Τουρισμός

Κατακλυσμός… κρατήσεων σε παράλια και ορεινά

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος Κύπριοι -και όχι μόνο- αναμένεται να γεμίσουν τα κατά τόπους τουριστικά καταλύματα

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί μία αργία -ή μάλλον καλύτερα μια ευκαιρία- την οποία οι συμπατριώτες μας έχουν από νωρίς μέσα στη χρονιά σημαδεμένη στο καλεντάρι τους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι εκδρομείς αναμένεται να γεμίσουν τα κάθε λογής τουριστικά καταλύματα, δίνοντας τον τόνο για τις επικείμενες καλοκαιρινές διακοπές. Από την Παρασκευή (21/6) και ακόμα εντονότερα από χθες Σάββατο στις παραλίες επικρατεί το αδιαχώρητο, όμως ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται η κινητικότητα και στα ορεινά. Το “βολικό” της αργίας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί ένα ιδανικό κράμα ολιγοήμερων διακοπών, με τους Κύπριους εκδρομείς και τους αφιχθέντες τουρίστες να εκτοξεύουν τις πληρότητες στα ύψη.

Πέραν του 80% η πληρότητα

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μιλώντας στη «Σ», ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, πρόκειται για πληρότητες που κυμαίνονται από το 85% μέχρι και το 100%, κάτι που φυσικά ποικίλλει αναλόγως του καταλύματος αλλά και φυσικά της επαρχίας/περιοχής. Όπως είναι λογικό την τιμητική τους έχουν οι παραλιακές περιοχές, με τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων να αντιστοιχούν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αλλά και στην Πάφο. Εν συνεχεία συναντάμε τη Λεμεσό, τη Λάρνακα αλλά και τις ορεινές περιοχές.

Στροφή και στα ορεινά

Και αν για τα παράλια ο αριθμός των κρατήσεων μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικός και αναμενόμενος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στροφή που γίνεται στα ορεινά. Τόσο για το τριήμερο του Κατακλυσμού, όσο και σε γενικότερο πλαίσιο, οι ορεινές περιοχές φέρονται να κερδίζουν έδαφος, όπως επιβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. Διόλου τυχαία, μάλιστα, αφού για να συμβεί αυτό, πολλές είναι οι περιοχές οι οποίες έχουν προβεί σε βελτιωτικά έργα που αφορούν όχι μόνο τα καταλύματα, αλλά και τους δρόμους, πλατείες, εστιατόρια, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά. «Δημιουργούν ένα πολύ όμορφο οικοσύστημα, πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε και τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε. Πλάτρες, Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Πεδουλάς, Όμοδος, είναι μεταξύ των προορισμών που αναδεικνύονται ως οι δημοφιλέστεροι για τους Κυπρίους. «Νομίζω ότι η ορεινή μας Κύπρος, αν και μικρή, είναι ανεξάντλητη και σε ποιότητα, αλλά και σε επιλογές», τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, προτρέποντας το κοινό να επισκεφθεί τις συγκεκριμένες περιοχές.

Τσιμπημένες μεν, ανταγωνιστικές δε οι τιμές

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του, παραδεχόμενος μία αύξηση στις τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Όπως επεξήγησε, τα κόστη έχουν υπερδιπλασιαστεί και εντοπίζονται σε διάφορους τομείς των επιχειρήσεων, όπως αυτόν του προσωπικού, της ενέργειας αλλά και των αυξήσεων στα επιτόκια. Δεν ήταν λοιπόν δυνατό ν' αποφευχθούν οι όποιες αυξήσεις και ανατιμήσεις αφενός, αφετέρου όμως δεν αγγίζουν τα επίπεδα άλλων χωρών. “Στο εξωτερικό οι αυξήσεις αυτές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την Κύπρο. Αυτό μας λένε και οι τουριστικοί μας εταίροι από το εξωτερικό, κάτι που θεωρώ πως είναι ευνοϊκό για την ανταγωνιστικότητα αλλά και την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία”, πρόσθεσε.

Χεζμπολάχ, γεωπολιτικά, εκλογές στην Αγγλία, Γιούρο και Ολυμπιακοί

Το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες. Οι δύο πολεμικές συρράξεις έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στον τουρισμό της Κύπρου, αλλά αποτελούν μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μονοπωλούν το ενδιαφέρον και συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε Γερμανία και Γαλλία. Σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και οι ευθείες απειλές Νασράλα/Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, για να θολώσουν ακόμα περισσότερο το τοπίο. Παρά ταύτα και σύμφωνα με τον ΓΔ ΠΑΣΥΞΕ δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό -δεν παρουσιάστηκε αριθμός ακυρώσεων- με τον κύριο Ρουσουνίδη να δηλώνει πως “όσο το αναπαράγουμε, μόνο ζημιά προκαλούμε. Φαίνεται πως η κατάσταση πάει προς εκτόνωση”.

Μπαράζ εκδηλώσεων, συναυλιών και παιχνιδιών

Σωρεία εκδηλώσεων, συναυλιών και άλλων δραστηριοτήτων θα λάβουν χώραν σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Σήμερα (Κυριακή, 23/6) στον Πρωταρά δωρεάν συναυλία στη δημοτική πλατεία εκδηλώσεων (21:00) θα πραγματοποιήσει η Έλενα Παπαρίζου. Στη γειτονική Αγία Νάπα μπορείτε επίσης σήμερα να απολαύσετε τη Γλυκερία, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει διαγωνισμός τσιαττιστών, ερωτικών τραγουδιών και ποιημάτων. Εάν βρεθείτε στη Λάρνακα, πλούσιο είναι το πρόγραμμα, αφού από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη (26/6) θα «παρελάσουν» συγκροτήματα και καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα. Όσοι βρίσκονται ενόψει του τριημέρου στη Λεμεσό -στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο (Μόλος)- μπορούν το βράδυ της Κυριακής να απολαύσουν τον Γιάννη Κότσιρα, ενώ τη Δευτέρα του Κατακλυσμού τον δημοφιλή Παντελή Θαλασσινό και τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Η Πόλις Χρυσοχούς φιλοξενεί απόψε τον σπουδαίο Στέλιο Διονυσίου, ενώ λίγο πιο πέρα, στην όμορφη Πάφο, το κέφι θα απογειώσουν την ίδια ώρα ο διασκεδαστικός Μάκης Δημάκης και οι Droulias Brothers.