχτό και έχει παρακαταθήκη από τον χειμώνα τα 5,85 μ., που του χάρισαν το χάλκινο μετάλλιο στη Γλασκόβη. Δικαίως αποτελεί έναν από τους αθλητές που θα διεκδικήσουν τη διάκριση στο αγώνισμα.

Το όριο των 5,75 μ. αποδείχθηκε πολύ υψηλό, καθώς ο προκριματικός έκλεισε στα 5,60 μ., με συνολικά 13 άλτες να υπερβαίνουν αυτό το ύψος.

Ο Καραλής στο πρώτο του άλμα στα 5,45 μ έπεσε και γύρισε ελαφρά το πόδι του, καθώς πάνω στην προσπάθεια ριπή ανέμου του χάλασε το άλμα.

«Ήθελα να σας αγχώσω λίγο», είπε χαμογελώντας ο αθλητής όταν έφτασε στη μεικτή ζώνη και έπειτα εξήγησε τι έγινε στον αγωνιστικό χώρο.

«Γενικά είχε κακό άνεμο που μου χάλασε τις προσπάθειες στα 5,45 μέτρα. Μετά το δεύτερο άκυρο μου ήρθε στο μυαλό μου ο αγώνας της Βουδαπέστης, ωστόσο όταν έρχονται αυτές οι στιγμές προσπαθώ να μη σκέφτομαι αρνητικά. Μπροστά μου έχω μία ημέρα να ξεκουραστώ και να δω αν το πόδι έχει κάτι», είπε αρχικά ο αθλητής και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ καλά, νιώθω έτοιμος να κάνω νέο ατομικό ρεκόρ και να διεκδικήσει τη διάκριση».

Συνεχίζει τον αγώνα του ο Ανδρέογλου στο δέκαθλο

Ο Άγγελος Ανδρέογλου ξεκίνησε τον αγώνα του στο δέκαθλο. Η αρχή έγινε με τα 100 μ. όπου τερμάτισε στην έβδομη θέση στη δεύτερη σειρά και στην 19η στο σύνολο με 11.07 (-0,4). Την ίδια ακριβώς επίδοση με αυτή που σημείωσε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα όπου βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ.

Στο μήκος τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Κάποια προβλήματα στη φόρα του τον ανάγκασαν να κάνει άκυρες τις δύο πρώτες προσπάθειες. Έτσι, στο τρίτο και τελευταίο άλμα μπήκε επιφυλακτικά προκειμένου να μην ακυρωθεί και τελικά μετρήθηκε 7,05 μ. (0,8).

Η σφαιροβολία ήταν το τελευταίο αγώνισμα της πρώτης ημέρας. Η πρώτη βολή ήταν στα 12,59 μ. ακολούθησε μια ακόμη στα 11,90 μ. και ολοκλήρωσε τον αγώνα του με άκυρη βολή.

Με την ολοκλήρωση των τριών αγωνισμάτων βρίσκεται στην 23η θέση με 2.313 βαθμούς.

Στις 20:30 ξενικά το ύψος του δεκάθλου και η πρώτη ημέρα ολοκληρώνεται στις 23:20 με τα 400 μέτρα.

Η Ελίνα Τζένγκο στον τελικό του ακοντισμού!

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 στο Μόναχο Ελίνα Τζένγκο ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο μέρος της δουλειάς της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, καθώς έστειλε το ακόντιο στα 60,48 μ. και πέρασε στον τελικό της Τρίτης (11/6).

Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ χρειάστηκε μία βολή, η οποία μάλιστα από λάθος των διοργανωτών αρχικά δόθηκε 60,63 μ., επίδοση που ήταν πάνω από το όριο πρόκρισης για τον τελικό. Στη συνέχεια όμως μετρήθηκε και πάλι στα 60,48 μέτρα. H Τζένγκο βελτίωσε το φετινό της 60,43 μ. και έστειλε για τρίτη φορά φέτος το ακόντιο πάνω από τα 60,00 μέτρα.

Ακυρώθηκε ο Ρίζος στο επί κοντώ

Ο Γιάννης Ρίζος, στο ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση, δεν μπόρεσε να βρει τα άλματα που θα του επέτρεπαν να κάνει έναν αγώνα ανάλογο των δυνατοτήτων του.

Ο αθλητής ήταν άκυρος στο αρχικό ύψος των 5,25 μ., με τη δεύτερη προσπάθεια να ήταν η καλύτερη και ολοκλήρωσε νωρίς την εμφάνιση του στη διοργάνωση.

Η Αναστασίου ολοκλήρωσε την παρουσία της στα 200 μ.

Η Άρτεμις Αναστασίου έτρεξε στον προκριματικό των 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης και κατέλαβε την 5η θέση στη σειρά της με 23.52 (-0,1). Η αθλήτρια μπήκε σχετικά πίσω στην τελική ευθεία, ωστόσο είχε τις δυνάμεις και κατάφερε να κερδίσει θέσεις. Το 23.52 είναι η δεύτερη επίδοσή της στη φετινή σεζόν.

Στον δέκατο διαδοχικό τελικό η Κατερίνα Στεφανίδη

Στον δέκατο διαδοχικό τελικό σε Ευρωπαϊκού πρωτάθλημα θα πάρει μέρος η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια με τα δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δίνει για τη Δευτέρα (10/6) και πάλι ραντεβού με την ιστορία. Ο τελικός του επί κοντώ ξεκινά στις 21:15 (ώρα Ελλάδας) και τα ύψη που θα ανέβει ο πήχης είναι διαδοχικά: 4,28 μ., 4,43 μ., 4,58 μ., 4,68 μ., 4,73 μ., 4,78 μ., 4,83 μ., 4,88 μ., 4,93 μ., 4,98 μέτρα.

Στη 12η θέση ο Ζάλτος που φεύγει με ανάμεικτα συναισθήματα

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, η πρώτη παρουσία του Κώστα Ζάλτου σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συνδυάστηκε και με την είσοδο του στον τελικό. Αυτό ήταν το θετικό. Εκεί, όμως, δεν έδειξε το πρόσωπο που είχε σε όλους τους προηγούμενους αγώνες του μέχρι τώρα για το 2024.

Αυτές ήταν οι σκέψεις του Ζάλτου μετά τη 12η θέση που κατέλαβε στον τελικό της σφυροβολίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Πολωνός Βοϊσετς Νοβίτσκι με 80,95 μ., ακολούθησε ο Ούγγρος Μπενς Χάλαζ με 80,49 μ. Και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ουκρανός Μιχαίλο Κόχαν με 80.18 μέτρα.

Γρήγορη και πάλι η Εμμανουηλίδου, στον ημιτελικό και η Τσουκαλά

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στάθηκε επάξια στον ημιτελικό των 100 μ. καθώς τερμάτισε στην τέταρτη θέση της πρώτης σειράς σε 11.21 (0,7) και κατέλαβε την 11 θέση στο σύνολο.

Η Ντίνα Άσερ Σμιθ πέτυχε 10.96, κορυφαίος χρόνος στην Ευρώπη και δεύτερη γρηγορότερη επίδοση σε ημιτελικό στην ιστορία του αγωνίσματος.

Περίπου δέκα λεπτά από την εκκίνηση της τρίτης ημιτελικής των 200 μ., η Δήμητρα Τσουκαλά ενημερώθηκε από τους κριτές πως θα έτρεχε στην τρίτη σειρά. Η αθλήτρια ήταν ήδη στο πρώτο call room, καθώς βρισκόταν στην ζώνη αναμονής και έπρεπε να δώσει το «παρών» κανονικά στο ζέσταμα και να αναμένει κάποια πιθανή ακύρωση. Η απόσυρση της Μάγερ έβαλε την Τσουκαλά στην τρίτη ημιτελική σειρά των 100 μ. όπου πέτυχε 11.44 και κατέλαβε την 23η θέση.

Φετινό ρεκόρ για τη Γναφάκη, οριακά εκτός τελικού ο Μέρλος

Η Δήμητρα Γναφάκη κατάφερε να βελτιώσει το φετινό της ρεκόρ στη σημαντικότερη μέχρι σήμερα κούρσα της στη σεζόν, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να της δώσει την πρόκριση στον ημιτελικό.

Η αθλήτρια τερμάτισε στην έβδομη θέση της σειράς της με 56.62, επίδοση που όμως αποδείχθηκε λίγη για να την βάλει στον επόμενο γύρο. Η Γναφάκη κατέλαβε την 16η θέση στο σύνολο με την 13άδα του ημιτελικού να κλείνει στα 56.24. Το επίπεδο του αγωνίσματος ήταν υψηλό και η πρόκριση έκλεισε σε γρηγορότερους χρόνους από το 2022 στο Μόναχο.

Eκτός συνέχειας έμεινε και ο Αντώνης Μέρλος που αγωνίστηκε στον προκριματικό του ύψους και ξεπέρασε τα 2,17 μέτρα όπου είχε πολύ καλό άλμα. Στη συνέχεια δεν τα κατάφερε στα 2,21 μ. κι έτσι έμεινε 14ος και οριακά εκτός τελικού.

Στον προκριματικό των χαμηλών εμποδίων μετείχε και ο Δημήτρης Λεβαντίνος που τερμάτισε στην έκτη θέση της σειράς του με 51.13 και ήταν 30ός στο σύνολο των συμμετοχών.

Ο Σωτήρης Γκαραγκάνης στον ημιτελικό των 200 μέτρων

Ο Σωτήρης Γκαραγκάνης πέτυχε τον πρώτο του στόχο και προκρίθηκε στον ημιτελικό των 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης. Ο αθλητής ήταν πέμπτος στη δεύτερη προκριματική σειρά με 20.91 (1,0) και προκρίθηκε με την 10η επίδοση.

Στον προκριματικό των 200 μ. συμμετείχε και ο Γιάννης Καριοφύλλης, που τερμάτισε σε 21.00 και ήταν 16ος.

Το πάλεψε η Σταματία Σκαρβέλη

Η Σταματία Σκαρβέλη δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό της σφυροβολίας. Ξεκίνησε τον αγώνα της με βολή στα 66,06 μ., συνέχισε με 65,93 μ. και στην τρίτη της προσπάθεια έστειλε τη σφύρα στα 67,10 μέτρα. Με την τελευταία της βολή πήρε την 19η θέση. Η 12η θέση στο αγώνισμα έκλεισε στα 68,66 μ., επίδοση που ήταν στις δυνατότητες της Ελληνίδας πρωταθλήτριας.

Καραΐσκος και Βλαχάκη πάλεψαν για το καλύτερο στον Ημιμαραθώνιο

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος και η Παναγιώτα Βλαχάκη αγωνίστηκαν την Κυριακή το πρωί στον ημιμαραθώνιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αμφότεροι γνώριζαν ότι ο αγώνας θα ήταν δύσκολος, αφού πέρα από το υψηλό επίπεδο που είχαν να αντιμετωπίσουν, έμαθαν για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση λίγες ημέρες πριν μπουν στο αεροπλάνο για τη Ρώμη, καθώς πήραν πρόσκληση από τους διοργανωτές.

Ο Καραΐσκος, στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (πρώτη όμως σε ημιμαραθώνιο, καθώς στο Βερολίνο το 2018 αγωνίστηκε στο μαραθώνιο), τερμάτισε στην 56η θέση σε 1 ώρα 08.52.

Η Παναγιώτα Βλαχάκη από την άλλη τερμάτισε στην 66η θέση με 1 ώρα 21.56 και παρότι έμεινε από νωρίς πίσω, δεν σκέφτηκε στιγμή να παρατήσει τον αγώνα.

Τσιάμης και Πανταζής ολοκλήρωσαν την παρουσία τους

Ο προκριματικός στο τριπλούν ήταν ένα από τα πρωινά αγωνίσματα της χθεσινής τρίτης ημέρας των αγώνων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, ο Δημήτρης Τσιάμης και ο Ανδρέας Πανταζής εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο αγώνισμα, ωστόσο δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελαν. Ο Τσιάμης κατέλαβε την 15η θέση με 16,33 μ. και φάνηκε πως μπορούσε να πετύχει επίδοση πάνω από τα 16,48 μ., που θα του έδινε θέση στον τελικό. Ο αθλητής του Παναγιώτη Μαρκιανίδη έκανε το 16,32 μ. στην πρώτη προσπάθεια κι έπειτα δύο άλματα στα 16,33 μέτρα.

Ο Πανταζής έκανε ένα έγκυρο άλμα στα 15,36 μ. και μετά είχε δύο άκυρες προσπάθειες. Έκλεισε τον αγώνα του στην 27η θέση.

ΚΥΠΕ